به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، اسهال یک مشکل شایع است که در بعضی موارد به تنهایی رخ میدهد، اما گاهیاوقات ممکن است با علائم دیگری مثل حالت تهوع، استفراغ، درد شکم یا کاهش وزن همراه باشد. درمان اسهال اهمیت زیادی دارد. چون اگر برای مدت طولانی ادامه یابد، ممکن است به کمآبی بدن منجر شود و عوارض جدی ایجاد کند.
اطلاعات شناسنامهای دیفنوکسیلات
عناوین مرتبط با شناسنامه دارو | توضیحات |
چکیده راهگشای دارو | دیفنوکسیلات برای کنترل اسهال استفاده میشود. |
نام دارو | این دارو با نام دیفنوکسیلات (Diphenoxylate) شناخته میشود. |
بکگراند دارو | Diphenoxylate با کاهش حرکات روده به درمان اسهال کمک میکند. معمولا به این دارو آتروپین اضافه میشود تا از سوء مصرف آن جلوگیری کند. |
نوع دارو | این دارو از نوع مولکول کوچک (Small molecule) است. |
گروه دارو | Diphenoxylate یک داروی تایید شده است. |
ساختار دارو | |
فرمول شیمیایی | C۳۰H۳۲N۲O۲ |
داروهای هم گروه | لوپرامید، آلومینیوم هیدروکساید و بیسموت سیترات |
فرمهای موجود دارو | قرص و شربت |
نام برندهای دیفنوکسیلات
این قرص با نامهای تجاری مختلف به فروش میرسد.
در ادامه میتوانید با تعدادی از این نامها آشنا شوید:
- لوموکسیلات
- دفنوکیم
کاربرد قرص دیفنوکسیلات
- از فواید قرص دیفنوکسیلات همراه با سایر راهکارها از جمله جایگزینی مایعات و الکترولیتها برای درمان اسهال استفاده میشود.
- این دارو نباید برای درمان اسهال ناشی از انواع خاصی از عفونت (مانند اسهال مرتبط با C. difficile که به دنبال مصرف آنتیبیوتیک رخ میدهد) استفاده شود.
- داروی Diphenoxylate نباید به کودکان کمتر از ۲ سال داده شود. در مورد سایر کودکان نیز دوز و نحوه مصرف دارو باید توسط متخصص اطفال مشخص شود.
روش مصرف دیفنوکسیلات
در صورت نیاز میتوان تا چهار بار در روز از این دارو استفاده کرد. مقدار مصرف دیفنوکسیلات برای بزرگسالان با توجه به وضعیت پزشکی آنها مشخص میشود. پزشک میزان مصرف قرص دیفنوکسیلات برای کودکان را بر اساس سن آنها تعیین میکند. بنابراین لازم است این دارو را دقیقا طبق دستور پزشک مصرف کنید و مقدار یا مدت زمان استفاده از آن را خودسرانه تغییر ندهید.
علائم اسهال باید ظرف ۴۸ ساعت پس از شروع درمان بهبود یابد. ممکن است دکتر گوارش به شما بگوید که با بهبود علائم، دوز دارو را کاهش دهید. اگر علائم بهبود نیافت یا در عرض ۱۰ روز پس از درمان بدتر شد، با پزشک تماس بگیرید و مصرف Diphenoxylate را متوقف کنید.
این دارو یکی از مشتقات داروهای اپیوئیدی (مخدر) است و میتواند باعث ایجاد وابستگی شود. بنابراین جهت جلوگیری از سوء مصرف Diphenoxylate، به آن مقدار کمی آتروپین اضافه میشود. مصرف آتروپین در مقادیر زیاد به بروز علائم ناخوشایند مثل تپش قلب منجر میشود.
شایعترین عوارض جانبی دیفنوکسیلات
اکنون که متوجه شدید قرص دیفنوکسیلات چیست و چه کاربردی دارد باید با عوارض جانبی آن آشنا شوید، چون ممکن است در بعضی از افراد به بروز علائم آزاردهنده منجر شود.
اگر هر یک از علائم زیر شدید بود یا با گذشت زمان از بین نرفت، به پزشک خود اطلاع دهید:
- حالت تهوع
- استفراغ
- از دست دادن اشتها
- سردرد
- سرگیجه
- تاری دید
- خشکی دهان
- بیقراری
- خستگی
- گیجی
- تغییر خلق و خو
قرص Diphenoxylate ممکن است به عوارض جانبی جدی منجر شود. در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر فورا با پزشک خود تماس بگیرید یا به اورژانس مراجعه کنید:
- بیحسی بازوها و پاها
- درد مداوم که از ناحیه معده شروع میشود اما ممکن است به پشت سرایت کند
- نفخ معده
- تنگی نفس
- کهیر
- خارش
- تورم چشمها، صورت، زبان، لبها، لثهها، دهان، دستها و پاها
- مشکل در بلع
- گرفتگی صدا
- دیدن یا شنیدن چیزهایی که وجود ندارند.
