به گزارش تسریر، همزمان با روز جهانی هپاتیت، پویش شناسایی- پیشگیری و خودمراقبتی از بیماری ههپاتیت با حضور رئیس نظام پزشکی تهران بزرگ در بیمارستان ساسان برگزار شد.
در این مراسم که جمعی از پزشکان، سوپروایزرها و سرپرستاران بیمارستان ساسان حضور داشتند، سید موید علویان مؤسس شبکه هپاتیت ایران و رئیس نظام پزشکی تهران بزرگ، یاد و خاطره مرحوم دکتر منوچهر دوایی را که در زمان جنگ برای مجروحین و پس از جنگ برای جانبازان زحمات زیادی کشید، گرامی داشت و ضمن بیان این نکته که «روز جهانی هپاتیت، سابقهای بیش از ۱۳ یا ۱۴ سال ندارد»، گفت: سالها قبل، سازمان بهداشت جهانی تصمیم گرفت که برای هپاتیت، روزی را اختصاص دهد تا سطح آگاهی جامعه نسبت به بیماری افزایش پیدا کند و ورود سیاست گذاران و پزشکان جهت کنترل بیماری تقویت شود.
وی ادامه داد: در حالی که ایران ۱۴ سال قبل از سازمان بهداشت جهانی، روزی را در تقویم برای هپاتیت نامگذاری کرده بود بنابراین ایران تنها کشوری بود که از سالها پیش، برای این بیماری هفته اطلاع رسانی پایه ریزی کرده بود؛ این موضوع نشان میدهد که چیدمان مسیر کنترل و ریشه کنی بیماری از ابتدا به درستی صورت گرفته است.
به گفته علویان، هپاتیت C بیماری است که تا قبل از سال ۱۹۹۰ تنها میدانستند که از طریق خون منتقل میشود و پس از آن مشخص شد، افرادی که سابقه تزریق خون دارند، بیشتر مبتلا خواهند شد.
وی ضمن اشاره به این مطلب که یکی از گروههایی که در معرض خطر ابتلاء به این بیماری بودند، جانبازان و مجروحین و اسرای جنگ بودند، افزود: از آنجایی که اسارت، یک نوع رفتار خشن، همراه با شکنجه و با سطح بهداشت پایین است، بعضاً اسیران جنگ نیز در زمره مبتلایان به این بیماری قرار داشتند.
علویان تاکید کرد: گرچه به مرور زمان انتظار داشتیم که بیماری هپاتیت C رو به افول برود و ریشه کن شود اما عوامل دیگری از جمله اعتیاد تزریقی و رفتارهای پرخطر دیگر موجب شد که این بیماری کماکان جدی باشد.
وی با بیان این مطلب که در حال حاضر بیش از ۹۸ درصد بیماری هپاتیت C با درمانهای بسیار ساده ریشه کن میشود، افزود: ۱۰ سال پیش میگفتیم که هپاتیت C نیاز به پزشک متخصص دارد اما الان چنین حرفی در میان نیست به طوری که پزشک عمومی هم میتواند این بیماری را درمان کند و نیازی به ورود پزشک فوق تخصص نیست.
علویان اضافه کرد: در گذشته ۱۸ درصد بیماران دیالیزی، هپاتیت داشتند اما الان بیش از ۸۰ درصد مراکز دیالیز، عاری از این بیماری هستند و یا در یک زمانی، ۵۰ درصد هموفیلیها، هپاتیت C داشتند اما الان کمتر از ۵۰ نفر و آن هم در جاهای خاص به این بیماری مبتلا هستند. یا قبلاً حدود ۳۰ درصد تالاسمیها ، هپاتیت C داشتند اما الان کمتر از ۷۰ نفر مبتلا هستند؛ بنابراین این بیماری در این گروهها در حال ریشه کن شدن است.
وی ادامه داد: حتی سالها قبل، جانبازان مبتلا به هپاتیت C داشتیم اما الان به ندرت جانبازان مبتلا به این بیماری میبینیم.
