به گزارش تسریر، اختلال دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن یک بیماری چشمی است که با کمبود اسیدهای چرب امگا ۳ مرتبط است.
تباهی لکه زرد یا دژنراسیون ماکولا یک بیماری شایع پزشکی است که گروه بزرگی از جمعیت را در سنین ۴۰ سال و بالاتر تحت تاثیر قرار می دهد. زوال ماکولا، ناحیه ای از شبکیه است که می تواند منجر به از دست دادن دید مرکزی شود.
بررسی ۹ مطالعه روی نود هزار نفر نشان داد که رژیم غذایی غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ با کاهش ۳۸ درصدی خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن است.
اسیدهای چرب امگا ۳ چربی های غیراشباع چندگانه ای اند که ضروری هستند زیرا بدن ما نمی تواند آنها را تولید کند و باید آن ها را از رژیم غذایی به دست آورد.
این نوع چربیها بیشتر در ماهیهای چرب یافت می شوند و فواید زیادی برای سلامتی دارند که به چربی های خوب نیز معروف هستند.
ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA)، دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) و اسید آلفا لینولنیک (ALA) انواع اصلی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند.
ماهی های چرب مانند سالمون، قزل آلا، شاه ماهی، ساردین و روغن ماهی از جمله روغن کبد ماهی، سرشار از EPA و DHA هستند.
ALA در چربی های غذاهای گیاهی مانند مغزها و دانه ها یافت می شود. مغز گردو منبع خوبی از این ماده مغذی است.
دژنراسیون ماکولا وابسته به سن یکی از علل اصلی از دست دادن بینایی است که حدود ۳ میلیون نفر در ایالات متحده و بیش از ششصد هزار نفر در بریتانیا را تحت تاثیر قرار می دهد.
علائم اولیه دژنراسیون ماکولا شامل بینایی مبهم، تاری و مختل، مشکل در خواندن یا ضعف در دیدن جزئیات مانند تشخیص چهره یا تماشای تلویزیون است.
این مطالعات نشان داد که مصرف یک یا چند وعده ماهی در هفته خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن را تا ۴۲ درصد کاهش می دهد.
دانستن نحوه عملکرد اسیدهای چرب ضروری امگا ۳ در رژیم غذایی می تواند در درمان و پیشگیری از اختلالات مختلف مفید باشد.
به گفته محققان به نظر می رسد که DHA کلید اصلی است زیرا مولکول های سیگنال دهی به نام دوکوسانوئید را تولید می کند.
دوکوزانوئیدها می توانند با کنترل ژن های خاص در مغز و شبکیه، از نورون ها محافظت کنند. علاوه بر این، DHA از کبد در گیرنده های نوری، نوعی سلول در شبکیه چشم که به نور پاسخ می دهد، متمرکز می شود. دژنراسیون شبکیه از جمله دژنراسیون ماکولا زمانی اتفاق می افتد که گیرنده های نوری نمی توانند DHA کافی دریافت کنند.
هنگامی که ژنی که جذب DHA را کنترل می کند خاموش شود، گیرنده های نوری می میرند و جهش یک اسید آمینه در این سلول ها منجر به اختلال در چشم می شود که باعث از دست دادن بینایی می شود که به عنوان رتینیت پیگمانتوزا شناخته می شود.