• امروز : شنبه, ۲۹ دی , ۱۴۰۳
  • برابر با : Saturday - 18 January - 2025
امروز 0

اخبار ویژه

قوی‌ترین آهنربای ابررسانای جهان ساخته شد رژیم کانادایی چیست؟ بدبینی چیست؟ دست و پا زدن تروئیکای اروپایی برای ضربه به ایران/ بی‌اثری تصویب قطعنامه بر بازار ارز خوردن قارچ سمی بعد از پُختن هم خطر دارد اجرای دوره مشترک کارشناسی ارشد دانشگاه‌های ایرانی با خارج از کشور خطر اُفت هوشیاری در افراد گرمازده/ با اورژانس تماس بگیرید معضل جهانی به نام کودکان کار/ تفاوت کودک خیابان با کودک در خیابان چرا «نات کوین» و «همستر کامبت» طرفداران زیادی پیدا کردند؟ رژیم اتکینز یا ایت ایزلی چیست؟ اختلال شخصیت وسواسی اجباری یا ocd چیست؟ هیدروژل ابداعی محققان ایرانی با عفونت مقابله می‌کند تغییر اسم آزادراه شیراز – اصفهان به «آزادراه شاهچراغ» وظیفه شما در «احترام به مقام کودک» چیست؟ برنامه غذایی بیماران قلبی خودشیفتگی چیست؟ این ربات مانند سوسک می‌پرد! تمدید مهلت ارائه اسناد هزینه‌های درمانی ۱۴۰۳ بازنشستگان به «شرکت بیمه ملت» تا پایان خرداد سامانه توثیق سهام عدالت دستاورد بزرگ دولت مراقب پشه آئدس باشید/ علائم تب دانگ چیست؟ آیا رژیم دوکان روشی مطمئن برای کاهش وزن است؟ برونگرایی چیست؟ ویژگی‌های یک فرد برونگرا چیست؟ دغدغه‌های روحی افراد سالمند و بروز چند مشکل در دوران سالمندی آموزش خارق‌العاده مهارت‌های مختلف انسانی به ربات‌ها تامین مالی سخت و هوشمندانه دولت سیزدهم برای واردات واکسن رژیم دش چیست؟ درونگرایی چیست؟ رژیم غذایی خام خواری چیست؟ اختلال سازگاری یا انطباقی چیست؟ عمل بای پس معده چیست؟ توهم چیست؟ آیا اختلال توهم‌زا دارید؟ رژیم غذایی ویت واچرز یا ww چیست؟ اختلال بدریختی بدن چیست؟ نشانه‌های مسمومیت با قارچ سمی را بشناسید شب ادراری، دلایل و درمان این بیماری گلوتن چیست؟ استفراغ نوزاد و صفر تا صد آنچه باید بدانید فوبیا چیست؟ سوزش ادرار و شایع ترین دلایل آن را بشناسید خلط خونی نشانه چیست و چه درمانی دارد؟ استپ وزنی چیست؟ چاقی مفرط چیست و چه علائمی دارد؟ اختلال تجزیه‌ای هویت چیست؟ معاینه فیزیکی و چکاپ بدنی چه ضرورتی دارد؟ رژیم پالئو یا غارنشینی چه مزایا و معایبی دارد؟ ال اس دی (LSD) چیست؟ تغذیه چه اهمیتی در سرطان روده دارد؟ اختلال شخصیت مرزی یا بیماری بوردرلاین را بشناسید رژیم کتوژنیک ۷ روزه بهترین راه برای کاهش وزن سریع کلاستروفوبیا یا تنگناهراسی چیست؟ غذاهای مضر برای پارکینسون چیست؟ سندروم آسپرگر چیست؟ وضعیت نقش‌برجسته‌های ساسانی نگران‌کننده است رژیم غذایی مناسب وزوز گوش چیست؟ تست ریون و هر آنچه درباره آن باید بدانید اختلال شخصیت اسکیزوئید چیست؟ رهبر انقلاب بر پیکر رئیس‌جمهور شهید و همراهان ایشان نماز اقامه کردند اختلال شخصیت اسکیزوتایپال چیست؟ تشریح تمهیدات ترافیکی در تهران برای تشییع پیکر آیت‌الله رئیسی/ اعمال محدودیت‌ها از ۴صبح چهارشنبه گردشگری، نهال توسعه مدیریت منابع انسانی است آیا درمان افسردگی با دستگاه TDCS ممکن است؟ زردی نوزاد از چیست؟ دانستنی‌های ضروری برای والدین سابسیژن چیست؟ کاربرد، نحوه انجام، عوارض و مدت زمان اثر آن لوبوتومی چیست و چه کاربردی در درمان بیماری‌های روانی دارد؟ واریس پا چیست؟ بررسی ۸ روش درمانی+ علت و علائم زخم پای دیابتی چیست؟ چگونه به این زخم مبتلا نشویم؟ ورم پا نشانه چیست؟

