به گزارش تسریر، حمیدرضا فتحی امروز در نشست خبری که به مناسبت هفته مبارزه با مواد مخدر در سالن معاونت آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: سواد سلامت در حوزه مصرف مواد مخدر به حدی است که در دوران کرونا شایعاتی مبنی بر تاثیر مواد مخدر در عدم ابتلا به این بیماری منتشر و منجر شد بسیاری از مخاطبان ما که اعتیاد را ترک کرده بودند بعد از حدود ۷سال به مواد مخدر روی آورند.
وی ادامه داد: همچنین مرگ و میر ناشی از الکل صنعتی در دوران کرونا نیز به دلیل همین عدم آگاهی افزایش یافت. گفتنی است ۷.۵ درصد افراد مصاحبه شونده در یک پژوهش درخصوص مضرات مصرف الکل حین رانندگی آگاهی داشتند و این موضوع میتواند خطرات زیادی را به همراه داشته باشد.
دبیر شورای هماهنگی و پیشگیری از اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد به اقدامات صورت گرفته درباره کاهش و جلوگیری از شیوع اعتیاد اشاره کرد و گفت: محدود کردن دسترسی به مواد مخدر توسط نیروی انتظامی، پیشگیری از مصرف مواد مخدر و کاهش تقاضا، کاهش شیوع و اقداماتی برای درمان افراد معتاد و کاهش آسیبهای استفاده از مواد مخدر از جمله اقدامات صورت گرفته در این زمینه است.
وی با اشاره به اینکه شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر در حوزه درمان و پژوهش به توفیقات خوبی دست یافته است، عنوان کرد: از همین رو با دستور رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد در کلینیک ویژه سیدی در دو شیفت صبح و عصر به ۱۵۰۰ بیمار خدمات ارائه میشود و تمامی فرایندهای درمان با مجوز طی میشود. همچنین در راستای دسترسی آسانتر به خدمات حوزه ترک اعتیاد، در کلینیک ویژه زکریا نیز خدمات درمانی با تعرفههای دولتی ارائه میشود.
فتحی بیان کرد: نمیتوان زمانی را تصور کرد که مواد مخدر در دسترس قرار نگیرد، در چنین شرایطی نقش ارائه آموزشهای لازم به افراد و خانواده در کاهش آسیبهای مواد مخدر و عدم تمایل به تست کردن ماده جدید به خصوص در نسل جوان و نوجوان از اهمیت بالایی برخوردار است.
دبیر شورای هماهنگی و پیشگیری از اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: داروهای خوابآور جزو ۱۰ گروه اصلی مواد مخدر است که تنها برای افراد دارای اختلالات خواب آن هم با تجویز پزشک توصیه میشود در غیر این صورت میتواند نقش اعتیاد آفرین خود را داشته باشد.
فتحی گفت: فرآیند مصرف مواد مخدر برای اولین بار مجرمانه و در وعدههای بعدی بیمارگونه است، زیرا مغز این فرایند را در سطح یک رفتار، معمول میداند و فرد هر چقدر هم زرنگ باشد در دام اعتیاد گرفتار میشود.
سیدکاظم غفاریان، مدیر نظارت و اعتبار بخشی مراکز درمانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز در این نشست با اشاره به اینکه اعتیاد یک بیماری چند وجهی است که از لحاظ جسمی و روحی فرد را درگیر میکند، گفت: اگر فرد وضعیت اعتیادش دامنگیر و گسترده باشد در مراکز درمان اجباری به مدت ۳ تا ۶ ماه و حتی مدت بیشتری را بستری خواهد شد.
وی افزود: مراکز درمان اعتیاد در دو قالب ماده ۱۵ و ماده ۱۶ خلاصه میشود که مراکز ماده ۱۵ مراکز درمان اعتیاد اختیاری است که غالبا به صورت سرپایی و بستری با کسب مجوز از بهزیستی و دانشگاه علوم پزشکی فعالیت میکنند. حدود ۵۲۲ مرکز درمان سرپایی اختیاری و ۶۱۷ مرکز در کل استان فعال هستند که بیش از ۸۹ هزار نفر در این مراکز تحت درمان هستند .
غفاریان ادامه داد: وظیفه دانشگاه علوم پزشکی مشهد در حوزه مواد مخدر، درمان است و همچنین برخوردهای بازدارندهای با کلینیکهای ترک اعتیاد داریم تا از تخلفات در امر درمان بیماران جلوگیری کنیم.
وی گفت: بهترین راه مبارزه با مواد مخدر جلوگیری از ایجاد زمینه روانی برای میل به مصرف مواد مخدر است و معتقدیم که خانواده، مدارس و جامعه باید در مسیر افزایش عزت نفس فرد، کنترل هیجانات، جلوگیری از ابتلا به افسردگی یا سایر بیماریهای روان پزشکی حرکت کند.
دانشگاه علوم پزشکی در مراکز درمانی ترک اعتیاد مداخله مستقیم ندارد
در ادامه این نشست دکتر ندا اخروی،مدیر سلامت روانی و اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: مهمترین وظیفه ما در معاونت بهداشت مقابله با اعتیاد است. از جمله اقدامات ما در زمینه مقابله با اعتیاد توانمندسازی افراد در زمینه خودمراقبتی، ارتقاء سواد سلامت در زمینه اختلال مصرف مواد مخدر، تامین دسترسی عادلانه، جامع و پایدار به خدمات درمانی و ارائه خدمات استاندارد است.
وی افزود: دانشگاه علوم پزشکی در مراکز ماده ۱۶ به عنوان رابط و ضابط بهداشتی عمل میکند و مداخله مستقیم ندارد. در این مراکز با توجه به حوزه کاری دانشگاه مواردی که به ما گزارش میشود را ابتدا بررسی کرده و سپس تذکر و اخطار میدهیم و اگر برطرف نشد نسبت به پلمب واحد اقدام میکنیم. این مراکز زیر نظر بهزیستی است و باید اقدامات بهداشتی توسط آنها صورت بگیرد.