موارد احتیاط پیش از مصرف یا منع مصرف
رعایت نکات زیر به شما کمک میکند که از خود در برابر عوارض جانبی قرص دیفنوکسیلات محافظت کنید:
- اگر به دیفنوکسیلات، آتروپین یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، درباره این موضوع با پزشک صحبت کنید.
- به پزشک خود بگویید که از چه داروها، مکملهای غذایی و محصولات گیاهی استفاده میکنید یا تصمیم دارید مصرف آنها را شروع کنید. ممکن است لازم باشد پزشک دوز داروهایتان را تغییر دهد یا شما را از نظر بروز عوارض جانبی به دقت تحت نظر بگیرد.
- قبل از مصرف این دارو، درباره تاریخچه پزشکی خود به خصوص سابقه ابتلا به بیماری کبدی، بیماری کلیوی، کمآبی، عدم تعادل مواد معدنی، بیماری روده (از جمله کولیت اولسراتیو حاد) و گلوکوم (آب سیاه) با پزشک صحبت کنید.
- این دارو ممکن است باعث سرگیجه یا خوابآلودگی شما شود. در حین مصرف آن رانندگی نکنید یا کاری انجام ندهید که به هوشیاری کامل نیاز داشته باشد.
- قبل از انجام هر گونه جراحی از جمله جراحی دندان به پزشک یا دندانپزشک خود اطلاع دهید که از این دارو استفاده میکنید.
- به یاد داشته باشید که نوشیدنیهای الکلی میتوانند عوارض جانبی قرص Diphenoxylate را تشدید کنند.
تداخلات دارویی قرص دیفنوکسیلات
داروهایی که ممکن است با قرص Diphenoxylate تداخل داشته باشند عبارتاند از:
- پراملینتید
- مهارکنندههای مونوآمین اکسیداز (MAO) از جمله ایزوکاربوکسازید، لینزولید، متاکسالون، متیلن بلو، موکلوبماید، فنلزین، پروکاربازین، رازاگیلین، سافینامید، سلژیلین و ترانیل سیپرومین
- نالترکسون
- قرص پتاسیم
اگر از داروهایی مثل داروهای ضد سرفه یا ضد دردهای اپیوئیدی (کدئین و هیدروکودون)، داروهای خوابآور یا ضد اضطراب (آلپرازولام، لورازپام و زولپیدم)، شلکنندههای عضلانی (کاریسوپرودول و سیکلوبنزاپرین) یا آنتیهیستامین (مثل ستیریزین و دیفنهیدرامین) که باعث خوابآلودگی میشوند استفاده میکنید، این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
همچنین توصیه میشود برچسب یا بروشور تمام داروهای مصرفی خود (از جمله محصولات ضد آلرژی، ضد سرفه و سرماخوردگی) را بررسی کنید، چون ممکن است حاوی موادی باشند که باعث خوابآلودگی شوند.
فعل و انفعالات قرص دیفنوکسیلات در بدن
دیفنوکسیلات به دسته خاصی از داروها به نام عوامل ضد اسهال تعلق دارد. این دارو با کاهش فعالیت روده به درمان اسهال کمک میکند. آتروپین که برای جلوگیری از سوء مصرف Diphenoxylate به آن اضافه میشود، یک نوع داروی آنتیکولینرژیک است که میتواند حرکات روده را کاهش دهد.
افراد آسیبپذیر
قرص دیفنوکسیلات در بارداری باید فقط در صورت نیاز مصرف شود. در مورد مزایا و خطرات این دارو برای زنان باردار با پزشک صحبت کنید و اگر در حین مصرف آن باردار شدید، این موضوع را فورا به پزشک خود اطلاع دهید.
استفاده از قرص دیفنوکسیلات در شیردهی ممکن است باعث انتقال دارو به شیر مادر شود. اگر از Diphenoxylate استفاده میکنید، قبل از شروع شیردهی با پزشک مشورت کنید.
به یاد داشته باشید که کودکان، به ویژه آنهایی که به سندرم داون مبتلا هستند، ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو حساستر باشند. در صورت مصرف بیش از حد Diphenoxylate توسط کودکان ممکن است عوارض بسیار جدی (احتمالا کشنده) رخ دهد.
کلام پایانی
قرص Diphenoxylate برای درمان اسهال تجویز میشود. از این دارو دقیقا طبق دستور پزشک استفاده کنید تا به عوارض جانبی ناخواسته مبتلا نشوید. همچنین توصیه میشود با نوشیدن مایعات کافی از کمآبی ناشی از اسهال جلوگیری کنید. تشنگی شدید، کاهش حجم ادرار، گرفتگی عضلات، ضعف و غش از شایعترین علائم کمآبی هستند که در صورت مشاهده آنها باید فورا به پزشک مراجعه کنید.
انتهای پیام