0
در تسریر بخوانید؛

فیبروز سیستیک و هر آن‌چه باید درباره آن بدانید

  • کد خبر : 33429
  • ۲۱ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۶:۵۰
فیبروز سیستیک و هر آن‌چه باید درباره آن بدانید
فیبروز سیستیک یک بیماری ارثی است که با تجمع مخاط غلیظ و چسبناک مشخص می‌شود که می‌تواند به بسیاری از اندام‌های بدن آسیب برساند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، شایع‌ترین علائم و نشانه‌های این اختلال شامل آسیب پیشرونده به سیستم تنفسی و مشکلات مزمن دستگاه گوارش است.

در ادامه این گزارش در مورد آن بیشتر بحث می‌کنیم.

بیماری فیبروز کیستیک با شکل فوق می تواند بر روی بدن تاثیر بگذارد به شکل نواری سبز رنگ در اندام بدن در کیسه صفرا و بسته شدن پانکراس به شکل مخاط عمل می کند.

بیماری فیبروز سیستیک چیست؟

موکوس ماده‌ای لغزنده است که پوشش مجاری تنفسی، دستگاه گوارش، دستگاه تناسلی و سایر اندام‌ها و بافت‌ها را روان و محافظت می‌کند. در افراد مبتلا به فیبروز سیستیک، بدن مخاطی تولید می‌کند که به طور غیر طبیعی غلیظ و چسبنده است. این مخاط غیر طبیعی می‌تواند راه‌های هوایی را مسدود کند و منجر به مشکلات شدید تنفسی و عفونت‌های باکتریایی در ریه‌ها شود.

این عفونت‌ها باعث سرفه مزمن، خس خس سینه و التهاب می‌شوند. با گذشت زمان، تجمع مخاط و عفونت منجر به آسیب دائمی ریه، از جمله تشکیل بافت اسکار و کیست در ریه‌ها می‌شود. اکثر افراد مبتلا به فیبروز کیستیک مشکلات گوارشی نیز دارند. برخی از نوزادان مبتلا به ایلئوس مکونیومی دارند، انسداد روده که اندکی پس از تولد رخ می‌دهد.

سایر مشکلات گوارشی ناشی از تجمع مخاط غلیظ و چسبنده در پانکراس است. در افراد مبتلا به فیبروز کیستیک، مخاط اغلب به لوزالمعده آسیب می‌رساند و توانایی آن در تولید انسولین و آنزیم‌های گوارشی را مختل می‌کند.

فیبروز کیستیک علائمی دارد. که اختلال در سیستم گوارشی و دستگاه تنفسی، عفونت های سینوسی که از ترشحاتی از داخل بینی ایجاد می کند و هم چنین سرفه کردن و خس خس سینه هم از از جمله نشانه های بروز آن است.

علائم فیبروز سیستیک

CF معمولاً ریه‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد و باعث علائم تنفسی می‌شود، مانند:

  • خس خس سینه
  • تنگی نفس
  • سرفه‌های مداوم، که ممکن است خون یا مخاط ایجاد کند
  • سایر مشکلات تنفسی

هم‌چنین در افراد مبتلا به CF، مخاطی که مانع عملکرد ریه می‌شود، شرایط زندگی بهینه‌ای را برای پاتوژن‌ها ایجاد می‌کند. در نتیجه، خطر ابتلا به عفونت‌های ریوی مانند برونشیت و ذات الریه در فرد افزایش می‌یابد.علائم CF بسته به اندام‌های آسیب دیده می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. 

برخی دیگر از علائم و عوارض احتمالی عبارت‌اند از:

  • عفونت‌های مکرر سینوسی
  • مشکلات گوارشی مانند: درد شکم، یبوست، اسهال
  • مدفوع چرب و بدبو
  • پولیپ‌های بینی که توده‌های کوچک و گوشتی داخل بینی هستند
  • پوست شور و عرق
  • عرق شبانه
  • تب
  • زردی
  • درد مفاصل و عضلات
  • وزن کم بدن
  • رشد محدود در کودکان
  • بلوغ دیررس
  • انسداد پانکراس که می‌تواند منجر به سوء تغذیه و رشد محدود شود نیز با افزایش خطر ابتلا به دیابت و پوکی استخوان مرتبط است.

