به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، سنگ کلیه بیماری است که در زنان، مردان و کودکان دیده میشود و از هر ۱۰۰ نفر یک نفرد به آن مبتلا خواهد شد. جابجایی و حرکت سنگ در کلیه باعث درد و ناراحتی زیادی میشود. به همین دلیل تشخیص و درمان سنگ کلیه اهمیت زیادی دارد.
علائم سنگ کلیه در زنان چیست؟
بارزترین نشانه و علائم سنگ کلیه، درد شدید است که بهخاطر جابهجایی و حرکت سنگها در کلیه است. زنان و مردانی که تجربه سنگ کلیه دارند درد این بیماری را از نظر شدت و سنگینی با درد زایمان مقایسه میکنند. درد شدید در کمر و پهلوها با حرکت سنگ کلیه به سمت لوله حالب شروع میشود. وقتی سنگ به پایین و مثانه برسد، درد در ناحیه شکم و کشاله ران شروع میشود. شدت درد به اندازه سنگ کلیه بستگی دارد.
۱. حالت تهوع و استفراغ
شایعترین علائم سنگ کلیه در زنان و مردان حالت تهوع و استفراغ است. سنگ کلیه باعث تحریک عصب دستگاه گوارش و معده میشود.
۲. تکرر ادرار
احساس نیاز مداوم به دفع و تخلیه ادرار از علائم رایج سنگ کلیه در زنان است. البته بهخاطر مسدود شدن لوله حالب در اثر سنگ، میزان ادرار کم میشود.
۳. درد و سوزش حین دفع ادرار
یکی دیگر از علائم سنگ کلیه در زنان که شایع هست، سوزش و درد مثانه حین دفع ادرار است. البته حواستان باشد که سوزش ادرار ناشی از عفونت دستگاه ادراری با سوزش دفع ادرار در سنگ کلیه فرق میکند. سوزش ادرار در زنان مبتلا به سنگ کلیه با سایر علائم سنگ کلیه مثل درد شکم و درد کمر همراه است.
۴. کدر و بدبو شدن ادرار
ادرار تیره رنگ یا غلیظ از علائم سنگ کلیه در زنان است که بهخاطر عفونت ناشی از سنگ بوی بدی هم میگیرد. البته این تیرگی و بدبویی ادرار میتواند نشانه عفونت مجاری ادراری هم باشد. متخصص کلیه و مجاری ادراری برای تشخیص سنگ کلیه، آزمایش تجویز میکند.
۵. ادرار صورتی یا قهوهای رنگ
تغییر رنگ ادرار بهخاطر وجود خون یکی دیگر از علائم سنگ کلیه در زنان است که باعث صورتی یا قهوهایشدن رنگ ادرار میشود. وجود خون در ادرار در بیشتر موارد تنها با آزمایش خونی که متخصص اورولوژی تجویز کرده مشخص میشود.
۶. تب و لرز
تب از علائم سنگ کلیه در زنان نیست، اما معمولا بهخاطر عفونت ناشی از سنگ کلیه، فرد دچار تب میشود.
علائم سنگ کلیه و عفونت کلیه
عفونت کلیه در زنان نسبت به مردان شایعتر است که میتوان علت آن را کوتاهتر بودن مجرای پیشابراه در زنان دانست که باعث میشود عفونت و باکتری راحتتر وارد پیشابراه شود. نزدیکبودن خروجی پیشابراه به واژن و مقعد در خانمها هم میتواند دیگر علت رواج عفونت ادراری باشد.
باکتری از این نواحی وارد بدن شده و به مثانه میرسد و از آنجا از طریق خون به کلیهها منتقل میشود. البته عفونت کلیه نسبت به عفونت مثانه شیوع کمتری دارد و علائم آن شبیه علائم عفونت مثانه است.
سه نشانه شایع عفونت کلیه عبارتند از:
- درد در پهلوها
- تب و لرز
- حالت تهوع و استفراغ
احساس درد و سوزش حین ادرار، حس نیاز به تخلیه مکرر مثانه و خون در ادرار از دیگر علائم عفونت کلیه در زنان هستند. عفونت کلیه ساده را میتوان در خانه و با آنتیبیوتیک درمان کرد. اما عفونت کلیه حاد نیاز به دریافت آنتیبیوتیک تزریقی و بستریشدن در بیمارستان دارد.
