به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، سندروم خوردن شبانه (NES) نوعی اختلالات تغذیه ای است که با مشکلات بیخوابی همراه میشود. فرد مبتلا به پرخوری شبانه در طول شب چند بار برای غذا خوردن از خواب بیدار میشود. عدم درمان این اختلال مشکلات زیادی برای بیمار به همراه دارد به طوری که باعث چاقی زیاد میشود. بهعلاوه اینکه ریسک بیماریهایی مانند دیابت و فشار خون بالا را هم تشدید میکند. افرادی که سندروم خوردن شبانه دارند اگر غذا نخورند شبها نمیتوانند بخوابند.
به علاوه اینکه هیچ کنترلی نسبت به میل و اشتهای خود در طول شب ندارند. مبتلایان به پرخوری شبانه معمولا از افسردگی یا اضطراب رنج میبرند که شبها بدتر هم میشود. معمولا پزشکان روشهای درمانی ترکیبی داروهای ضدافسردگی، درمان رفتاری شناختی و تکنیکهای اصلاح الگوی خواب و خوراک را برای درمان این بیماری تجویز میکنند.
علائم سندروم خوردن شبانه
علائم پرخوری شبانه معمولا چند هفته یا چند ماه ادامه دارند و شامل موارد زیر میشوند:
- از خواب بیدار شدن برای خوردن غذا: افراد مبتلا معمولا بیش از چهار بار در هفته از بیخوابی رنج میبرند و گاهی چند بار در شب برای غذا خوردن از خواب بیدار میشوند. آنها احساس میکنند باید معده سیری داشته باشند تا بتوانند دوباره به خواب بروند.
- مصرف کالری بالا در شب: افراد مبتلا به این اختلال بیش از ۲۵٪ از میزان غذای روزانه خود را در شب مصرف میکنند. معمولا شب قبل از خواب، در طول شب یا در هر دو حالت غذا میخورند. به جای خوردن یک وعده غذای بزرگ، بسیاری از افراد مبتلا به شب خوری در طول شب وعدههای کوچک یا میان وعدههای حاوی کالری بالا، کربوهیدرات یا شکر میخورند.
- کاهش اشتها در طول روز: هیپرفاژیا (گرسنگی شدید و بیش از حد خوردن) اواخر عصر و در طول شب رخ میدهد. افراد مبتلا معمولا میلی به خوردن صبحانه ندارند و برخی حتی تا بعد از ظهر احساس گرسنگی نمیکنند.
- افسردگی و اضطراب: شرایط سلامت روانی مانند افسردگی و اضطراب اغلب همراه با این اختلال رخ میدهند. افراد مبتلا احساس میکنند که کنترلی روی غذا خوردنشان ندارند و احساس شرم، افسردگی یا خجالت میکنند.
علل سندروم خوردن شبانه
پرخوری شبانه نوعی بیماری اعصاب و روان است.
علت اصلی بروز سندروم خوردن شبانه مشخص نیست اما عوامل زیر میتوانند باعث ایجاد این بیماری شوند:
- اختلال ساعت زیستی بدن: ساعت زیستی بدن ساعت خستگی، بیداری و گرسنگی را تعیین میکند. ساعت داخلی بدن افراد مبتلا به شب خوری به درستی کار نمیکند. بدن هورمونهایی را آزاد میکند که باعث میشوند در شب به جای روز، گرسنه و بیدار شود.
- ژنتیک: این بیماری میتواند ارثی باشد و به صورت خانوادگی منتقل شود.
- سلامت روانی: بسیاری از افراد مبتلا از اختلالات خلقی مانند افسردگی و اضطراب نیز رنج میبرند.
- سایر اختلالات: بیشتر افراد مبتلا به سندروم خوردن شبانه دارای سایر اختلالات تغذیهای و اختلالات مصرف مواد مخدر هستند و احتمالا هم از چاقی رنج میبرند.
- رژیم غذایی در طول روز: گاهی اوقات ممکن است عدم دریافت کالری روزانه کافی باعث بروز پرخوری شبانه شود. افرادی که در طول روز میزان مصرف غذای خود را محدود میکنند، احتمالاً بیشتر پرخوری دارند.
عوارض سندرم خوردن شبانه
افراد مبتلا به شب خوری اغلب از چاقی یا اضافه وزن زیاد رنج میبرند که همین امر باعث شده بیشتر در معرض بیماری قرار بگیرند. احتمال ابتلای این دسته از افراد به بیماریهایی مانند فشار خون بالا، دیابت و کلسترول بالا بیشتر است. افراد با چاقی زیاد هم در معرض ریسک بیشتر بیماریهای قلبی، انواع سرطانها و بیماری کیسه صفرا قرار میگیرند.
از دیگر عوارض سندروم پرخوری شبانه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشکلات گوارشی
- سوزش سر دل
- رفلاکس معده
- کاهش کیفیت خواب
- خستگی بیشتر و کاهش انرژی
- استرس، افسردگی و مشکلات روحی و روانی
- اختلال در زندگی روزمره
- احتمال آسیب جسمی
راه های درمان سندروم خوردن شبانه
شایعترین راههای درمان سندروم خوردن شبانه داروهای ضدافسردگی و درمان رفتاری شناختی است. نتایج مطالعات نشان میدهد که آموزش تمرینات تمدد اعصاب باعث جابجایی اشتهای شبانه به صبحها میشود. مصرف داروهای ضد افسردگی با حل مشکلات پرخوری شبانه میتواند اخلاق و مزاج بیمار را بهتر کرده و کیفیت زندگی را ارتقا دهد.
از دیگر روشهای درمان سندروم خوردن شبانه مصرف داروهای تقویت کننده یا ملاتونین است. معمولا پزشک راههای درمان ترکیبی را تجویز میکند یعنی در کنار داروهای ضدافسردگی و تراپی رفتار شناختی، اصلاح الگوی خواب و وعدههای غذا را توصیه میکند.
۱. درمان شناختی رفتاری
درمان شناختی رفتاری باعث کاهش قابل توجه هیپرفاژی عصرگاهی، تعداد دفعات غذا خوردن شبانه، کل کالری دریافتی و علائم افسردگی میشود. جالب تر اینکه، درمان شناختی رفتاری میزان غذا خوردن در طول مصرف شبانه را به حد قابل توجهی کاهش میدهد اما برای دوره بعد شام موثر نیست.
۲. فتوتراپی (نوردرمانی)
نور درمانی با نور صبح با افزایش میزان سروتونین بدن یکی از روشهای درمان پرخوری شبانه است که میتواند باعث تغییر رفتار، بهبود مزاج و خلق و خو، رفع بی خوابی و علائم پرخوری شبانه شود. فتوتراپی روی ساعت داخلی بدن تاثیر گذاشته و باعث تنظیم چرخه غذایی و خواب زیستی میشود.
تسریر مراقب سلامتی شماست!