علت فیبروز سیستیک

ژن CFTR حاوی کدهایی برای تولید پروتئینی است که جریان نمک و آب را در غشای سلولی کنترل می‌کند. در فرد مبتلا به CF، این ژن به طور معمول عمل نمی‌کند و منجر به کاهش سطح نمک و آب در خارج از سلول می‌شود.

نتیجه، مخاط غیرمعمول غلیظ و چسبنده است. اگر فردی فقط یک کپی از ژن ناکارآمد داشته باشد، CF ایجاد نمی‌کند، اما آن را حمل می‌کند. برای اینکه یک فرد مبتلا به CF شود، هر دو والدین بیولوژیکی باید حامل ژن نادرست باشند.

به گفته سازمان ملی اختلالات نادر، اگر دو ناقل دارای فرزند باشند، موارد زیر وجود دارد:

  • ۲۵ درصد احتمال ابتلای کودک به CF در هر بارداری وجود دارد
  • ۵۰% احتمال دارد با هر بارداری کودک ناقل باشد اما آن را نداشته باشد
  • ۲۵% احتمال دارد که کودک ناقل نباشد و CF نداشته باشد
  • بیش از ۱۰ میلیون نفر از افراد مورد اعتماد در ایالات متحده احتمالاً ناقل CF هستند و بسیاری از آن‌ها اطلاعی ندارند.

عوامل خطر برای ابتلا به بیماری فیبروز سیستیک

  • عوامل ژنتیکی: اگر یکی از والدین بیولوژیکی یا هر دو ناقل این بیماری باشند، احتمال ابتلا به CF در افراد بیشتر است.
  • نژاد و قومیت: CF معمولاً افراد با برخی ژن‌های از نقاط مختلف جهان را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

تشخیص فیبروز سیستیک

برخی از علائم CF ممکن است اندکی پس از تولد ظاهر شوند.

اما علائم موارد خفیف ممکن است تا بزرگسالی ظاهر نشود:

  • غربالگری شامل برداشتن یک نمونه خون کوچک از قسمت پاشنه پا و فرستادن آن به آزمایشگاه برای تجزیه و تحلیل است. افراد می‌توانند برای بررسی این‌که آیا حامل جهش ژنتیکی CF هستند، غربالگری شوند. پزشک کودکان یک نمونه خون، بزاق یا سلول گونه را برای آزمایش DNA می‌گیرد. افراد ممکن است این غربالگری را قبل یا در طول بارداری انجام دهند. غربالگری قبل از تولد شامل نمونه برداری از مایع آمنیوتیک برای بررسی جهش ژنتیکی در جنین است. آزمایش ژنتیکی استاندارد برای CF 23 جهش ژنی رایج‌ترین را بررسی می‌کند. با این حال، بیش از ۱۷۰۰ جهش در ژن CFTR وجود دارد.

درمان فیبروز سیستیک

درمان‌ها می‌توانند به مدیریت علائم و بهبود کیفیت زندگی کمک کنند. بهترین ترکیب رویکردها به علائم فرد بستگی دارد.

در ادامه، برخی از گزینه‌های درمانی را ارائه می‌شود:

تصویر کودکی خردسال که با کمک دستگاه تنفسی به مبارزه و مقابله با بیماری فیبروز کیستیک می پردازد.

پاکسازی راه تنفسی

برای سهولت تنفس و به حداقل رساندن خطر عفونت، شل کردن و پاکسازی مخاط از ریه‌ها بسیار مهم است. تکنیک‌های پاکسازی راه تنفسی می‌تواند کمک کننده باشد.

برخی از تکنیک‌های پاکسازی راه تنفسی عبارت‌اند از:

  • ضربه زدن: ضربه زدن به سینه می‌تواند به شل شدن مخاط کمک کند.
  • لرزش: این شامل بازدم می‌شود در حالی که درمانگر از دستان خود برای انجام حرکات سبک و تکراری بر روی قفسه سینه استفاده می‌کند. این ارتعاشات به شل شدن مخاط کمک می‌کند.
  • تکنیک‌های تنفسی: تمرین‌های تنفسی خاص می‌توانند به شل شدن و از بین بردن مخاط کمک کنند.

دارو درمانی

برخی از داروها می‌توانند به کاهش علائم CF و در غیر این صورت این بیماری را مدیریت کنند.