علل سنگ کلیه در زنان
در گذشته ابتلا به انواع سنگ کلیه در زنان بسیار کمتر از مردان بود. اما امروزه میزان شیوع سنگ کلیه در زنان بیشتر از مردان شده است. از علل سنگ کلیه در زنان میتوان به مصرف بیشازحد مکملهای کلسیمدار و رژیمهای غذایی غیراصولی و نامناسب در زنان اشاره کرد.
عدم تحرک کافی، افزایش وزن و چاقشدن ریسک ابتلا به عفونت ادراری را در خانمها افزایش میدهد که میتواند یکی از علل سنگ کلیه در زنان باشد. بهنوعی تغییر سبک زندگی و انتخاب شیوه ناسالم، مصرف نمک، هیدرات کربن، چربی و گوشت از علل رایج افزایش آمار زنان مبتلا به سنگ کلیه بهشمار میآید.
غلیظشدن ادرار بهخاطر کمآبی بدن باعث افزایش رسوب نمکهای معدنی در ادرار و تشکیل کریستالهای سفت در کلیهها میشود. گاهی هم ژنتیک و سابقه بیماری سنگ کلیه را میتوان از علل سنگ کلیه در زنان دانست.
درمان علائم سنگ کلیه در زنان
دفع سنگ کلیه با درد زیادی همراه است و بیمار احساس درد کلیه، کمر و پشت خواهد داشت. معمولا برای درمان سنگ کلیه روشهای خانگی تجویز میشوند. اما اگر سنگ دفع نشود یا درمانهای رایج تاثیری نداشته باشند، جراحی گزینه درمان سنگ کلیه خواهد بود.
تغییر عادات غذایی و سبک زندگی سالم میتوانند از ابتلا به سنگ کلیه در زنان با سابقه خانوادگی سنگ کلیه جلوگیری کنند یا حتی با همین روشها میتوان برخی سنگهای کلیه موجود را کوچک کرد. یکی دیگر از روشهای درمان علائم سنگ کلیه در زنان، درمان دارویی است که پزشک با بررسی و آنالیز ادرار بیمار نوع سنگ کلیه را مشخص کرده و سپس بر همان اساس درمان دارویی را شروع میکند.
اولین حمله درد سنگ کلیه معمولا نیمه شب شروع میشود و بیمار بهطور ناگهانی دچار درد کلیه، پهلوها، کمر یا پشت میشود. از آنجایی که درد سنگ کلیه در زنان معمولا شدید است و درمان خانگی تاثیری روی بهبود آن ندارد بهتر است بهجای خوددرمانی در چنین مواقعی بلافاصله به اورژانس مراجعه کنید.
روشهای متداول درمان سنگ کلیه در زنان عبارتند از:
- دارو درمانی با داروهای مسدودکننده آلفا
- لیتوتریپسی یا موج شاک (شکستن سنگ کلیه با امواج صوتی)
- یورتروسکوپی
- نفرولیتوتومی از راه پوست
دفع سنگ کلیه زن باردار
سنگ کلیه زن باردار بیشتر در سه ماه دوم یا سوم بارداری ظاهر میشود و معمولا هم علائم سنگ کلیه در ماه آخر بارداری یا بعد زایمان برطرف میشوند. در بیشتر موارد، سنگ کلیه در بارداری کوچک بوده و خودبهخود دفع میشود.
اما میتوان از ترفندهای زیر هم برای دفع سنگ کلیه زن باردار کمک گرفت:
- طب سنتی
- دارودرمانی
- عمل جراحی باز
- جراحی با PCNL (برش کوچک روی پوست)
- جراحی لاپاروسکوپی
- جراحی از طریق مجرا (RIRS)
- سنگ شکنی خارج اندامی (EWSL)
اندازه سنگ کلیه تاثیر بسزایی در انتخاب روش دفع سنگ کلیه در زن باردار دارد. باتوجهبه آسیبپذیربودن جنین بهتر است کمخطرترین روش دفع سنگ کلیه در زن باردار یعنی مصرف مایعات و آب و دارو برای دفع سنگ کلیه انتخاب شود.
تسریر مراقب سلامتی شماست!