به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، هنوز هیچ دلیل قطعی برای بروز این بیماری پیدا نشده است و بعضی محققان عامل آن را باکتریها و نوعی ویروس میدانند؛ امّا بیشتر متخصصان دلیل هاشیموتو را وراثت و ژنتیک دانستهاند که در این صورت نمیتوان پیشنهادی برای پیشگیری از آن داد، ولی اگر سابقه این اختلال در خانواده شما وجود دارد بهتر است آزمایش بدهید تا قبل از شروع فعالیت، آن را کنترل کنید.
احتمال دیگری هم برای ایجاد این عارضه معرفی شده است و آن قرار گرفتن در معرض تشعشعات رادیواکتیو و یا پرتودرمانی است، که در صورت انجام ندادن آنها میتوان از هاشیموتو پیشگیری کرد.
هاشیموتو و زنگ خطرها
جالب است بدانید که این اختلال خودایمنی، برای اولین بار توسط یک متخصص ژاپنی به نام هاشیموتو هاکارو در سال ۱۹۱۲ میلادی در آلمان کشف شد و به همین خاطر اینگونه نامگذاری شده است. بیشتر علامتهای این بیماری مانند انواع دیگر کمکاری تیروئید است، امّا در بعضی موارد متفاوت است و در صورت درمان نشدن تشدید و خطرناک میشود.
در ادامه مهمترین علائم عمومی این بیماری ذکر خواهد شد:
- افسردگی، بیحالی، خستگی بیدلیل، ضعف حافظه
- افزایش وزن ناگهانی
- صورت رنگپریده و پوست خشک شده
- حساسیت زیاد به سرما
- کاهش ضربان قلب و افزایش کلسترول
- ناباروری و اختلال در دوره قاعدگی خانمها
- تورّم غدّه تیروئید یا ورم صورت
- یبوست مزمن و دردهای عضلانی به خصوص در پایین بدن و…
هاشیموتو و مراجعه به پزشک
بعد از مشاهده علائم بالینی که در قسمت پیش گفته شد، بهتر است بیمار به بهترین پزشک متخصص غدد مراجعه کند تا آزمایشات مربوط به تیروئید را انجام دهد، شاید اولین علامت برای خطرناک شدن هاشیموتو تورّم تیروئید و یا خستگی و افسردگی مفرط باشد، چرا که عاقبت این بیحالی ممکن است به کُمای میگزدم منجر شود که حیات بیمار را به خطر میاندازد.
به حالتهای بالا زبر و خشن شدن صدا را هم اضافه کنید، این علامت حتی در خانمها هم قابل مشاهده است و پس از مشاهده آن باید به متخصص رجوع کرد. این نوع از کمکاری تیروئید، در زنان و مردان بین سی تا پنجاه ساله شایع است امّا باید بدانید که هورمونهای جنسی باعث شدهاند که خانمها بیش از آقایان به آن مبتلا شوند.
تشخیص تیروئید هاشیموتو
وقتی به متخصص مراجعه میکنید معمولا با انجام آزمایش خون، میزان هورمونهای تیروئید و تی.اس.اچ (ماده محرّک تیروئید که توسط هیپوفیز ترشح میشود) را اندازه میگیرد، در حالت کمکاری تیروئید هورمونهای آن پایین هستند و سطح تی.اس.اچ بالاتر است.
برای تشخیص هاشیموتو میزان آنتیبادیهای خون که توسط سیستم ایمنی تولید میشوند هم اندازهگیری میشود، از آنجا که هاشیموتو یک بیماری سیستم ایمنی هم هست که در آن آنتیبادیها غیرطبیعی میشوند.
درمان تیروئید هاشیموتو
گاهی با انجام روشهای درمانی اختلال تیروئید از بین میرود و فرد به زندگی عادی برمیگردد امّا در بعضی موارد کمکاری تیروئید هاشیموتو درمان قطعی ندارد ولی اگر داروها مرتب مصرف شوند، بیمار به حالت عادی بازمیگردد. معمولا برای کنترل این عارضه استفاده پزشک از روش هورموندرمانی داروی لوتیروکسین استفاده میکند.
مهمترین هورمون تیروئید تیروکسین است که در حالت کمکاری، بدن به آن نیاز دارد و این دارو کمبود آن را جبران میکند. البته میزان مصرف آن ممکن است همیشه تغییر کند بنابراین باید هر شش ماه به پزشک مراجعه کنید. بیمار حتما باید مصرف را زیر نظر پزشک انجام دهد چرا که بعضی موادغذایی و داروها ممکن است جذب لوتیروکسین را مشکل یا آسان کنند.
طب سنّتی:
تخم کتان، تنتور، ریشه جینسینگ هندی، خارپنبه، عصاره برگ زیتون، علف هرز دریایی، جوی سبز، گیاه سیج و بسیاری دیگر از گیاهان طبیعی در طب سنتی برای درمان هاشیموتو معرفی شدهاند که هیچکدام از آنها را نباید دور از نظر پزشک و خودسرانه مصرف کرد، چراکه ممکن است عوارض مخربی داشته باشند.
تسریر مراقب سلامتی شماست!