به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، اغلب اوقات ۲ انگشت دورتر از شست یا همان انگشت کوچک و حلقه دچار مشکل میشوند و این موضوع موجب میشود فرد در انجام دادن فعالیتهای روزمره زندگی دچار مشکل شود. هنوز هیچ درمان قطعی برای دوپویترن کف دست وجود ندارد، اما به هر حال استفاده از داروها و شروع درمان میتواند علائم بیماری را کنترل کند و از وخیمتر شدن شرایط بیمار جلوگیری کند.
در این مقاله میتوانید با عوامل موثر در بروز انقباض دوپویترن و روشهای تشخیص و درمان این بیماری آشنا شوید.
انقباض دوپویترن چیست؟
انقباض دوپویترن (Dupuytren’s Contracture) وضعیتی است که به تدریج موجب ضخیم شدن بافت همبند زیر پوست کف دست میشود و زخمهایی روی پوست ایجاد میشود. این بیماری معمولا دردناک نیست، اما در اکثر مواقع موجب محدودیت حرکت دستها میشود. بافت ضخیم چندین انگشت موجب میشود تا انگشتها به سمت کف دست خم شوند و فرد قادر به حرکت دادن انگشتها نباشد.
علائم بیماری دوپویترن
علائم دوپویترن کف دست معمولا بهمرورزمان بیشتر میشود. این بیماری با یک توده سفت در کف دست شروع میشود. این توده ممکن است کمی حساس باشد، اما معمولا دردناک نیست. با گذشت زمان توده میتوانید به یک طناب سخت زیر پوست تا انگشت گسترش پیدا کند. این بیماری معمولا در هر دو دست ایجاد میشود و معمولا ۲ انگشت کوچک و حلقه را تحت تاثیر قرار میدهد. به طور معمول در اولین مرحله از ابتلا به انقباض دوپویترن ندولها یا برجستگیهای کوچکی زیر پوست کف دست ایجاد میشود. این برجستگیها معمولا در انتهای انگشتان ایجاد میشوند.
با گذشت زمان گرهها به طنابهای طولانیتری تبدیل میشوند و موجب کشیدن شدن انگشتها به سمت داخل میشوند. پیشرفتهترین علامت انقباض دوپویترن نیز انقباض است که موجب زخمیم و سفت شدن طنابهای و خم شدن انگشتان به سمت داخل میشود.
در ادامه میتوانید با علائم بیماری دوپویترن کف دست بیشتر آشنا شوید.
- ناتوانی در قرار دادن کف دست روی میز
- وجود گره یا توده سخت زیر پوست کف دست
- وجود حفرهها و شیارهایی زیر پوست کف دست که گاهی اوقات دردناک هستند.
- کشیده شدن انگشتها به سمت جلو
- احساس درد، سوزش و خارش در کف دست
- وجود التهاب و تورم در کف دست
علت بروز انقباض دوپویترن و عوامل موثر
علت بروز انقباض دوپویترن هنوز ناشناخته است، اما مطالعات نشان میدهد که این بیماری در افرادی که زمینه ارثی دارند، بسیار شایعتر است. از طرف دیگر بیماری انقباض دوپویترن معمولا در مردان شایعتر از زنان است.
در ادامه میتوانید با عواملی که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهند، آشنا شوید.
- سن بالای ۵۰ سال
- مردان بیشتر از زنان به انقباض دوپویترن مبتلا میشوند.
- افرادی که سابقه این بیماری در خانواده آنها وجود دارد.
- افرادی که در شغل خود با ابزارهای ارتعاشی سروکار دارند.
- افراد مبتلا به دیابت
- افرادی که از الکل و دخانیات استفاده میکنند.
- کسانی که از داروهای ضدتشنج استفاده میکنند.
درمان دوپویترن کف دست
ازآنجاییکه دوپویترن کف دست بهآرامی پیشرفت میکند، فرد هیچ دردی را احساس نمیکند و در مراحل اولیه معمولا تاثیر زیادی بر توانایی فرد بر انجام کارهای روزمره نمیگذارد. در این شرایط نیازی به درمان نیست. اما در صورتی که بیماری پیشرفت کند و فرد قادر به صاف کردن کف دست نباشد، از روشهای مختلفی برای درمان استفاده میشود که در ادامه به برخی از آنها اشاره شده است.
سوزن زدن
در این روش یک سوزن از طریق پوست بیحس شده وارد دست میشود تا طناب بافتی انگشت را منقبض کند. تکنیک سوزن زدن هیچ بریدگی بزرگی روی دست ایجاد نمیکند و میتوان آن را همزمان روی چندین انگشت انجام داد. انجام دادن این عمل در مطب امکانپذیر است.
تزریقات
استروئیدها در مرحله اول بیماری به نرم شدن و صاف شدن توده سخت کف دست کمک میکنند. از طرف دیگر این روش موجب کاهش درد ناشی از گرهها نیز میشود. کلاژناز یک آنزیم خاص است که به تودهها و طنابهای سخت تزریق میشود. معمولا یک هفته بعد از تزریق فرد طنابها از هم جدا میشوند و فرد میتواند انگشتان خود را صاف کند. این درمان میتواند بیماری را برای همیشه درمان کند و یا برای چند سال علائم را برطرف کند.
عمل جراحی
روش بعدی که برای افرادی که علائم شدیدی دارند استفاده میشود،جراحی است. در این روش جراح بافتی که موجب خم شدن انگشتان شده است را برمیدارد. گاهی اوقات لازم است پوست چسبیده نیز برداشته شود. در این شرایط لازم است پیوند پوست برای پوشاندن زخم انجام شود. این روش تهاجمی زمان زیادی برای بهبود نیاز دارد و در برخی شرایط نیز ممکن است مشکل بیمار دوباره بهمرورزمان برگردد.
روشهای خانگی درمان انقباض دوپویترن
روشهای درمان خانگی معمولا برای افرادی که به انقباض دوپویترن خفیف مبتلا هستند، بسیار موثر است. در این روش باید از یک ابزار برای راست نگه داشتن انگشتان استفاده کنید که میتوانید از یک لوله یا نوار برای این کار استفاده کنید.
تشخیص انقباض دوپویترن در طب سنتی
در بیشتر مواقع تشخیص انقباض دوپویترن با مشاهده ظاهر و علائم فرد تشخیص داده میشود. به ندرت برای تشخیص این بیماری از آزمایش استفاده میشود. پزشک با مقایسه دو دست با هم و بررسی وضعیت فیزیکی دست و فشار آوردن روی دست، گرههای سخت و نوارهای بافتی را بررسی میکند. در برخی شرایط ممکن است پزشک برای تشخیص از آزمایش قرار دادن کف دست روی میز یا یک سطح صاف استفاده کند. زمانی که فرد قادر به صاف کردن کف دست نباشد، یعنی به انقباض دوپویترن مبتلا شده است.
سخن نهایی
بیماری دوپویترن یک مشکل نادر است که موجب خم شدن انگشتان دست به سمت داخل و ناتوانی در انجام برخی کارها میشود. اگر در خانواده شما چنین بیماری وجود دارد و به تازگی علائم انقباض دوپویترن را تجربه میکنید، بهتر است برای جلوگیری از پیشرفت بیماری هر چه سریعتر با یک دکتر ارتوپد مشورت کنید.
تسریر مراقب سلامتی شماست!