• امروز : چهارشنبه, ۲۸ آذر , ۱۴۰۳
  • برابر با : Wednesday - 18 December - 2024
امروز 0

اخبار ویژه

قوی‌ترین آهنربای ابررسانای جهان ساخته شد رژیم کانادایی چیست؟ بدبینی چیست؟ دست و پا زدن تروئیکای اروپایی برای ضربه به ایران/ بی‌اثری تصویب قطعنامه بر بازار ارز خوردن قارچ سمی بعد از پُختن هم خطر دارد اجرای دوره مشترک کارشناسی ارشد دانشگاه‌های ایرانی با خارج از کشور خطر اُفت هوشیاری در افراد گرمازده/ با اورژانس تماس بگیرید معضل جهانی به نام کودکان کار/ تفاوت کودک خیابان با کودک در خیابان چرا «نات کوین» و «همستر کامبت» طرفداران زیادی پیدا کردند؟ رژیم اتکینز یا ایت ایزلی چیست؟ اختلال شخصیت وسواسی اجباری یا ocd چیست؟ هیدروژل ابداعی محققان ایرانی با عفونت مقابله می‌کند تغییر اسم آزادراه شیراز – اصفهان به «آزادراه شاهچراغ» وظیفه شما در «احترام به مقام کودک» چیست؟ برنامه غذایی بیماران قلبی خودشیفتگی چیست؟ این ربات مانند سوسک می‌پرد! تمدید مهلت ارائه اسناد هزینه‌های درمانی ۱۴۰۳ بازنشستگان به «شرکت بیمه ملت» تا پایان خرداد سامانه توثیق سهام عدالت دستاورد بزرگ دولت مراقب پشه آئدس باشید/ علائم تب دانگ چیست؟ آیا رژیم دوکان روشی مطمئن برای کاهش وزن است؟ برونگرایی چیست؟ ویژگی‌های یک فرد برونگرا چیست؟ دغدغه‌های روحی افراد سالمند و بروز چند مشکل در دوران سالمندی آموزش خارق‌العاده مهارت‌های مختلف انسانی به ربات‌ها تامین مالی سخت و هوشمندانه دولت سیزدهم برای واردات واکسن رژیم دش چیست؟ درونگرایی چیست؟ رژیم غذایی خام خواری چیست؟ اختلال سازگاری یا انطباقی چیست؟ عمل بای پس معده چیست؟ توهم چیست؟ آیا اختلال توهم‌زا دارید؟ رژیم غذایی ویت واچرز یا ww چیست؟ اختلال بدریختی بدن چیست؟ نشانه‌های مسمومیت با قارچ سمی را بشناسید شب ادراری، دلایل و درمان این بیماری گلوتن چیست؟ استفراغ نوزاد و صفر تا صد آنچه باید بدانید فوبیا چیست؟ سوزش ادرار و شایع ترین دلایل آن را بشناسید خلط خونی نشانه چیست و چه درمانی دارد؟ استپ وزنی چیست؟ چاقی مفرط چیست و چه علائمی دارد؟ اختلال تجزیه‌ای هویت چیست؟ معاینه فیزیکی و چکاپ بدنی چه ضرورتی دارد؟ رژیم پالئو یا غارنشینی چه مزایا و معایبی دارد؟ ال اس دی (LSD) چیست؟ تغذیه چه اهمیتی در سرطان روده دارد؟ اختلال شخصیت مرزی یا بیماری بوردرلاین را بشناسید رژیم کتوژنیک ۷ روزه بهترین راه برای کاهش وزن سریع کلاستروفوبیا یا تنگناهراسی چیست؟ غذاهای مضر برای پارکینسون چیست؟ سندروم آسپرگر چیست؟ وضعیت نقش‌برجسته‌های ساسانی نگران‌کننده است رژیم غذایی مناسب وزوز گوش چیست؟ تست ریون و هر آنچه درباره آن باید بدانید اختلال شخصیت اسکیزوئید چیست؟ رهبر انقلاب بر پیکر رئیس‌جمهور شهید و همراهان ایشان نماز اقامه کردند اختلال شخصیت اسکیزوتایپال چیست؟ تشریح تمهیدات ترافیکی در تهران برای تشییع پیکر آیت‌الله رئیسی/ اعمال محدودیت‌ها از ۴صبح چهارشنبه گردشگری، نهال توسعه مدیریت منابع انسانی است آیا درمان افسردگی با دستگاه TDCS ممکن است؟ زردی نوزاد از چیست؟ دانستنی‌های ضروری برای والدین سابسیژن چیست؟ کاربرد، نحوه انجام، عوارض و مدت زمان اثر آن لوبوتومی چیست و چه کاربردی در درمان بیماری‌های روانی دارد؟ واریس پا چیست؟ بررسی ۸ روش درمانی+ علت و علائم زخم پای دیابتی چیست؟ چگونه به این زخم مبتلا نشویم؟ ورم پا نشانه چیست؟

