• امروز : یکشنبه, ۲۷ آبان , ۱۴۰۳
  • برابر با : Sunday - 17 November - 2024
امروز 0

اخبار ویژه

قوی‌ترین آهنربای ابررسانای جهان ساخته شد رژیم کانادایی چیست؟ بدبینی چیست؟ دست و پا زدن تروئیکای اروپایی برای ضربه به ایران/ بی‌اثری تصویب قطعنامه بر بازار ارز خوردن قارچ سمی بعد از پُختن هم خطر دارد اجرای دوره مشترک کارشناسی ارشد دانشگاه‌های ایرانی با خارج از کشور خطر اُفت هوشیاری در افراد گرمازده/ با اورژانس تماس بگیرید معضل جهانی به نام کودکان کار/ تفاوت کودک خیابان با کودک در خیابان چرا «نات کوین» و «همستر کامبت» طرفداران زیادی پیدا کردند؟ رژیم اتکینز یا ایت ایزلی چیست؟ اختلال شخصیت وسواسی اجباری یا ocd چیست؟ هیدروژل ابداعی محققان ایرانی با عفونت مقابله می‌کند تغییر اسم آزادراه شیراز – اصفهان به «آزادراه شاهچراغ» وظیفه شما در «احترام به مقام کودک» چیست؟ برنامه غذایی بیماران قلبی خودشیفتگی چیست؟ این ربات مانند سوسک می‌پرد! تمدید مهلت ارائه اسناد هزینه‌های درمانی ۱۴۰۳ بازنشستگان به «شرکت بیمه ملت» تا پایان خرداد سامانه توثیق سهام عدالت دستاورد بزرگ دولت مراقب پشه آئدس باشید/ علائم تب دانگ چیست؟ آیا رژیم دوکان روشی مطمئن برای کاهش وزن است؟ برونگرایی چیست؟ ویژگی‌های یک فرد برونگرا چیست؟ دغدغه‌های روحی افراد سالمند و بروز چند مشکل در دوران سالمندی آموزش خارق‌العاده مهارت‌های مختلف انسانی به ربات‌ها تامین مالی سخت و هوشمندانه دولت سیزدهم برای واردات واکسن رژیم دش چیست؟ درونگرایی چیست؟ رژیم غذایی خام خواری چیست؟ اختلال سازگاری یا انطباقی چیست؟ عمل بای پس معده چیست؟ توهم چیست؟ آیا اختلال توهم‌زا دارید؟ رژیم غذایی ویت واچرز یا ww چیست؟ اختلال بدریختی بدن چیست؟ نشانه‌های مسمومیت با قارچ سمی را بشناسید شب ادراری، دلایل و درمان این بیماری گلوتن چیست؟ استفراغ نوزاد و صفر تا صد آنچه باید بدانید فوبیا چیست؟ سوزش ادرار و شایع ترین دلایل آن را بشناسید خلط خونی نشانه چیست و چه درمانی دارد؟ استپ وزنی چیست؟ چاقی مفرط چیست و چه علائمی دارد؟ اختلال تجزیه‌ای هویت چیست؟ معاینه فیزیکی و چکاپ بدنی چه ضرورتی دارد؟ رژیم پالئو یا غارنشینی چه مزایا و معایبی دارد؟ ال اس دی (LSD) چیست؟ تغذیه چه اهمیتی در سرطان روده دارد؟ اختلال شخصیت مرزی یا بیماری بوردرلاین را بشناسید رژیم کتوژنیک ۷ روزه بهترین راه برای کاهش وزن سریع کلاستروفوبیا یا تنگناهراسی چیست؟ غذاهای مضر برای پارکینسون چیست؟ سندروم آسپرگر چیست؟ وضعیت نقش‌برجسته‌های ساسانی نگران‌کننده است رژیم غذایی مناسب وزوز گوش چیست؟ تست ریون و هر آنچه درباره آن باید بدانید اختلال شخصیت اسکیزوئید چیست؟ رهبر انقلاب بر پیکر رئیس‌جمهور شهید و همراهان ایشان نماز اقامه کردند اختلال شخصیت اسکیزوتایپال چیست؟ تشریح تمهیدات ترافیکی در تهران برای تشییع پیکر آیت‌الله رئیسی/ اعمال محدودیت‌ها از ۴صبح چهارشنبه گردشگری، نهال توسعه مدیریت منابع انسانی است آیا درمان افسردگی با دستگاه TDCS ممکن است؟ زردی نوزاد از چیست؟ دانستنی‌های ضروری برای والدین سابسیژن چیست؟ کاربرد، نحوه انجام، عوارض و مدت زمان اثر آن لوبوتومی چیست و چه کاربردی در درمان بیماری‌های روانی دارد؟ واریس پا چیست؟ بررسی ۸ روش درمانی+ علت و علائم زخم پای دیابتی چیست؟ چگونه به این زخم مبتلا نشویم؟ ورم پا نشانه چیست؟

