به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، درمان فشار خون بالا یکی از مسائل مهم برای افراد مبتلا به این بیماری است. کنترل و مدیریت فشارخون نیاز به تغییر سبک زندگی و مصرف برخی داروها دارد. اگر فشارخون بالا درمان و کنترل نشود، ممکن است عوارض جدی مانند نارسایی قلبی یا سکته مغزی ایجاد کند. به همین دلیل باید با راههای پایین آوردن فشار خون بالا آشنا شوید و آنها را رعایت کنید.
اگر شما یا یکی از عزیزانتان دچار فشارخون بالا هستید، برای پیداکردن راه درمان آن در این مطلب همراه ما باشید. در ادامه توضیح میدهیم که درمان فشارخون بالا چیست؟ آیا در خانه میتوان آن را درمان کرد؟ کدام داروهای گیاهی به پایین آوردن فشارخون بالا کمک میکنند؟ آیا ورزش و ماساژ در درمان این عارضه تاثیر دارند؟ کدام دمنوشها به کاهش فشار کمک میکنند؟ در زنان باردار و افراد دیابتی چگونه میتوان آن را درمان کرد؟
درمان فشار خون بالا چیست؟
فشارخون درواقع فشاری است که جریان خون به دیواره رگها وارد میکند. گاهی ممکن است به دلایل مختلف فشارخون افزایش پیدا کرده و عوارضی ایجاد کند. فشار خون بالا در میان مردان و زنان بهویژه در افراد مسن شایع است و باید برای کنترل آن اقدامات لازم انجام شود.
اگر دچار فشارخون بالا هستید، احتمالا پزشک برای شما داروهایی تجویز کرده است. اما علاوه بر این داروها تغییر سبک زندگی تاثیر زیادی در مدیریت این بیماری دارد.
در ادامه تمامی راه های درمان فشار خون بالا را به شما توضیح میدهیم.
۱. درمان فشار خون بالا با دارو
اگر شما دچار فشارخون بالا باشید، پزشک داروهایی تجویز میکند. معمولا برای کنترل این عارضه از داروهای زیر استفاده میشود:
- برای افراد زیر ۵۵ سال یا بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ مهارکننده ACE یا مسدودکننده گیرنده آنژیوتانسین ۲ تجویز میشود. این داروها رگهای خونی را شل میکنند. از نمونههای رایج مهارکننده ACE میتوان به انالاپریل، لیزینوپریل، پریندوپریل و رامیپریل اشاره کرد.
- برای افراد بالای ۵۵ سال بدون بیماری دیابت نوع ۲ داروی مسدودکننده کانال کلسیم تجویز میشود. این داروها نیز با گشاد کردن رگهای خونی به کاهش فشارخون کمک میکنند. از نمونههای آن میتوان به آملودیپین، فلودیپین و دیلتیازم اشاره کرد.
- داروهای دیورتیک نمک اضافی و آب را از طریق ادرار دفع میکنند. اگر داروهای مسدودکننده کانال کلسیم عوارض ایجاد کنند، این دسته از داروها تجویز میشوند. از نمونههای آن میتوان به اینداپامید و بندروفلومتیازید اشاره کرد.
داروهای دیگر عبارتند از:
- مسدودکنندههای بتا
- آلفا بلوکرها
- آلفا آگونیستها
- مهارکنندههای رنین
- داروهای ترکیبی
معمولا این داروها را باید تا پایان عمر مصرف کرد. اما گاهی ممکن است در چندین سال فشارخون بهخوبی کنترل شود. در این وضعیت پزشک دوز داروها را بهآرامی کاهش میدهد.
