به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، به نقل از بهداشت نیوز، تنبلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)، یک اختلال هورمونی است که در ۷ تا ۱۰ درصد از خانمها در سنین باروری، مشاهده میشود. در این بیماری، میزان هورمونهای آندروژن یا هورمونهای مردانه افزایش پیدا میکند. این نوسانات هورمونی، منجر به قاعدگی نامنظم، عدم تخمک گذاری و ایجاد کیستهای کوچک در تخمدانها میشود. همچنین، تنبلی تخمدان، خطر ابتلا به دیابت و بیماریهای قلب عروقی را افزایش میدهد.
نتایج این تحقیقات نشان میدهد که برای کاهش خطر مرگ در خانمهای مبتلا به تنبلی تخمدان، نیاز به مراقبت بیشتری در زمینه پیشگیری از دیابت، عفونتهای ریوی و بیماریهای قلبی عروقی است.
تنبلی تخمدان، یک سندرم مادامالعمر که باید جدی بگیرید!
پرفسور پیلتونن (Terhi Piltonen) از دانشگاه اولو فنلاند، طبق تحقیقات خود درمورد تنبلی تخمدان، بیان کرد که PCOS یک سندرم شدید مادامالعمر است که مرگومیر را در سنین پایین افزایش میدهد. او و همکارانش، ۹۸۳۹ خانم مبتلا به تنبلی تخمدان و ۷۰۷۰۵ خانم دیگر را بهعنوان گروه شاهد یا کنترل، مورد بررسی قرار دادند. در بین سالهای ۱۹۶۹ تا ۲۰۱۹، ۱۰۰۳ نفر از گروه شاهد و ۱۷۷ نفر از خانمهای مبتلا به تنبلی تخمدان فوت کردند. این نتایج نشان داد که سن خانمهای مبتلا به تنبلی تخمدان که فوت شدند، به طور قابلتوجهی، کمتر از گروه شاهد است.
در بررسیهای بیشتر مشخص شد که این بیماری ریسک ابتلا به بیماریهای غدد درونریز، تومور، بیماریهای متابولیکی و قلبی عروقی را افزایش میدهد؛ در نتیجه میزان مرگومیر به دلیل این مشکلات در خانمهای مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک افزایش مییابد. در این تحقیقات به طور خاص، بیماریهای سیستم گردش خون، دیابت و برونشیت باعث تشدید میزان مرگومیر در این خانمها شده بود. در واقع، میزان مرگ به دلایل بیماریهای قلبی عروقی و تومور نسبت به گروه شاهد، به ترتیب ۶۷ و ۳۸ درصد افزایشیافته است. پیلتونن بیان کرد که تنبلی تخمدان ریسک ابتلا به دیابت و عفونت ریه را سه برابر میکند؛ بنابراین در صورت داشتن این عارضه، باید بیشتر به پیشگیری از این نوع بیماریها اهمیت دهید.
علائم تنبلی تخمدان چیست؟
علائم تنبلی تخمدان، معمولا در هر خانم متفاوت بروز پیدا میکند و حتی گاهی ممکن است هیچ نشانهای را فرد تجربه نکند.
بهطورکلی، شایعترین علائم تنبلی تخمدان شامل موارد زیر است:
قادعدگی نامنظم
خونریزی شدید در دوران پریود
افزایش رشد موهای زائد
آکنه
افزایش وزن
ریزش مو
تیرهشدن پوست
سردرد
همانطور که ذکر کردیم، تنبلی تخمدان یک اختلال هورمونی است که تخمک گذاری را دچار مشکل میکند. بنابراین، بسیاری از خانمها ممکن است پس از شکست در اقدام به بارداری متوجه بیماری خود شوند؛ اما نگران نباشید، چرا که تحقیقات نشان داده است که با رعایت یک سبک زندگی سالم میتوان آن را به طور موثری مدیریت کرد. شما میتوانید با رعایت رژیم غذایی مناسب، از ناباروری و سایر عوارض تنبلی تخمدان تا حد زیادی پیشگیری کنید و علائم آن را کاهش دهید. تشخیص بهموقع تنبلی تخمدان میتواند به درمان و پیشگیری از مشکلات جدیتر بسیار کمک کند. یکی از مهمترین علائم تنبلی تخمدان پریود نامنظم است که میتوانید با پیگیری سیکل قاعدگی خود متوجه آن شوید.
برای تشخیص به موقع این عارضه، پایش مستمر وضعیت قاعدگی توصیه می شود. شاخصه هایی مانند تاریخ پریود، pms و تخمک گذاری باید به صورت دقیق اندازه گیری شود تا بتوانید هر گونه نامنظمی را در چرخه قاعدگی شناسایی کنید. تنبلی تخمدان خطر مرگ در سنین پایین را افزایش میدهد.
اهمیت تغذیه در درمان تنبلی تخمدان
تغذیه مناسب، نقش کلیدی در کاهش عوارض و درمان تنبلی تخمدان دارد.
در ادامه به چند نکته مهم درمورد رژیم غذایی مناسب PCOS اشاره میکنیم:
رژیم غذایی با شاخص گلیسمی (GI) پایین
حفظ وزن ایدئال و کاهش مقاومت به انسولین برای کاهش عوارض تنبلی تخمدان، اهمیت بالایی دارد. مصرف غذاهایی که شاخص گلیسمی پایینی دارند، به مدیریت سطح قند خون و کاهش وزن کمک میکند. شاخص گلیسمی، با اندازهگیری زمان مورد نیاز برای تبدیل کربوهیدارتها به گلوکز محاسبه میشود. هرچه شاخص گلیسمی یک ماده غذایی کمتر باشد، تأثیر آن بر قند خون کمتر خواهد بود. غذاهای فرآوری شده قند خون را بلافاصله افزایش میدهند؛ ازاینرو بهتر است که کمتر استفاده شوند.
مواد غذایی زیر شاخص گلیسمی پایینی دارد:
تخممرغ
سبزیجات برگ سبز
میوهها مانند سیب، توتفرنگی، زردآلو و آلو
چای سبز
حبوبات
غلات کامل
رژیم غذایی ضدالتهاب
رژیم غذایی ضدالتهابی، سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و التهاب را کاهش میدهد. این نوع رژیم، رادیکالهای آزاد بدن را که باعث آسیب به سلولها میشود، از بین میبرد. مواد غذایی گیاهی عمدتا دارای خاصیت ضدالتهابی هستند.
همچنین، در این رژیم، توصیه میشود که موارد زیر را مصرف کنید:
غذاهای غنی از امگا ۳
آجیل
ماهی
مواد غذایی غنی از پلیفنول
پروتئینهای بدون چربی
شکلات تلخ
در رژیم غذایی ضدالتهابی، باید از موارد زیر نیز پرهیز کنید:
غذاهای فرآوری شده
نان سفید
غذاهای سرخ شده
چربیهای ترانس
انتهای پیام