0
گروه سلامت تسریر پاسخ می‌دهد؛

انسولین چیست؟ همه چیز در مورد انسولین و نحوه مصرف آن

  • کد خبر : 32038
  • ۱۳ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۷:۲۵
انسولین چیست؟ همه چیز در مورد انسولین و نحوه مصرف آن
انسولین یک پیام‌رسان شیمیایی است که به سلول‌ها اجازه می‌دهد گلوکز (قند خون) را جذب کنند. پانکراس اندامی در پشت معده است که منبع اصلی انسولین در بدن است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، اَنسولین یکی از هورمون‌هایی است که تأثیرات مختلفی در متابولیسم و دیگر اعمال بدن می‌گذارد. انسولین با اثر به سلول‌های کبد باعث می‌شود این سلول‌ها با گرفتن قند از خون و ذخیرهٔ آن به صورت گلیکوژن، قند خون را کاهش دهند و با تجمع گلیکوژن در سلول‌های ماهیچه ای، به عنوان یک منبع سوخت- انرژی را افزایش دهد.

همچنین با اثر به بافت‌های چربی، استفاده از چربی به عنوان منبع سوخت را متوقف می‌کند. در صورت نبود یا کمبود انسولین در خون، بدن از چربی به عنوان منبع سوخت استفاده می‌کند. انسولین به عنوان مرکز کنترل متابولیسم بدن عمل می‌کند.

اثر هورمون گلوکاگون عکس عمل انسولین می‌باشد. انسولین در پزشکی برای درمان نوعی دیابت شیرین استفاده می‌شود. در دیابت شیرین نوع یک(دیابت وابسته به انسولین) توانایی تولید انسولین در بدن کاهش می‌یابد یا قطع می‌شود از این رو با تزریق روزانهٔ انسولین(اغلب به صورت زیر پوستی) علائم بیماری از بین می‌رود.

افراد مبتلا به دیابت شیرین نوع دو(یا دیابت غیروابسته به انسولین)، با این که مقدار انسولین در خون از مقدار طبیعی بیش‌تر است، ولی تعداد گیرنده‌های انسولین کم است.

در مواردی نادر اگر داروهای دیگر اثرگذار نبودند، از انسولین برای کنترل مقدار گلوکز خون استفاده می‌شود. انسولین بر اعمال سایر نقاط بدن نیز اثر می‌گذارد، برای مثال اگر انسولین وارد مغز شود باعث افزایش توانایی یادگیری و حافظه می‌شود.

انسولین یک هورمون پپتیدی با ترکیب ۵۱ اسیدآمینه می‌باشد. این هورمون از سلول‌های بتا جزایر لانگرهانس، واقع در بخش درون‌ریز پانکراس، به خون ترشح می‌شود، نام انسولین نیز از واژهٔ لاتین «اینسولا» به معنی جزیره گرفته شده است. وزن مولکولی انسولین ۵۸۰۸ دالتون اندازه‌گیری شده‌است.

