به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، نتیجه بالا رفتن ضربان قلب، فعال شدن غدد تعریق برای خنک کردن بدن است. در این حالت فرد به طور ناگهانی احساس سرما میکند و پوست به حالت رنگپریده و مرطوب در میآید.
به طور کلی عرق سرد وضعیت پزشکی حاد نیست؛ بنابراین زمانی برای درمان آن اقدام کنید که این مشکل دائما تکرار شود. با این حال بهتر است پس از تجربه تعریق سرد مخصوصا در شب، به پزشک مراجعه کنید زیرا گاهیاوقات این عارضه میتواند نشاندهنده بیماری جدی مانند حمله قلبی یا شوک باشد.
اگر شما هم گاهوبیگاه هنگام استرس یا نگرانی عرق میکنید و سردتان میشود، در این مقاله همراه ما باشید تا بررسی کنیم عرق سرد از چیست و چه زمانی خطرناک است.
عرق سرد چیست؟
عرق کردن به طور طبیعی فرآیندی است که بدن از آن برای تنظیم درجه حرارت استفاده میکند. زمانی که احساس گرما میکنید، استرس شدید دارید یا فعالیت بدنی سنگین انجام میدهید، پوست به کمک فرآیند تعریق، درجه حرارت بدنتان را که بسیار بالا رفته، تنظیم میکند.
اما برخی افراد در موقعیت خطر یا پر استرس، با نوعی تعریق غیر طبیعی مواجه میشوند و اصطلاحا میگویند بدنشان یخ کرده است. این وضعیت میتواند در طول روز یا شب رخ دهد که کمی نگرانکننده است. در حال حاضر پزشکان از لحاظ علمی توصیف دقیقی برای عرق سرد در نظر نمیگیرند، زیرا اطلاعات آنها شامل توصیفاتی است که بیماران از وضعیت خود ارائه دادهاند.
با این حال میتوان تعریق سرد را نوعی لرز، عرق کردن شبانه یا عرق ناشی از مصرف داروی خاص دانست؛ بنابراین تعریف عرق سرد برابر است با تعریق در طول روز یا شب که با احساس سرما در بدن شروع میشود.
عرق سرد نشانه چیست؟
تعریق سرد نوعی عرق کردن غیر طبیعی بهشمار میآید و نتیجه پاسخ جنگ و گریز بدن است. معمولا افراد جامعه نسبت به دلایل ایجاد این مشکل آگاهی کمی دارند؛ به همین دلیل با این سوال مواجه میشوند که عرق سرد نشانه چیست در مردان و زنان با چه علائمی بروز پیدا میکند.
به طور کلی میتوان مهمترین دلایل ایجاد عرق سرد در سر، صورت، کف دست و پا را ناشی از موارد زیر دانست:
شوک
شوک واکنش بدن به یک موقعیت غیر منتظره و ناشناخته است. در این حالت اندامهای بدن دچار کمبود اکسیژن و خون کافی میشوند که در صورت ادامه یافتن میتواند آسیبزننده باشد.
مهمترین علائم بدن در وضعیت شوک عبارتاند از:
- عرق سرد روی پیشانی یا قسمتهای دیگر بدن
- ضربان قلب بالا
- تنفس سریع
- رنگ پریدگی پوست
- ضعف و سرگیجه موقع نشستن یا ایستادن
عفونت و عرق سرد
در اغلب موارد تعریق سرد با بیماریهای عفونی همراه است. زمانی که باکتریها و ویروسها به بدن حمله میکنند، التهاب سراسر بدن را در بر میگیرد و سیستم ایمنی برای مبارزه با آنها فعال میشود. در چنین شرایطی فرد تب میکند که معمولا با احساس سرما همراه است.
با مشاهده هر یک از علائم زیر فوری به متخصص داخلی مراجعه کنید:
- تب شدید
- لرز و عرق سرد
- تنفس سریع
- تپش قلب
- کاهش سطح هوشیاری
حالت تهوع و سرگیجه
این علائم نشاندهنده یک مشکل اساسی در بدن هستند. گاهی حالت تهوع ناشی از زیادهروی در غذا خوردن است و گاهی میتواند به دلیل مصرف داروی خاصی ایجاد شود. در اغلب موارد عرق سرد روی پیشانی به دلیل حالت تهوع و سرگیجه در فرد بروز پیدا میکند که علت اصلی آن را میتوان ناشی از مشکلات گوارشی دانست.
اگر این عوارض با نشانههای زیر همراه بودند، هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید:
- دوبینی
- وزوز گوش
- عدم توانایی در راه رفتن
- ضعف و خستگی مفرط
- مشکل در حرف زدن
استرس و اضطراب شدید
زمانی که بدن متحمل استرس و اضطراب شدیدی است، فشار بسیار زیادی به سیستم عصبی بدن وارد میشود. این وضعیت در اکسیژنرسانی کافی به مغز و سایر اندامها اختلال ایجاد میکند. اغلب افراد در چنین شرایطی دچار درد عضلانی و حالت تهوع یا استفراغ میشوند.
اگر شما دائما در مورد موضوعات مختلف خانوادگی، تحصیلی، شغلی، روابط دوستانه و… دچار استرس شدید میشوید، ممکن است درگیر اختلال اضطرابی باشید.
غش و عرق سرد
غش کردن واکنش بدن به عدم اکسیژنرسانی کافی به مغز است. برخی افراد درست زمانی که میخواهند غش کنند یا موقعی که بلافاصله به هوش میآیند، دچار تعریق سرد میشوند.