قرص فشار خون
قرصهایی که برای درمان و کنترل فشار خون استفاده میشوند، در ادامه آوردهشدهاند. داروهایی مانند؛
- Chlorthalidone (کلرتالیدون)
- Hydrochlorothiazide (هیدروکلروتیازید)
- Lisinopril (لیزینوپریل)
- Benazepril (بنازپریل)
- Captopril (کاپتوپریل)
- Candesartan (کاندسارتان)
- Losartan (لوزارتان)
- Amlodipine (آملودیپین)
- Diltiazem (دیلتیازم)
- Doxazosin (دوکسازوسین)
- Prazosin (پرازوسین)
- Carvedilol (کارودیلول)
- Labetalol (لابتالول)
- Acebutolol (آسبوتولول)
- Atenolol (آتنولول)
- Spironolactone (اسپیرونولاکتون یا آلداکتون)
- Eplerenone (اپرونون)
- Aliskiren (آلیسکیرن)
- Hydralazine (هیدرازین)
- Minoxidil (مینوکسیدیل)
- Quanfacine (گوآفاسین)
- Methyldopa (متیل دوپا)
۲. درمان فشار خون بالا در منزل – درمان خانگی فشار خون بالا
برای درمان خانگی فشار خون بالا باید در رژیم غذایی خود تغییراتی ایجاد کنید. فعالیت بدنی شما باید بیشتر شود. به کیفیت خواب خود توجه داشته باشید و سعی کنید استرس را مدیریت کنید.
در ادامه روشهای مدیریت فشارخون بالا در خانه را توضیح میدهیم.
درمان فشار خون بالا با رژیم غذایی
سعی کنید در رژیم غذایی خود مصرف میوه و سبزیجات را افزایش دهید. از لبنیات کمچرب و مواد غذایی با کلسترول پایین استفاده کنید. رعایت همین نکات باعث میشود که فشارخون تا ۱۱ میلیمتر جیوه کاهش پیدا کند. رژیم غذایی مدیترانه ای ایرانی و رژیم غذایی فشار خون بالا جز بهترین برنامههای غذایی برای کاهش فشارخون هستند.
دقت داشته باشید که پتاسیم اثرات نمک (سدیم) را روی فشارخون کمتر میکند. میوهها و سبزیجات بهترین منبع پتاسیم هستند. همچنین باید مصرف نمک را کاهش دهید. غذاهای فراوریشده کمتر بخورید. به برچسب روی مواد غذایی دقت کنید که سدیم کمی داشته باشند.
متن انگلیسی:
«Eating a diet rich in whole grains, fruits, vegetables and low-fat dairy products and low in saturated fat and cholesterol can lower high blood pressure by up to ۱۱ mm Hg»
ترجمه متن:
«داشتن یک رژیم غذایی غنی از غلات کامل، میوهها، سبزیجات و لبنیات کمچرب با میزان اسید چرب اشباع و کلسترول اندک میتواند فشار خون را تا ۱۱ پایین بیاورد»
کاهش مصرف نمک
نمک افزاینده فشار خون است. درصورتیکه مصرف نمک خود را کاهش دهید میتوانید بالا رفتن فشار خون را کنترل کنید.
الکل و سیگار را محدود کنید.
مصرف الکل را محدود کنید. دقت داشته باشید که مصرف زیاد الکل اثربخشی برخی از داروهای فشارخون را کاهش میدهد. سیگار نیز روی فشار خون تاثیر دارد. همچنین خطر بیماری قلبی را افزایش میدهد.
تاثیر خواب در پایین آوردن فشار خون بالا
اگر به مدت چند هفته در شبانهروز کمتر از ۶ ساعت بخوابید، ممکن است فشارخون شما افزایش پیدا کند. مشکلاتی مانند آپنه انسدادی خواب، سندروم پای بیقرار و بیخوابی ممکن است باعث افزایش فشارخون شوند. اگر چنین مشکلاتی دارید، حتما برای درمان آن به پزشک مراجعه کنید. هر روز در ساعت مشخصی بخوابید. برای خواب فضای آرامی را فراهم کنید. بیشتر از ۳۰ دقیقه در روز چرت نزنید و قبل از خواب پرخوری نکنید.
پایین آوردن فشار خون با کنترل استرس
برای پایین آوردن فشارخون بالا بهتر است راه های کنترل استرس را یاد بگیرید. برای هر روز برنامهریزی کنید و فشار زیادی به خود وارد نکنید. از عوامل استرسزا دوری کنید و زمانی را برای استراحت در نظر داشته باشید.
۳. درمان فشار خون بالا با کاهش وزن
یکی از عوامل خطر در ابتلا به این بیماری اضافهوزن است. هرچه وزن شما بیشتر شود، فشارخون هم افزایش پیدا میکند. از طرفی چاقی باعث اختلالات خواب شده و آپنه خواب نیز فشار را بیشتر افزایش میدهد. به همین دلیل یکی از بهترین راهها برای کنترل و درمان فشار خون بالا کاهش وزن است.