مؤسس شبکه هپاتیت ایران با تاکید بر اینکه هپاتیت C با داروهای بسیار ساده قابل ریشه کن شدن است، در مورد ابتلای زنان به هپاتیت، گفت: زنانی که سابقه تزریق خون و یا همسر معتاد تزریقی دارند و یا به انجام تتو اقدام کردند، در معرض ابتلاء به این بیماری هستند.
وی اضافه کرد: اگرچه با بسیاری از مراکز آرایشگری مکاتبه و حتی از موضع آموزشی ورود کردیم و بارها هشدار دادیم که حتی خود آرایشگران هم در معرض ابتلاء به این بیماری هستند ولی کفایت نکرده، بنابراین بایستی نظارتها در این حوزه قوی باشد.
رئیس نظام پزشکی تهران بزرگ همچنین خطر انتقال هپاتیت را از یک بیمار به بیمار دیگر گوشزد کرد و گفت: در قدیم گمان میکردند که از طریق دستگاه، هپاتیت از یک بیمار به بیمار دیگر منتقل میشود در حالی که بعدها مشخص شد که این امکان وجود دارد که هپاتیت از بیماران نیز منتقل شود. بنابراین ضرورت دارد که پرستاران دقت کافی داشته باشند که چنانچه مریض هپاتیت C در بخش بستری شد، در هنگام تزریقات احتیاط بیشتری کنند.
علویان در مورد هپاتیت B نیز عنوان کرد: اگرچه در اثر واکسیناسیون، بیماری هپاتیت B نیز رو به کاهش رفت اما هنوز درمان قطعی ندارد ولی قابل کنترل است و میتوان مانع پیشرفت و آسیب به کبد شد.
وی تصریح کرد: وظیفه حاکمیت این است که برنامه ریزی درستی برای سلامت جامعه داشته باشد و تصمیمات درست و به موقع بگیرد.
مؤسس شبکه هپاتیت ایران اعلام کرد: تا کنون حدود ۴۰ میلیون ایرانی واکسن این بیماری را دریافت کرده اند و تقریباً این بیماری برای افراد زیر ۳۰ سال خیلی نادر است.
وی ادامه داد: سازمان بهداشت جهانی تا ۹ سال دیگر ، ریشه کنی هپاتیت C را هدف گذاری کرده و هدف بر کنترل هپاتیت B را نیز مورد توجه دارد تا از بروز ۹۰ درصد موارد جلوگیری کند؛ بنابراین با همه اقدامات پیشگیرانه میتوان گفت که هنوز هم مبتلایانی به این بیماری وجود دارند.
رئیس نظام پزشکی تهران بزرگ همچنین ضمن اشاره به از خودگذشتگی و فداکاریهای جامعه پزشکی به ویژه در دوران کرونا، با انتقاد از برخوردهای تهدید آمیز و خشن با این گروه، گفت: حق جامعه پزشکی ما این نیست که به این شکل با آنها رفتار شود.
وی ادامه داد: هنوز کرونا کنترل نشده که در قوانین و مقرراتها به ویژه در بودجه ۱۴۰۱ گروه جامعه پزشکی را مدام تهدید میکنند که اگر فلان نشود، لغو پروانه و زندان میکنیم.
علویان خاطر نشان کرد: مسیر مقام معظم رهبری کاملاً متفاوت است و به گروههای مختلف احترام میگذراند و تشویق میکنند اما متولیان مسیر دیگری را میروند.
وی همچنین به لغو قرارداد با پرستارانی که در دوران کرونا خدمت کردند، اشاره کرد و گفت: به جای آنکه اینها را استخدام کنند، لغو قرارداد میکنند؛ انگار اصلاً عقلانیت وجود ندارد که چنین شیوههای تهدید آمیز و تصمیمات غلطی را میگیرند که یک پرستار به جای خدمت در ایران، در کشورهای دیگر خدمت کند.