حتی در هنگام هضم غذا، به‌طور کلی ۱ یا ۲ ساعت بعد از وعده نیز ترشح انسولین از پانکراس، به‌طور یکنواخت و پیوسته نمی‌باشد بلکه در یک تناوب ۳ تا ۶ دقیقه‌ای نوسان می‌کند. این نوسان غلظت انسولین را از بیش از ۸۰۰ پیکومول/لیتر به زیر ۱۰۰ پیکومول/لیتر برساند.

به نظر می رسد این تناوب، جهت اجتناب از مهار گیرنده های انسولین در سلولهای هدف و کمک به کبد درگرفتن انسولین از خون و در نتیجه کاهش انسولین خون می شود. این نوسان برای درمان‌هایی که در آن از انسولین استفاده می‌شود بسیار مهم است، در واقع غلظت ایده‌آل همان غلظت نوسانی انسولین است نه یک غلظت زیاد و ثابت.

در روش‌های جایگزینی انسولین، سازوکار نوسان انسولین همیشه به صورت دقیق انجام نمی‌شود. این سازوکار می‌تواند به صورت انتقال ریتمیک انسولین به سیاهرگ باب کبد یا انتقال سلول‌های جزایر لانگرهانس به کبد انجام گیرد. در آینده، پمپ‌های انسولین خواهند توانست این سازوکار مهم را بهبود ببخشند.

انسولین چه انواعی دارد؟

شما می‌توانید بر اساس مدت‌زمان نیازتان به اثرات هورمون مکمل، از انواع مختلف انسولین استفاده کنید.

انواع انسولین بر اساس فاکتورهای مختلفی دسته‌بندی می‌شوند که این فاکتورها عبارت‌اند از:

  • سرعت شروع، به این معنی که چقدر طول می‌کشد که اثربخشی انسولین شروع شود.
  • اوج یا سرعتی که انسولین به بالاترین اثربخشی خود می‌رسد.
  • طول مدت یا زمان لازم برای تحلیل رفتن انسولین.
  • غلظت
  • مسیر ورود به بدن به این معنی که انسولین باید به زیر پوست یا داخل رگ تزریق گردد یا با استنشاق وارد ریه‌ها شود.

بیشتر افراد انسولین را به داخل بافت زیر پوست یا بافت چربی نزدیک سطح پوست تزریق می‌کنند. در حال حاضر، با انواع اصلی انسولین آشنا می‌شوید.

انسولین سریع اثر

بدن، خیلی سریع این نوع انسولین را از بافت زیر جلدی وارد جریان خون می‌کند. از انسولین سریع اثر برای اصلاح قند خون بالا و همچنین کنترل بالا رفتن قند خون پس از غذا خوردن استفاده می‌شود.

این نوع انسولین شامل موارد زیر است:

  • انسولین سریع اثر آنالوگ: بین ۵ تا ۱۵ دقیقه طول می‌کشد تا این انسولین اثر خود را بگذارد. بااین‌حال، میزان دوز مصرف‌شده بر مدت اثر تاثیر می‌گذارد. طول مدت اثر این دارو، چهار ساعت در نظر گرفته شده است.
  • انسولین انسانی منظم: شروع تاثیر انسولین انسانی منظم بین ۳۰ دقیقه تا یک ساعت است و تاثیرات آن روی قند خون حدود ۸ ساعت طول می‌کشد. دوز بیشتر، سرعت شروع اثربخشی را افزایش می‌دهد اما در مقابل، اوج اثر انسولین انسانی منظم را به تاخیر می‌اندازد.

انسولین متوسط اثر

این نوع انسولین با سرعت کمتری وارد جریان خون می‌شود اما تاثیر آن، ماندگاری بیشتری دارد.

