به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، بیماریهای جسمی و جراحی های پزشکی یکی از عواملی هستند که مشمولان سربازی میتوانند از طریق آنها برای معافیت سربازی اقدام کنند. از آنجا که سربازان در دوره خدمت وظایف سختی را بر عهده دارند، باید از سلامت جسمی و روانی خوب برخوردار باشند. بنابراین این امکان برای بیماران یا افراد مبتلا به نقص عضو فراهم شده است که بسته به شرایط خود به طور دائم یا موقت از خدمت سربازی معاف شوند.
جراحی روی بافتها و اندامهای مختلف بدن میتواند مشکلات کوتاهمدت یا درازمدت زیادی را به همراه داشته باشد. به همین دلیل، در قوانین معافیت پزشکی نظام وظیفه به آن پرداخته شده است. بنابراین کسانی که جراحی کردهاند و مشکل آنها با این قوانین مطابقت دارد، میتوانند از سربازی معاف شوند.
در این مقاله تصمیم داریم شما را با رایجترین جراحیهایی که باعث معافیت میشوند آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
کدام جراحیها به معافیت سربازی منجر میشوند؟
مشمولان نظام وظیفه عمومی از نظر توان جسمی و روانی به چهار دسته تقسیم میشوند:
- دسته اول: کسانی که سالم هستند و میتوانند خدمت دوره ضرورت را انجام دهند.
- دسته دوم: افرادی که بیماری جسمی یا روانی خفیف دارند و میتوانند امور غیر رزمی را در دوره سربازی انجام دهند. به این دسته از مشمولان «معاف از رزم» گفته میشود.
- دسته سوم: افرادی که به بیماریهای جسمی یا اختلالات روانی قابل درمان مبتلا هستند و در حین درمان به طور موقت از خدمت دوره ضرورت معاف میشوند.
- دسته چهارم: کسانی که به دلیل بیماری جسمی، نقص عضو یا اختلال روانی قادر به انجام هیچکدام از امور رزمی و غیر رزمی نیستند و به طور دائم از خدمت سربازی معاف میشوند.
جراحی یکی از مواردی است که میتواند به انواع معافیت منجر شود. از جراحیهایی که روی وضعیت سلامتی مشمولان و در نتیجه توانایی آنها برای به پایان رساندن دوره سربازی تاثیر میگذارند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. بیماریهای عمومی
- کسانی که در دوران نقاهت بیماری یا جراحی بهسر میبرند: معاف موقت تا یک سال
۲. بیماریهای مغز و اعصاب
- لامینکتومی (جراحی برای کاهش فشار روی ریشههای عصبی) همراه با سوابق مستند کلینیکی و پاراکلینیکی: معافیت دائم
- دیسکتومی به روش لیزر که برای برجستگی (Bulging) خفیف دیسک انجام شده است: معاف از خدمات رزمی
- سابقه عمل جراحی روی مغز و جمجمه (در صورتی که کمتر از ۶ ماه از عمل جراحی گذشته باشد: ۶ ماه معاف موقت، همراه با اختلال عملی یا علائم عصبی: معافیت دائم و بدون اختلال عملی و علائم عصبی: معاف از خدمات رزمی)
- هر گونه عمل جراحی روی ستون فقرات به جزء نسج نرم در موارد حاد: ۶ ماه معافیت موقت برای طی کردن مراحل درمان، در مواردی که اختلال عملکردی واضح وجود دارد: معافیت دائم و در مواردی که اختلال عملکردی واضح رخ نداده است: معاف از خدمات رزمی
۳. بیماریهای ریه و قفسه صدری
- رزکسیون قسمتی از ریه طی عمل جراحی (اختلال متوسط تا شدید در عملکرد تنفسی: معافیت دائم و اختلال خفیف در عملکرد تنفسی: معاف از خدمات رزمی)
- سابقه جراحی قفسه سینه اعم از برداشتن حداقل ۲ دنده، توراکوپلاستی، رزکسیون حداقل یک لوب ریه یا دکورتیکاسیون ریه: معافیت دائم
- پیوند ریه: معافیت دائم
۴. بیماریهای ارتوپدی
- پارگی شدید و کامل رباطهای جانبی و متقاطع زانوی یک پا که باعث ناپایداری مفصل شود: بسته به شرایط معافیت دائم یا معاف از خدمات رزمی
- پاتلکتومی (برداشتن کشکک زانو): بسته به شرایط معافیت دائم یا معاف از خدمات رزمی
۵. بیماریهای دستگاه گوارش
- آشالازی (عملنشده یا عملشده که بعد از جراحی عود کرده یا عارضهدار شده است: معافیت دائم و عملشده بدون عارضه: معاف از خدمات رزمی)
- هر گونه جراحی روی کبد، کیسه صفرا، مجاری صفراوی، پانکراس یا طحال (همراه با عارضه مزمن غیر قابل درمان یا ناتوانکننده: معافیت دائم و بدون عارضه: معاف از خدمات رزمی)
- جراحی تومورها و کیستهای خوشخیم و بدخیم دستگاه گوارش: بسته به شرایط معافیت دائم یا معاف از خدمات رزمی
- جراحی آبسههای چرکی و آمیبی کبد: با عارضه، معافیت دائم و بدون عارضه، معاف از خدمات رزمی
- اسپلنکتومی (برداشتن طحال) یا فقدان مادرزادی طحال: بسته به شرایط معافیت دائم یا معاف از خدمات رزمی
- جراحی فتق خارجی نواحی اینگوینال، فمورال یا جدار شکم: بسته به شرایط معافیت دائم یا معاف از خدمات رزمی
- هر گونه جراحی روی دستگاه گوارش که با اختلالات گوارشی همراه باشد و به برداشتن قسمتی از عضو (به جزء آپاندیس)، آناستوموز یا چسبندگی وسیع منجر شود: معافیت دائم
۶. بیماریهای کلیوی
- نفرکتومی (برداشتن کلیه): بسته به شرایط معافیت دائم یا معاف از خدمات رزمی
- پیوند کلیه: معافیت دائم
- سیستکتومی (برداشتن مثانه): معافیت دائم
۷. بیماریهای گوش، حلق و بینی
- جراحی رادیکال ماستوئیدکتومی (برداشتن ساختارهای گوش میانی): معافیت دائم
۸. بیماریهای چشم
- پیوند قرنیه: معافیت دائم
کلام پایانی
معاینه پزشکی و سنجش وضعیت سلامتی یکی از مراحلی است که مشمولان سربازی طی میکنند. کسانی که بیماری جدی و ناتوانکننده دارند یا روی اندامهای حیاتی بدن جراحی انجام دادهاند، ممکن است از خدمت دوره ضرورت معاف شوند. اینکه این معافیت دائمی باشد یا موقتی به نوع بیماری یا جراحی و تاثیر آن روی عملکرد اندامها بستگی دارد.
تسریر مراقب سلامتی شماست!