اندازه دور کمر نیز در ابتلا به این بیماری نقش دارد. در مردان دور کمر بیشتر از ۱۰۲ سانتیمتر و در زنان دور کمر بیشتر از ۸۹ سانتیمتر خطر ابتلا به فشارخون بالا را افزایش میدهند. البته این اعداد تقریبی است.
۴. درمان فشار خون بالا با ورزش
ورزش در کاهش فشار خون تاثیر زیادی دارد. دقت داشته باشید که برای کنترل فشار باید ورزش را منظم ادامه دهید. حداقل روزی ۳۰ دقیقه ورزش کنید. ورزشهای هوازی مانند پیادهروی، دویدن و شنا تاثیر خوبی در کنترل فشارخون دارند. بهتر است در هفته حداقل ۲ بار هم تمرینات قدرتی داشته باشید.
متن انگلیسی:
«Regular physical activity can lower high blood pressure by about ۵ to ۸ mm Hg»
ترجمه متن:
«ورزش منظم فشار خون را ۵ تا ۸ میلیمتر جیوه کاهش میدهد»
۵. درمان فشار خون بالا با ماساژ
رگهای بدن از فیبرهای عضلانی صاف ساخته شدهاند که همزمان با هم حرکت کرده و باعث انقباض یا پمپاژ خون میشوند. مطالعاتی روی تاثیر ماساژ انجام شده است که نشان میدهد ماساژ میتواند فشارخون را در طولانیمدت کاهش دهد. ماساژ سوئدی و ماساژ آروماتراپی جز موارد موثر در فشارخون هستند.
۶. درمان فشار خون بالا در طب سنتی
در طب سنتی معتقدند که کاهش صفرا در بدن باعث اختلال در فشارخون میشود. در این شرایط موارد زیر توصیه میشود:
- آلو یا تمشک
- سیب
- طالبی
- زالزالک
- تخم گیاه کرفس
- دمنوش برگ زیتون
- سنبلالطیب
- چای ترش
- دمکرده زرشک
- سرکه و آبلیمو
۷. درمان فشار خون بالا با حجامت
حجامت میتواند به پایین آوردن فشار خون کمک کند. در این روش خون غلیظتر از جریان خون خارج شده و خون سبک در رگها جریان پیدا میکند. این وضعیت منجر به کاهش فشار خون میشود.
۸. درمان فشار خون بالا با عرقیات گیاهی
از عرقیات گیاهی موثر در درمان فشار خون بالا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عرق گیاه بومادران
- عرق زیره سیاه
۹. درمان فشار خون بالا با دمنوش گیاهی
برخی از گیاهان به درمان فشارخون بالا کمک میکنند. از جمله:
- ریشه زنجبیل
- آب کرفس
- پوست درخت کاج دریایی
- چای سبز
۱۰. درمان فشار خون بالا با سرکه سیب
سرکه سیب برای چی خوبه؟ سرکه سیب یکی از مواد طبیعی و مفید برای کاهش فشارخون است. این ماده غذایی علاوه بر فشارخون، کلسترول بد را نیز کاهش داده و برای لاغری هم استفاده میشود. میتوانید سرکه سیب را همراه با سالاد میل کنید یا آن را با آب و کمی عسل مخلوط کرده و مانند چای میل کنید.
۱۱. پایین آوردن فشار خون با آبلیمو و آبغوره
لیمو حاوی کلسیم، پتاسیم و چندین ماده معدنی است که به کاهش فشارخون کمک میکنند. مطالعاتی روی آبلیمو انجام شده است و نشان داده است که این ماده میتواند عدد فشار خون را به محدوده طبیعی برساند. در روز میتوانید آب ۲ یا ۳ عدد لیمو را بگیرید. این تعداد تقریبا ۴ تا ۶ قاشق غذاخوری میشود. آبغوره نیز همین خاصیت را دارد. میتوانید در وعدههای غذایی خود از آبغوره استفاده کنید تا فشارخون کاهش پیدا کند. البته نباید در مصرف آن زیادهروی کنید.
۱۲. درمان فشار خون بالا با سیاه دانه
جویدن سیاه دانه صبح ناشتا برای کاهش فشارخون مفید است. اما باید دقت داشته باشید که این گیاه با داروهای فشارخون تداخل دارد. اگر هر دو را همزمان استفاده کنید، فشارخون تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا میکند و ممکن است عوارض جدی داشته باشد. به همین دلیل اگر پزشک برای شما داروی فشارخون تجویز کرده است، بههیچوجه از سیاهدانه استفاده نکنید.