استفاده از این نوع انسولین برای کنترل یک‌شبه قند خون و همچنین بین وعده‌های غذایی بسیار موثر است. انسولین متوسط اثر شامل موارد زیر است:

  • انسولین انسانی NPH: شروع اثر این انسولین بین یک تا دو ساعت طول می‌کشد و طی ۴ تا ۶ ساعت به اوج خود می‌رسد که در برخی موارد می‌تواند بیش از ۱۲ ساعت طول بکشد. یک دوز بسیار کم، اثر اوج را ایجاد می‌کند و یک دوز بالا زمان انسولین را برای رسیدن به اوج خود و مدت‌زمان کلی اثر افزایش می‌دهد.
  • انسولین پیش‌مخلوط: این انسولین ترکیبی از انسولین انسانی NPH با انسولین سریع اثر است و اثرات آن ترکیبی از انسولین‌های متوسط و سریع است.

انسولین طولانی اثر

درحالی‌که انسولین طولانی اثر به‌سرعت به جریان خون می‌رسد و اوج نسبتا کمی دارد اما اثر «فلات» تثبیت‌کننده‌ای بر قند خون دارد که می‌تواند در بیشتر روز ادامه داشته باشد. استفاده از این نوع انسولین شب‌ها و در هنگام روزه‌داری مفید است.

انسولین آنالوگ طولانی اثر تنها نوع موجود از انسولین طولانی اثر است که شروع اثر آن بین ۵/۱ تا دو ساعت است و درحالی‌که مارک‌های مختلف آن می‌توانند طول مدت اثر متفاوتی داشته باشند اما در کل طول مدت اثر این نوع انسولین بین ۱۲ تا ۲۴ ساعت است.

انسولین کوتاه اثر

این انسولین قبل از غذا استفاده می‌شود که ۳۰ تا ۶۰ دقیقه پس از تزریق شروع به اثر می‌کند و اثر آن، پنج تا هشت ساعت طول می‌کشد.

نحوه مصرف انسولین چگونه است؟

انسولین را نمی‌توان از طریق خوراکی مصرف کرد و لازم است برای این کار از سرنگ، قلم انسولین یا پمپ انسولین استفاده کنید. نوع تزریق انسولین بر اساس اولویت شخصی، شرایط سلامتی و پوشش بیمه‌ای شما انجام می‌شود. پزشک به شما نشان می‌دهد که چگونه آمپول را به خودتان تزریق کنید.

شما می‌توانید انسولین را در زیر پوست قسمت‌های مختلف بدن تزریق کنید:

  • ران
  • باسن
  • بازو
  • شکم

محل تزریق انسولین باید پنج سانتی‌متر با ناف فاصله داشته باشد. در غیر این صورت، بدن نمی‌تواند انسولین را جذب کند. همچنین لازم است به‌صورت مداوم محل تزریق را تغییر دهید تا پوست شما در اثر تزریق مکرر انسولین، ضخیم یا زخم نشود.

مصرف انسولین با توجه به سطح گلوکز خون و اهداف مدیریت دیابت در افراد متفاوت است. پزشک ممکن است از شما بخواهد ۶۰ دقیقه قبل از غذا یا درست قبل از غذا انسولین بزنید.

میزان انسولین موردنیاز روزانه شما به عواملی مانند رژیم غذایی، میزان فعالیت بدنی و شدت دیابت بستگی دارد. بعضی از افراد فقط به یک بار تزریق انسولین در روز نیاز دارند. درحالی‌که برخی دیگر به سه یا چهار بار تزریق انسولین نیاز دارند. همچنین ممکن است پزشک از انسولین سریع اثر و انسولین طولانی اثر برای درمان شما استفاده کند.

عوارض انسولین چیست؟

عوارض اصلی انسولین چیست؟ این عوارض عبارت‌اند از:

  • قند خون پایین
  • افزایش وزن هنگام شروع استفاده از انسولین
  • ایجاد توده یا زخم در ناحیه‌ای که بیش‌ازاندازه انسولین تزریق کرده باشید
  • بثورات در محل تزریق انسولین یا به‌ندرت روی کل بدن

همچنین، اگر به آسم یا بیماری انسداد مزمن ریه مبتلا باشید استفاده از انسولین استنشاقی می‌تواند باعث سفت شدن ناگهانی ریه‌ها شود.