0

محیط دیجیتال و کتابخوانی؛ رقابت یا همزیستی؟

  • کد خبر : 21944
  • ۲۰ آبان ۱۴۰۲ - ۱۷:۵۵
محیط دیجیتال و کتابخوانی؛ رقابت یا همزیستی؟
شاید با اولین نگاه دو مقوله‌ سرگرمی‌های دیجیتال و کتاب را رقبایی سخت برای یکدیگر تصور کنیم و مانند بسیاری، شبکه‌های مجازی را دشمن مهم فرهنگ کتابخوانی بدانیم.

به‌گزارش تسریر به نقل از خبرگزاری تسنیم، محمدمهدی سیدناصری – مدرس دانشگاه و پژوهشگر حقوق بین‌الملل کودکان

در عصری که امکانات محیط دیجیتال یکی از نیازهای اساسی بشر شده و حتی وسیله‌ای برای امرارمعاش  بسیاری از خانواده‌ها به شمار می‌رود، تلاش برای نادیده گرفتن آن تقریباً محال و دور از منطق است و به اعتقاد کارشناسان باید برای رسیدن به اهداف مختلف اقتصادی، فرهنگی، آموزشی و … از آن درست، معقول و بهینه استفاده کرد؛ آنچه اهمیت دارد ایجاد تناسب و تعادل بین کتابخوانی و سرگرمی‌های دیجیتال در کودکان است؛ باید گفت رشد فضای مجازی و سرگرمی‌های دیجیتال در کنار ظهور ویروس کرونا و ایجاد فاصله‌های فیزیکی میان انسان‌ها، سبب شد تا استفاده از تکنولوژی بیش از پیش امری اجتناب‌ناپذیر شود.

به گفته‌ کارشناسان، برای حفظ و گسترش فرهنگ کتابخوانی و مدیریت ارتباط کودکان با محیط دیجیتال، نقش خانواده‌ها بسیار پررنگ و پراهمیت است. در واقع بستر خانه و خانواده نخستین و مهم‌ترین کانون برای پرورش استعداد کتابخوانی کودکان به شمار می‌رود و والدین به عنوان الگوی رفتاری، تأثیر بسزایی در تربیت روانی، فکری و روند اجتماعی شدن فرزندان دارند.

معمولاً والدین کتابخوان فرزندانی کتابخوان هم تربیت می‌کنند. وقتی کتاب از سوی خانواده در سبد نیازهای روزانه‌ی خانه باشد و پدر و مادر خود عادت به مطالعه داشته باشند و به جای گردش‌هایبی‌هدف و وقت‌گیر در فضای مجازی، بخشی از فعالیت‌های روزانه خود را به مطالعه و انس با کتاب اختصاص دهند و از کتابخانه‌های عمومی استفاده کنند، کودک نیز خیلی زود با تأثیرپذیری و الگوبرداری، مطالعه را به عنوان عادتی ضروری در زندگی خود احساس می‌کند و به کار می‌گیرد.

در واقع کودک در بخشی از دوران رشد، بیش از هر دوره‌ای از کسانی تقلید می‌کندکه پیرامون او قرار دارند، لذا نهادینه کردن برخی از جنبه‌های رفتاراجتماعی در این دوران نیازمند همکاری و همراهی خانواده‌ه است. والدین به عنوان الگو، حلقه‌ مهمی در شکل‌گیری میزان علاقه یا دوری کودک به کتاب هستند تا جایی که جزئی‌ترین رفتارها مثل هم‌گامی آنها بافرزند در مطالعه یا بررسی تصاویر یک کتاب می‌تواند تأثیر زیادی بر ذهنیت کودک درباره ‌کتابخوانی داشته باشد.

