به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، به نقل از خبرگزاری مهر، محبوبه منصوری، با تاکید بر اینکه ریفلاکس معده میتواند حتی به صورت مخفی باعث بروز یا تشدید آسم شود گفت: علت این ریفلاکس نیز میتواند حساسیت غذایی باشد. پس حساسیت به غذاها، آلرژنهای موجود در هوا از جمله گیاهی و حیوانی و یا قارچها میتوانند در شروع یا تشدید حمله آسم نقش داشته باشند.
به گفته این فوق تخصص آسم و آلرژی تشخیص براساس معاینه بالینی و شرح حال بیماری صورت میگیرد و پزشک با توجه به معاینه بالینی و علائم فرد، سابقه بیماری، تشدید و بهبود علائم با یا بدون مصرف داروهای آسم به تشخیص میرسد. البته در بزرگسالان از اسپیرومتری و تست تنفسی نیز میتوان برای تشخیص استفاده کرد.
وی به افراد به ویژه والدین توصیه کرد که در صورت مشاهده علائم ذکر شده به متخصص ریه و یا آسم و آلرژی مراجعه کنند و تاکید کرد: با توجه به مزمن بودن بیماری باید حتماً روند درمان بیمار پیگیری شود و فرد همواره تحت نظر پزشک باشد و مصرف و قطع داروهایش حتماً طبق تجویز وی صورت گیرد تا دچار پیشرفت یا حملات شدید بیماری نشود.
منصوری در ادامه تاکید کرد: آسم کاملاً ریشه کن نمیشود اما قابل کنترل است و یک بیماری ناتوان کننده و محدودکننده فعالیتهای روزمره نیست، اگر بیمار به صورت منظم تحت نظر پزشک باشد میتواند یک زندگی عادی را تجربه کند.
وی، درمان آسم را شامل دو رویکرد پرهیز از مواجهه با عوامل محرک و درمان دارویی برشمرد و گفت: در صورت عدم امکان پرهیز از مواجهه با عوامل محرک میتوان از واکسن یا ایمونوتراپی استفاده کرد.
منصوری خاطرنشان کرد: در صورتی که میزان آلرژنها مانند گرده گیاهان در هوا بالا باشد افراد حساس باید سعی کنند در منزل بمانند و حوالی عصر پنجرهها را بسته نگاه دارند و در صورت تردد بیرون از منزل با وسیله نقلیه، از تهویه داخل ماشین استفاده کنند.
وی افزود: افرادی که به آلرژن مایت و حیوانات حساس هستند لازم است که با تمهیدات مختلف از این آلرژنها دوری کنند.
تعویض مرتب ملحفههای تختخواب، استفاده از جارو برقیهای فیلتردار، اجتناب از خوابیدن روی زمین یا فرشهای پرزدار، عدم خروج از منزل در هنگام آلودگی هوا، اجتناب از استعمال دخانیات، پرهیز از بوهای تند نظیر مواد شوینده از دیگر توصیههای این فوق تخصص آسم و آلرژی بود.
منصوری با تاکید بر پرهیز از استعمال دخانیات توسط افراد خانواده فرد مبتلا به آسم خاطرنشان کرد: بیماران آسمی نباید در معرض دود سیگار قرار گیرند و حتی هوای بازدمی فرد سیگاری حاوی مواد مضری است که باعث آزار و تشدید علائم بیمار میشود.
به گفته عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، درمان دارویی عمده در این بیماران شامل اسپریهای کورتونی است که بسیار در درمان التهاب مجاری هوایی مؤثر است وعوارض داروهای مذکور در مقابل کمبود اکسیژن ناشی از آسم خیلی اندک است.
این فوق تخصص آسم و آلرژی تاکید کرد: بیماران نباید به دلیل ترس از عوارض این داروها درمان را رها کنند یا به جای انها فقط از اسپری سالبوتامول هنگام تشدید علائم استفاده کنند زیرا ممکن است به قیمت جان آنها تمام شود.
دانشیار دانشگاه، داروهای استروییدی استنشاقی را باعث ایجاد تحولی عظیم در درمان آسم عنوان کرد و گفت: مصرف منظم اسپریهای استروییدی به صورت استنشاقی باعث کاهش بسیار زیاد مرگ و میر ناشی از آسم شده است.
به گفته منصوری، با مصرف منظم اسپریهای استروییدی و عدم تماس با عوامل تحریک کننده میتوان از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد.
وی با اشاره به باورهای غلط برخی افراد گفت: متأسفانه برخی افراد از وابستگی به اسپریهای استروییدی هراس داشته و از مصرف منظم دارو امتناع میکنند. درحالی که این اسپریها اصلاً وابستگی ایجاد نمیکند و حتی از پیشرفت بیماری و حملات شدید آسم پیشگیری میکند.
به گفته این دانشیار دانشگاه جذب این اسپریها موضعی بوده و هیچ اثر سویی بر روی سایر ارگانهای بدن ندارند. باید طبق تجویز پزشک استفاده شود و قطع آنها نیز صرفاً با نظر پزشک و به صورت تدریجی انجام شود.
فوق تخصص آسم و آلرژی بیمارستان کودکان مفید افزود: سایر داروهایی که فرد مبتلا به آسم در هنگام تنگی نفس مثل سالبوتامول مصرف میکند اگر طولانی مدت مصرف شوند برای بیمار عوارض خواهند داشت؛ زیرا این داروها قادر به کنترل آسم نیستند و فقط در شرایط حاد و تنگی نفس شدید به بیمار کمک میکند.
وی خاطرنشان کرد: وقتی پزشک به دلیل علائم حاد و مکرر وطولانی مدت آسم برای بیماراسپریهای استروییدی تجویز میکند اما بیمار از استعمال دارو امتناع میکند، احتمال دارد بیمار با حملات شدید تنگی نفس به اورژانس بیمارستان مراجعه کند. در این شرایط برای رفع حمله آسم از دوزهای بالای تزریقی کورتون در بیمار استفاده میشود که به مراتب عوارض بیشتری از اسپریهای تنفسی دارد.
منصوری با اشاره به این که عوارض کورتونهای تزریقی تا مدتهای طولانی در بدن فرد باقی میماند تاکید کرد: با آموزش و آگاهی دادن به بیماران در خصوص مزایای استفاده از اسپریهای استروییدی باید شرایطی ایجاد کنیم که بیمار دچار حملات شدید آسم و در نتیجه مجبور به مصرف کورتونهای تزریقی یا خوراکی نشود.
وی، تصور بیمار یا خانواده وی مبنی بر اینکه آسم پایان زندگی است را از دیگر باورهای غلط جامعه عنوان کرد و افزود: آسم یک بیماری شایع در جهان است و بیمار با درمانهای جدید و مصرفاسپریها و تحت نظر پزشک بودن میتواند عمر طبیعی با فعالیتهای عادی و زندگی کاملاً نرمال داشته باشد.
منصوری در خاتمه به مبتلایان آسم توصیه کرد با داشتن سبک زندگی سالم از جمله تغذیه سالم، پرهیز از فست فودها، فعالیت مناسب، مصرف ویتامین D کافی، میتوانند سیستم ایمنی خود را تقویت کرده و باعث کاهش شدت پیشرفت بیماری خود شوند.
انتهای پیام