به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، تورم بناگوش از شاخصترین علائم اوریون در بزرگسالان و کودکان است. به مطالعه این مقاله ادامه دهید تا بیشتر راجع به این بیماری بدانید.
بیماری اوریون چیست؟
بیماری اوریون نوعی عفونت ویروسی است که در کودکان بیشتر دیده میشود. این ویروس دستگاه تنفسی فوقانی را درگیر میکند. غدد بزاقی که در کنار گوش قرار دارند، اولین قربانی این ویروس هستند؛ این ویروس باعث تورم آنها میشود.
راههای انتقال بیماری اوریون چیست؟
نحوه سرایت اوریون مانند بیماریهایی سرماخوردگی و آنفولانزا است؛ یعنی از طریق بزاق آلوده پخش میشود. اگر در محیط آلوده قرار داشته باشید، استنشاق هوای آلوده برای ابتلا به این بیماری کافی است. کلیه سطوح آلوده میتوانند در سرایت این بیماری نقش داشته باشند.
علائم بیماری اوریون چیست؟
بارزترین علائم بیماری اوریون به گونههای متورم و درد در ناحیه فک بازمیگردد. تورم غدد بزاقی باعث بروز این مشکل میشود. تورم میتواند در یک تا هر دو سمت صورت اتفاق بیفتد که پزشکان از آن اصطلاحا «پاورتیت، parotitis» یاد میکنند.
- تب
- سردرد
- دردهای عضلانی
- خستگی
- کاهش اشتها
- دردهای فک که هنگام جویدن و بلعیدن غذا
پس از آلودگی چیزی حدود ۱۶ تا ۱۸ روز طول میکشد تا علائم بیماری ظاهر شوند. این بازه زمانی میتواند بین ۱۲ تا ۲۵ روز نیز باشد. گاهی اوقات علائم بیماری اوریون در کودکان خفیف و بیشتر شبیه سرماخوردگی هستند؛ به همین دلیل والدین ممکن است به اشتباه بیفتند. گاهی اوقات نیز ممکن است بیماری با علائم خاصی همراه نباشد و صرفا تورم غدد بزاقی توجه والدین را جلب میکند.
اوریون چه عوارضی دارد؟
- ناشنوایی یا کم شنوایی که ممکن است در یک یا هر ۲ گوش رخ دهد. گاهی اوقات بیماران مبتلا به افت شنوایی دائمی میشوند.
التهاب مغز که به انسفالیت (encephalitis) مشهور است. انسفالیت زمینه را برای بروز مشکلات عصبی فراهم میکند و حتی میتواند منجر به مرگ شود. - التهاب پوشش غشایی مغز یا همان مننژیت (Meningitis). این بیماری زمانی رخ میدهد که ویروس از طریق جریان خون به سیستم عصبی مرکزی حمله میکند. تب بالا، تشنج و سردردهای شدید همراه با استفراغ و حالت تهوع، از علائم این بیماری است.
- التهاب یک یا هر دو بیضه (اورکیت، Orchitis). ادرار و انزال دردناک، خون در منی، حساسیت کیسه بیضه، بزرگ شدن پروستات، تب و تورم غدد لنفاوی در کشاله ران از علائم این بیماری هستند. اورکیت دردناک است اما باعث عقیم شدن مردان نمیشود.
- التهاب بافت سینه (ماستیت، Mastitis). این عارضه با درد، تب و لرز و حساسیت سینه به لمس همراه است.
- التهاب یک یا هر دو غدد پاروتید (پاروتیت، parotitis). غدد پاروتید در قسمت بالایی گونهها و نزدیک گوش قرار گرفتهاند. آنها اصلیترین غدد بزاقی هستند که وظیفه مرطوب کردن دهان را برعهده دارند. بیماریهای عفونی، ضربه، استرس و حتی مصرف بیش از حد کافئین میتوانند باعث بروز این مشکل شوند.
- التهاب پانکراس یا همان لوزالمعده (پانکراتیت، Pancreatitis). تب، تورم و درد شکمی، ضربان قلب بالا، حالت تهوع و استفراغ از علائم شایع التهاب لوزالمعده هستند.
- التهاب یک یا هر دو تخمدان (اوفوریت، Oophoritis). این بیماری میتواند با علائمی مانند دردهای شکمی در قسمت تحتانی، حالت تهوع و استفراغ و تب همراه باشد.
تشخیص بیماری اوریون در کودکان و بزرگسالان چگونه است؟
پزشک متخصص کودکان و دکتر متخصص عفونی با بررسی علائم و شرح حال، بیماری را تشخیص میدهد. گاهی اوقات نیز پزشک برای تایید تشخیص و رد سایر احتمالات ممکن است آزمایشهای زیر را تجویز کند:
- تست RT-PCT که در طی آن ژنوم ویروس شناسایی میشود. تکنسین آزمایشگاه، از نمونه بزاق برای انجام این تست استفاده میکند. منظور از ژنوم ماده ژنتیکی ویروس است.
- تست آنتیبادی که به بررسی پادتنهای سیستم ایمنی برای مبارزه با این بیماری میپردازد. برای این تست به نمونه خون نیاز دارید.
- آزمایش pcr که وجود ویروس در بدن را تایید میکند. این تست به نمونه بزاق بیمار نیاز دارد.
بیماری اوریون چگونه درمان میشود؟
درمان اوریون مانند بسیاری از بیماریهای ویروسی دیگر است؛ یعنی داروی خاصی برای آن وجود دارد. داروهایی که پزشک متخصص تجویز میکند به کاهش و کنترل علائم بیماری کمک میکنند. همچنین پزشک راهکارهایی را برای تقویت سیستم ایمنی بدن تجویز خواهد کرد:
- استراحت کردن
- مصرف مایعات
- مصرف غذاهایی که به جویدن نیاز ندارند و در عین حال مواد مغذی و ویتامینهای بدن را تامین میکنند مانند انواع سوپ سبزیجات.
- داروهای مسکن برای کاهش درد و کنترل تب.
- کمپرس گرم روی غددی که متورم شدهاند.
آیا میتوان از بیماری اوریون پیشگیری کرد؟
بهترین راه پیشگیری از بیماری اوریون، واکسیناسیون است. اولین دوز واکسن اوریون در سنین ۱۲ تا ۱۵ ماهگی به کودک تزریق میشود. دوز یادآوری آن در سنین ۴ تا ۶ سالگی است. واکسیناسیون میتواند مصونیت کامل در برابر بیماری ایجاد کند.
اگر به این بیماری مبتلا هستید لازم است نکات زیر را رعایت کنید:
- با شروع علائم و تشخیص بیماری از حضور در جمع خودداری کنید.
- سعی کنید در محیط منزل، در اتاقی قرنطینه شوید.
- کلیه وسایل خود را از دیگران جدا و ضدعفونی کنید.
- به طور مرتب دستهای خود را بشوید.
- هنگام عطسه و سرفه، جلوی دهان و بینی خود را بپوشانید و دستمال کاغذیها را در سطل زباله دردار بیاندازید.
سخن آخر
استراحت و داشتن رژیم غذایی مناسب، بهترین راه درمان خانگی اوریون است. سوپ و آبگوشت مناسبترین غذا برای بیمار هستند. مرکبات و آبمیوههای ترش میتوانند تولید بزاق را تحریک کنند، به همین دلیل پزشکان توصیه میکنند این میوهها را در رژیم غذایی بیمار قرار ندهید. اگر با وجود مراقبتهای خانگی بیمار تب بالای ۳۸ درجه دارد و در عین حال علائم در حال تشدید شدن هستند، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید
تسریر مراقب سلامتی شماست!