اما تصور این‌که تنها خانواده‌ها در نهادینه کردن الگوهای رفتاری در کودکان مؤثرند، تصوری واهی است؛ زیرا کودکان امروزه در دنیایی چشم باز می‌کنندکه انواع وسایل دیداری و شنیداری دیجیتال، وسایل ارتباط جمعی و حجم انبوهی از اطلاعات در نزدیکی آنهاست که تأثیر مهمی بر آموزش و تأثیرگذاری رفتاری و نهادینه شدن فرهنگ در آنها دارد.

در واقع در کنار والدین و خانواده‌ها مراکز فرهنگی، سیستم‌های رسمی آموزشی، پرورشی، فرهنگی و کتابخانه‌ها نقش بسزایی در فرهنگ‌سازی، اندیشه‌ورزی و خردپروری در کودکان دارند. این مراکز مهم، که پیشگام هویت‌بخشی به فرهنگ خانواده‌ها و جامعه هستند، می‌توانند با ایجاد علاقه‌مندی و تشویق و ترغیب کودکان به عادت مطالعه به این روند کمک کنند و همچنین با بالا بردن سواد رسانه‌ای والدین، تا حد بسیاری به همراهی خانواده‌ها و کودکان در این فضا یاری رسانده و با  تبدیل کتابخوانی به یک فرهنگِ گسترده و مستمر در جامعه، به پرورش نسلی کمک کنندکه از نخستین سال‌های زندگی باکتاب و کتاب خوانی آشناست.

در این میان نقش سازمان‌های آموزشی و فرهنگی بسیار حائز اهمیت است. پر کردن اوقات فراغت کودکان با محوریت مطالعه در بستر اینترنت، تولید محتواهای مناسب و مفید، پیاده‌سازیبرنامه‌های جذاب علمی و پژوهشیِ مجازی، معرفی آثار و ارائه‌ی کتاب به مخاطبان، برگزاری جشنواره‌ها و برنامه‌های فرهنگی و آموزشی، برگزاری مسابقات کتابخوانی و قصه‌خوانی در بستر سرگرمی‌های دیجیتال تنها راه‌هایی برای برقراری این موازنه هستند تا هم میزان علاقه‌مندی کودکان به کتاب بیشتر شود و هم همخوانی کتاب با روحیه و درک کودک از جهان اطراف حفظ شود.

با این‌که فعالیت‌های کتابخانه‌های عمومی و مراکز فرهنگی به دلیل شیوع کرونا تعطیل و یا محدود شد اما این نهادهای مهم فرهنگی نباید دچار انفعال شوند. فعالیت مجازی کتابخانه‌ها می‌تواند فضایی برای ارتباط کودکانِ کتابخوان باهم باشد تا باهم درباره‌یکتاب‌ها صحبت کنند، کتاب رد و بدل کنند و انگیزه و اشتیاقشان به کتابخوانی را حفظ کنند.

با توجه به علاقه‌ کودکان به سرگرمی‌های دیجیتال و اجبار ناشی از کرونا، می‌توان از ظرفیت گوشی‌های همراه و تبلت‌هایی که همیشه در دسترس کودکان است، برای ترویج و توسعه‌  فرهنگ کتابخوانی استفاده کرد و به جای این‌که این امکانات صرفاً مختص بازی و سرگرمی‌های اینترنتی باشد، آنها را تبدیل به محلی برای عرضه‌ی علم و دانش و کتابخوانی کرد.

همچنین با توجه به گسترش سریع دنیای دیجیتال، استفاده از امکانات متنوع سخت‌افزاری، نرم‌افزاری، اپلیکیشن‌ها، کتاب‌های صوتی و … راه‌هایی برای استفاده‌ درست از ابزار دیجیتال برای گسترش فرهنگ کتابخوانی و تعامل این دو حوزه هستند.اگر موفق شویم با استفاده از همه‌ی امکانات، چه در حیطه‌ کتاب و کتابخوانی و چه در حیطه‌ دیجیتال، و با برنامه‌ریزی‌های بلندمدت و خلاقانه سطح اطلاعات عمومی مناسب جامعه را افزایش دهیم و سطح فرهنگ را توسعه ببخشیم، می‌توانیم امیدوار باشیم کودکان نیز در این زمینه کمترین آسیب را ببینند.

لینک کوتاه : https://www.tasrir.ir/?p=21944
  • نویسنده : محمدمهدی سیدناصری
  • منبع : https://www.tasnimnews.com

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.