اصلیترین دلیل کمبود اکسیژن در مغز و بروز پدیده غش، عبارت است از:
- کم آبی بدن
- تحمل بیش از حد گرما توسط بدن
- عدم جریان گردش خون مناسب در بدن
- بیماری قلبی
- خستگی بسیار زیاد
میگرن
اغلب افرادی که دچار سردردهای شدید میشوند، عرق سرد را یکی از واکنشهای بدن در طول حملات میگرنی میدانند. این عارضه معمولا زندگی روزانه فرد را مختل میکند و نیاز به مداخله پزشکی دارد.
یائسگی و عرق سرد
اگر شما هم کنجکاو هستید بدانید عرق سرد نشانه چیست، باید بدانید که این عارضه در زنان میتواند ناشی از اتمام سیکل قاعدگی باشد. یائسگی زنان به معنی تغییر شدید سطح هورمونهای پروژسترون و استروژن در بدن است؛ به همین دلیل اغلب خانمها در این دوره دائما با حالتهایی همچون تعریق سرد یا گر گرفتگی مواجه میشوند.
کمبود اکسیژن خون (هیپوکسی)
در برخی مواقع بیماریهای زمینهای باعث افت شدید اکسیژن خون میشوند. در چنین شرایطی، اکسیژن کافی به مغز و سایر اندامهای بدن نمیرسد. اغلب افرادی که در شهرهای آلوده یا بسیار مرتفع زندگی میکنند به هیپوکسی خفیف مبتلا میشوند.
اگر اکسیژن کافی به مغز نرسد، فرد علائم زیر را همراه با عرق سرد تجربه میکند:
- عدم کنترل حرکات بدن
- مشکل در تمرکز
- عدم توانایی تفکر صحیح
- بروز مشکلات تنفسی
چه زمانی عرق سرد نشانه بیماری جدی است؟
اگر تعریق سرد با علائم زیر همراه باشد، باید فوری به پزشک مراجعه کنید:
- احساس درد در قفسه سینه
- احساس درد در گردن یا بازو
- تغییر رنگ انگشتان یا لب به آبی
- نبض ضعیف
- افزایش ضربان قلب
- تنگی نفس یا تنفس سریع
- خس خس سینه
- رنگپریدگی و سرد شدن اندامهای بدن
- سرگیجه شدید
- احساس گرما یا سرمای شدید همراه با لرز
- کاهش حجم ادرار
- گیجی
- احساس درد شدید بدون علت خاص
- اضطراب و تحریکپذیری
- بروز بثورات پوستی
عرق سرد در کودکان
عرق سرد در سرماخوردگی، آنفولانزا و عفونتهای سینوسی گروه سنی کودکان و نوزادان بسیار شایع است. در این وضعیت، بدن با باکتری و ویروسها مبارزه میکند؛ بنابراین تب کردن نوزادان و کودکان طبیعی خواهد بود.
تعریق سرد هم یکی از واکنشهای بدن است که در نتیجه تب و تلاش بدن برای تعدیل گرما بروز پیدا میکند. در چنین شرایطی توصیه میشود حتما کودک را برای معاینه نزد پزشک متخصص عفونی ببرید.
عرق سرد در خواب نشانه چیست؟
تجربه تعریق سرد در خواب، پدیده غیر طبیعیای نیست. برخی از افراد بر اساس میزان گرمای اتاق، غذایی که در روز خوردهاند یا میزان ضخامت پتویی که استفاده میکنند، در طول خواب دچار تعریق سرد میشوند.
اما اگر این مشکل شدید باشد و باعث مرطوب شدن لباس یا ملحفهتان شود، باید به پزشک مراجعه کنید تا عوامل زیر مورد بررسی قرار گیرند:
- بیماری رفلاکس معده
- اختلال اضطرابی
- مشکلات هورمونی
- داروهای مصرفی
- آپنه خواب
- عفونتها
- اختلالات عصبی
- انواع سرطان مانند لنفوم و لوسمی
درمان عرق سرد
برای درمان این مشکل، پزشک تلاش میکند تا عوامل ایجادکننده آن را با یکی از روشهای زیر برطرف کند.
درمان پزشکی
پزشک برای مدیریت تعریق سرد، داروهای زیر را تجویز میکند:
- داروهای ضد تعریق
- مسدودکنندههای عصبی
- تزریق بوتاکس
- داروهای ضد افسردگی
درمان خانگی
بهترین روش برای درمان خانگی عرق سرد عبارت است از:
- نوشیدن فراوان آب در طول روز
- ورزش منظم
- عدم مصرف الکل و ترک سیگار
- انجام مدیتیشن و تنفس دیافراگمی
راهنمای مراجعه به پزشک
عرق سرد به تنهایی وضعیت پزشکی خطرناکی نیست، اما اگر این عارضه با علائمی مانند تب، تنفس سریع، تپش قلب، کاهش هوشیاری، عدم توانایی در حرف زدن و… همراه شود، نیاز به بررسی دقیق پزشک دارد.
شما میتوانید ابتدا به پزشک عمومی مراجعه کنید. معمولا پزشک در این مرحله پس از گرفتن شرح حال و معاینه، آزمایش خون تجویز میکند. در نهایت اگر علت بروز تعریق سرد ناشی از بیماری خاصی باشد، پزشک شما را به متخصص مربوطه ارجاع میدهد.
تسریر مراقب سلامتی شماست!