درمان فشار خون بالا در افراد دیابتی
افراد دیابتی مستعد فشارخون بالا هستند. یکی از علائم قند خون بالا افزایش فشار خون است. این افراد باید بیشتر از دیگران به سبک زندگی خود توجه داشته باشند. اگر دیابت دارید، باید برای درمان یا پیشگیری از بالارفتن فشار خون مصرف نمک را در غذا کاهش دهید.
از عوامل استرسزا دوری کنید و فعالیت بدنی خود را افزایش دهید. پزشکان برای این دسته از بیماران معمولا داروهای مهارکننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین و مسدودکنندههای گیرنده آنژیوتانسین را تجویز میکنند.
افراد دیابتی مستعد فشارخون بالا هستند. این افراد باید بیشتر از دیگران به سبک زندگی خود توجه داشته باشند
درمان فشار خون بالا در بیماران دیالیزی
مهمترین نکته در درمان فشارخون بالا بیماران دیالیزی کاهش مصرف نمک در رژیم غذایی است. زیرا بیماری مزمن کلیوی تعادل سدیم را در بدن دچار اختلال میکند. برخی از داروهای فشارخون در دیالیز مشکل ایجاد میکنند. معمولا در این شرایط داروی کلونیدین تجویز میشود.
درمان خانگی فشار خون بالا در بارداری
در اواخر بارداری فشارخون کمی افزایش پیدا میکند. این حالت بعد از زایمان برطرف میشود. در این شرایط برای کنترل علائم فشار بالا در بارداری باید رژیم غذایی متعادل داشته باشید، مصرف نمک را کاهش دهید و ورزشهای مناسب دوره بارداری را انجام دهید. اگر فشارخون بیش از حد بالا باشد، ممکن است دچار پره اکلامپسی شده باشید و باید تحتنظر قرار بگیرید.
درمان خانگی فشار خون بالا بعد از زایمان
معمولا ۱۲ هفته بعد از زایمان فشارخون به محدوده نرمال میرسد. برای کنترل فشارخون بهتر است مصرف نمک را در غذا کاهش دهید و هر روز فعالیت بدنی داشته باشید. اگر بعد از ۱۲ هفته این عارضه برطرف نشد، حتما به پزشک مراجعه کنید.
درمان فشار خون بالا و چربی خون چیست؟
اگر فشارخون و چربی خون شما بالا است، باید مصرف میوه و سبزیجات را افزایش دهید. سعی کنید از پروتئینهای بدون چربی، مرغ، ماهی، آجیل و غلات کامل استفاده کنید. رژیم غذایی مدیترانهای انتخاب خوبی برای افراد مبتلا به فشارخون و چربی خون بالا است. اگر با رعایت این موارد عارضه کنترل نشود، پزشک داروهای فشارخون و چربی خون تجویز میکند.
درمان فشار خون بالا و حالت تهوع چیست؟
فشارخون بالا معمولا علامتی ندارد. اما اگر نشانههایی مانند حالت تهوع یا استفراغ مکرر داشته باشید، ممکن است فشارخون تا حد خطرناکی بالا رفته باشد. در این شرایط باید فورا به پزشک مراجعه کنید. زیرا درمانهای خانگی کارساز نیست و ممکن است عوارض جدی ایجاد شود.
پایین آوردن فشار خون فوری
برخی اقدامات ساده کمک میکنند که فشارخون در سریعترین زمان کاهش پیدا کند. البته اگر فشارخون شما بیش از حد بالا است، حتما باید به پزشک مراجعه کنید. اما اگر فشارخون کمی افزایش پیدا کرده است، اقدامات زیر موثر خواهد بود.
- ۱۵ دقیقه دوش آب گرم بگیرید.
- تمرینات تنفسی انجام دهید.
- برای کاهش استرس اقداماتی مانند مدیتیشن انجام دهید.
- اگر پزشک داروی فشارخون تجویز کرده است، آن را مصرف کنید.
برای درمان فشار خون بالا به کدام دکتر مراجعه کنیم؟
برای درمان فشارخون بالا باید با دکتر قلب و عروق، متخصص کلیه و مجاری ادراری یا دکتر عمومی مشورت کنید.