واکنش‌های انسولین شامل چه مواردی می‌شود؟

وقتی انسولین تزریق می‌کنید ممکن است افت قند خون را تجربه کنید که به این مسئله، واکنش انسولین گفته می‌شود. اگر بیش‌ازحد ورزش می‌کنید یا به اندازه کافی غذا نمی‌خورید، سطح گلوکز شما بسیار پایین می‌آید و باعث واکنش انسولین می‌شود.

بنابراین، لازم است انسولینی را که به بدن خود تزریق می‌کنید با غذا یا کالری متعادل کنید. علائم واکنش‌های انسولین عبارت‌اند از:

  • خستگی
  • ناتوانی در صحبت کردن
  • تعریق
  • گیجی
  • از دست دادن هوشیاری
  • تشنج
  • انقباض عضله
  • رنگ‌پریده شدن پوست

برای جلوگیری از تاثیر واکنش انسولین، حداقل ۱۵ گرم کربوهیدرات سریع اثر همراه خود داشته باشید که این مقدار برابر با هریک از موارد زیر است:

  • یک‌دوم فنجان نوشابه غیر رژیمی
  • یک‌دوم فنجان آب‌میوه
  • دو قاشق غذاخوری کشمش

همچنین از پزشک خود در مورد قلم مخصوصی به نام قلم گلوکاگون سوال کنید. استفاده از این قلم می‌تواند به بهبود واکنش انسولین کمک کند.

نحوه نگهداری انسولین چگونه است؟

از هر نوعی از انسولین که استفاده می‌کنید دو شیشه در دسترس خود داشته باشید. نیازی نیست ویال انسولین را در یخچال قرار دهید. زمانی که انسولین را باز کردید، این قانون را به یاد داشته باشید که اگر دما برای شما مناسب است انسولین نیز ایمن است. می‌توانید شیشه مورداستفاده خود را در دمای اتاق به مدت ۳۰ روز ذخیره کنید.

مراقب باشید که انسولین خیلی گرم یا سرد نشود و همچنین آن را دور از دسترس نور خورشید قرار دهید. شیشه‌های دیگر انسولین را که باز نکرده‌اید در یخچال نگه دارید و شب قبل از شروع استفاده از شیشه جدید، آن را بیرون آورده و بگذارید تا گرم شود.

همچنین، اجازه ندهید انسولین شما یخ بزند. همیشه قبل از کشیدن انسولین به داخل سرنگ، به داخل شیشه نگاه کنید. انواع انسولین سریع اثر، کوتاه اثر و بعضی از انواع مشخص انسولین‌های طولانی اثر باید شفاف باشند.

انواع دیگر انسولین ممکن است ابری به نظر برسند اما نباید به‌صورت توده‌ای در وسط شیشه جمع شده باشند. در ارتباط با نحوه نگهداری از انسولین استنشاقی نیز تا زمانی که آماده استفاده از انسولین نشده‌اید، باید بسته آن را در یخچال نگه دارید. اگر این کار را نکردید، باید ظرف ۱۰ روز از انسولین استفاده کنید.

درنهایت، در این مقاله متوه شدید که انسولین چیست؛ انسولین یک هورمون حیاتی است که نحوه جذب انرژی سلول‌ها و بافت‌ها و همچنین تجزیه چربی‌ها و پروتئین‌ها را کنترل می‌کند. که مشکلاتی در تولید آن می‌توانند منجر به دیابت شوند. برای مقابله با عوارض این مشکلات، تزریق انسولین یکی از راه‌های مهم مورداستفاده است.

در حال حاضر، انواع انسولین‌های سریع اثر، متوسط اثر و طولانی اثر بسته به‌سرعت و طول مدت اثر مورداستفاده قرار می‌گیرند. تزریق انسولین می‌تواند عوارض و واکنش‌هایی را ایجاد کند که لازم است بدانید چگونه می‌توان با آن‌ها مقابله کرد.

انتهای پیام

لینک کوتاه : https://www.tasrir.ir/?p=32038

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.