 برخی از موثرترین آن‌ها عبارت‌اند از:

  • برونکودیلاتورها: این داروها به شل شدن ماهیچه‌های اطراف ریه‌ها کمک می‌کنند و به مجاری هوایی فضای بیشتری برای انبساط می‌دهند. برخی نیز به پاکسازی مخاط از ریه‌ها کمک می‌کنند.
  • نمک هیپرتونیک: آب نمک استریل شده می‌تواند به پاکسازی مخاط و بهبود عملکرد ریه در افراد بالای ۶ سال کمک کند.
  • ایبوپروفن: دوزهای بالا ممکن است به کاهش کاهش عملکرد ریه کمک کند.
  • آنتی‌بیوتیک‌ها: افراد مبتلا به CF ممکن است آنتی‌بیوتیک‌ها را به صورت خوراکی یا IV برای درمان عفونت‌های باکتریایی ریه مصرف کنند. پزشک ریه کودکان معمولاً آنتی بیوتیک‌های استنشاقی را برای درمان تشدید CF به دلیل عفونت‌های باکتریایی توصیه نمی‌کنند. اگر در این زمینه سوالی ذهنتان را مشغول کرده می‌توانید از طریق امکان مشاوره آنلاین با پزشک ریه کودکان در سایت درمانکده از دکتر راهنمایی کسب کنید.

تغذیه درمانی برای علائم گوارشی

CF می‌تواند بر عملکرد گوارشی و جذب مواد مغذی تاثیر بگذارد، بنابراین دریافت راهنمایی‌های غذایی حرفه‌ای کلیدی است.

یک متخصص تغذیه ثبت شده ممکن است توصیه کند:

  • داشتن یک رژیم غذایی پرچرب: همان‌طور که در سال ۲۰۲۱ تحقیقات منبع معتبر نشان داده است، داشتن رژیم غذایی پرچرب و مصرف مکمل‌های ویتامین محلول در چربی ممکن است به مقابله با سوء جذب مواد مغذی کمک کند.
  • افزایش کالری دریافتی: این می‌تواند به جلوگیری از کاهش وزن ناخواسته کمک کند. مطالعات انجام شده حاکی از آن است که زنان بالغ ممکن است نیاز به مصرف ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ کالری در روز داشته باشند و بزرگسالان مرد ممکن است به ۳۰۰۰ تا ۳۷۰۰ کالری در روز نیاز داشته باشند.
  • افزایش مصرف نمک: افراد مبتلا به CF ممکن است به دلیل ورزش یا زندگی در آب و هوای گرم برای مقابله با تعریق به طور منظم نیاز به مصرف نمک بیشتری داشته باشند.

پیشگیری فیبروز سیستیک

با توجه به تحقیقاتی که انجام شده است محققین به این نتیجه رسیده‌اند که هیچ منبع مطمئنی برای جلوگیری از CF وجود ندارد. اگر افرادی قصد دارند بچه دار شوند و ناقل CF هستند، ممکن است این موضوع را با یک مشاور ژنتیک در میان بگذارند و گزینه‌های خود را در نظر بگیرند.

چرا کودکان به فیبروز سیستیک مبتلا می شوند؟

فیبروز سیستیک در دوران کودکی به عنوان یک بیماری کشنده در نظر گرفته می‌شد. با بهبود درمان‌ها و راه‌های بهتر برای مدیریت این بیماری، بسیاری از افراد مبتلا به فیبروز کیستیک اکنون تا بزرگسالی به خوبی زندگی می‌کنند.

بزرگسالان مبتلا به فیبروز کیستیک مشکلات سلامتی را تجربه می‌کنند که بر سیستم تنفسی، گوارشی و تولید مثلی تأثیر می‌گذارد. اکثر مردان مبتلا به فیبروز کیستیک دارای فقدان مادرزادی دو طرفه مجرای دفران هستند، شرایطی که در آن لوله‌های حامل اسپرم توسط مخاط مسدود شده و به درستی رشد نمی‌کنند. مردان مبتلا به قادر به داشتن فرزند نیستند مگر این‌که تحت درمان باروری قرار گیرند. زنان مبتلا به فیبروز کیستیک ممکن است عوارضی را در بارداری تجربه کنند.

خلاصه

CF یک اختلال ژنتیکی است که با جهش در ژن CFTR مرتبط است. این باعث ایجاد پروتئین‌های نامنظم که باعث می‌شود مخاط به طور غیر معمول غلیظ و چسبناک شود. این بیماری در درجه اول بر ریه‌ها تاثیر می‌گذارد، اگرچه می‌تواند سیستم گوارش و سایر قسمت‌های بدن را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

انتهای پیام

لینک کوتاه : https://www.tasrir.ir/?p=33429

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.