برای کنترل فشار خون بالا چه بخوریم؟
برای کنترل فشار خون باید رژیم غذایی خود را رعایت کنیم. نکاتی که باید رعایت کنیم شامل این موارد هستند؛ رژیم غذایی کمسدیم و کمچرب، محدودکردن مصرف کافئین، کاهش مصرف نمک، مصرف غذاهای غنی از پتاسیم (اگر دچار نارسایی کلیوی هستید غذاهای غنی از پتاسیم ممکن است برای شما مضر باشد)، مصرف میوه و سبزیجات، مصرف لبنیات کمچرب و گوشت بدون چربی برای شما مفید است.
میوه های پایین آورنده فشار خون کدامند؟
میوههایی که به کاهش فشار خون کمک میکنند شامل موارد زیر هستند؛
- توت
- موز
- توتفرنگی
- هندوانه
- چغندر
- کیوی
- سیر
- سبزیجاتی مثل کلم، کاهو، رازیانه، اسفناج
- انار
عسل برای فشار خون بالا مفید است؟
عسل یکی از موادی است که دارای آنتی اکسیدانتهای بسیار است. این ماده تاثیرات بسیاری بر بدن میگذارد که یکی از تاثیرات مثبت آن، کاهش فشار خون است. کسانی که فشار خون بالا دارند، میتوانند مصرف عسل را در رژیم غذایی خود قرار دهند. عسل با وجود این آنتی اکسیدانتها درون خود میتواند تاثیر بسیار خوبی روی کارکرد قلب و عروق بگذارد.
توجه داشتهباشید کسانی که فشار خون بالا دارند، نمیتوانند تنها با مصرف عسل آن را درمان و کنترل کنند. بلکه میتوانند با مصرف این ماده غذای، در روند بهبود فشار خون تاثیر خوبی بگذارند. کسانی که بیماری فشار خون دارند، باید درمان دارویی بگیرند یا تحت نظر پزشک باشند. نمیتوانند تنها با مصرف عسل این مشکل را برطرف کنند.
عوارض درمان نشدن فشار خون بالا
اگر فشارخون بالا درمان نشود، ممکن است در طولانیمدت عوارض جدی ایجاد کند. از عوارض آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بیماری عروق کرونر قلب
- سکته مغزی
- حملات قلبی
- دیابت
- بیماری کلیوی
علائم فشار خون بالا
معمولا فشارخون بالا علائمی ندارد. به همین دلیل بسیاری از افراد بهموقع آن را تشخیص نمیدهند. اما در برخی افراد ممکن است علائم فشار خون بالا شامل موارد زیر شود:
- سردرد
- تعریق
- حالت تهوع
علت فشار خون بالا
عوامل مختلفی مانند سبک زندگی، بیماری زمینهای یا داروهای خاص ممکن است علت فشار خون بالا باشند. برخی عوامل نیز علت بالا رفتن ناگهانی فشار خون هستند.
از مهمترین علل فشار خون بالا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش سن
- رژیم غذایی ناسالم و مصرف بیش از حد نمک
- سیگار و الکل
- عدم تحرک
- چاقی
- دیابت
- بیماری کلیوی
- مشکلات تیروئید
تشخیص فشار خون بالا
برای تشخیص فشارخون بالا باید پزشک از دستگاه فشارسنج استفاده کند. با این دستگاه در کمترین زمان و بدون درد فشار اندازه گرفته میشود. اگر فشار شما بالا باشد، پزشک برای تشخیص علت آن آزمایشهای دیگری مانند آزمایش خون یا همان آزمایش فشار خون تجویز میکند.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
درمان فشار خون بالا به معنی کنترل و مدیریت این بیماری است. علاوه بر داروهایی که پزشک برای کنترل فشارخون تجویز میکند، میتوان با رژیم غذایی سالم، کاهش مصرف نمک، ترک مصرف سیگار و الکل و ورزش منظم به پایین آوردن فشار خون بالا کمک کرد. همچنین در طب سنتی مصرف برخی دمنوشها و گیاهان برای کاهش فشارخون توصیه شده است.
اگر به دنبال راهی برای درمان فشار خون بالا هستید، باید از لیست بهترین پزشکان قلب و عروق یا بهترین دکتر تغذیه نوبت حضوری بگیرید.
تسریر مراقب سلامتی شماست!