به گزارش تسریر، مزوتراپی از روشهای درمانی است که علاوه بر از بین بردن چین و چروک برای درمان سلولیت، ریزش مو و درمان پوستهای دهیدراته مورد استفاده قرار میگیرد. واژه مزوتراپی در زبان لاتین به معنی لایه میانی است، همانطور که از نامش پیداست تزریق مزوتراپی در لایه دوم پوست انجام میشود.
همانطور که در مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی عنوان شده است: این روش درمانی در علم پزشکی سابقه طولانی دارد، پزشکان در قرن ۱۲ میلادی در کشور فرانسه برای اولین بار از روش مزوتراپی استفاده کردند. در آن زمان با استفاده از سوزنهای بسیار ظریفی، سوراخهایی روی پوست صورت ایجاد میکردند. سپس مواد گیاهی و تقویت کننده را روی پوست قرار میدادند تا از همان منافذ ایجاد شده جذب پوست شوند.
امروزه مزوتراپی به شیوههای مختلفی انجام میشود، اما در عین حال میتواند عوارض بسیاری داشته باشد. در ادامه مقاله با مزوتراپی و عوارض آن بیشتر آشنا خواهید شد.
مزوتراپی چیست؟
مزوتراپی یکی از روشهای درمانی برای رفع مشکلات پوست و مو است. این روش با تزریق مواد معدنی، ویتامینها، اسید هیالورونیکها، مواد مغذی، کوانزیمها و … به پوست سر و صورت انجام میشود. با تزریق این مواد کمبودهای موجود در بدن برطرف میشود و هورمونها در حالت متعادل قرار میگیرند.
با توجه به آنچه در dermnetnz گفته شده: مزوتراپی انواع مختلفی دارد. پزشک متخصص با توجه به مشکل فرد(تجمع چربی، کمبود کلاژن در پوست، ریزش مو و…) یکی از روشها را انتخاب میکند. تعداد جلسات مزوتراپی برای هر فردی بین ۸ تا ۱۵ جلسه متغیر است.
عوارض مزوتراپی مو چیست؟
یکی از روشهای درمانی که به دنبال ریزش مو، توسط پزشک به فرد پیشنهاد میشود مزوتراپی است. در مزوتراپی مو، ترکیبی از مواد مورد نیاز فولیکول مو برای رشد(هورمونها، ویتامینها، آمینواسیدها، عصارههای گیاهی و…) در یک جلسه به پوست سر تزریق میشود. عمق تزریق حدود ۲ تا ۴ میلیمتر است و از طرفی با تزریق این ترکیبات، فولیکول مو تحریک به رشد میشود.
بلافاصله در مدت کوتاهی پس از مزوتراپی، ریزش موهایتان متوقف میشود. این روش در مقایسه با سایر روشها بازده سریعتری دارد و تعداد جلسات با توجه به تشخیص پزشک متفاوت است. اما نباید این موضوع را فراموش کرد که مزوتراپی در کنار فوایدی که میتواند برای مو داشته باشد، معایب و عوارضی هم دارد. ازجمله عوارض مزوتراپی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مزوتراپی به صورت تزریقی انجام میشود. بعد از ۳ الی ۴ روز کبودی، خارش و سوزن محل تزریق از بین میرود.
- یکی از عوارض مزوتراپی مو، عفونت باکتریایی است. امکان ایجاد این عفونت بسیار کم است، اما در صورت بروز آن بهتر است با پزشک مشورت کنید.
- عوارض معمول و رایج مزوتراپی مو، سردرد است.
- حساسیت و آلرژی به لیسیتین موجود در محلول مزوتراپی از دیگر عوارض آن است. در جلسه مشاوره با پزشک باید تست حساسیت انجام شود.
- انجام مزوتراپی در زمانهای بارداری و شیردهی، دوران قاعدگی، عفونت، تومورهای خوشخیم و بدخیم ممنوع است.
- از دیگر عوارض مزوتراپی میتوان به برجستگی در محل تزریق، لکه های تیره پوست و قرمزی و حالت تهوع اشاره کرد.
عوارض مزوتراپی صورت چیست؟
یکی از روشهای غیرجراحی برای جوانسازی پوست صورت است. از این روش علاوه بر صورت، روی گردن و زیر چشم هم استفاده میکنند. در مزوتراپی صورت با کمک سوزنهای ریزی ترکیب حاوی(ویتامین، آنتیاکسیدان، آمینواسید) را وارد لایه میانی پوست میکنند. این مواد علاوه بر تحریک متابولیسم پوست صورت، تولید کلاژن و الاستین پوست را افزایش میدهد. در نتیجه منجر به جوانسازی پوست صورت و از بین رفتن نشانههای افزایش سن میشوند.
مزوتراپی پوست صورت با وجود اینکه به جوانسازی و تغذیه پوست کمک میکند، اما مانند سایر درمانهای زیبایی عوارضی را در بردارد. این عوارض مزوتراپی عبارتنداز:
- اگر در استریل کردن وسایل و ابزار کار از ضدعفونی کننده ضعیف استفاده کنند، احتمال انتقال بیماریهای عفونی و پوستی افزایش مییابد.
- اگر محلول ترکیبی به صورت اشتباه توسط پزشک تزریق شود، میتواند عوارضی چون قرمزی و تورم، برجستگی در محل تزریق را به همراه داشته باشد.
- به دلیل وجود ژل اسید هیالورونیک خالص در ترکیبات داخل سوزن، ممکن است فرد به این ماده حساسیت و آلرژی داشته باشد.
- از دیگر عوارض مزوتراپی در ناحیه تزریق میتوان به خونریزی، کبودی، خارش و درد ناحیه اشاره کرد.
چطور میتوان عوارض مزوتراپی را کاهش داد؟
مزوتراپی عوارض شدید و زیادی ندارد. با این حال با رعایت برخی نکات میتوان همین عوارض کاهش داد و دوره نقاهت را کوتاهتر کرد.
انتخاب کلینیک و پزشک مناسب
یکی از مهمترین نکات قبل از انجام مزوتراپی، انتخاب یک کلینیک و پزشک حرفهای است. در حال حاضر کلینیکهای بسیاری خدمات جوانسازی پوست را ارائه میکنند، اما بازده و نتیجه کار مهم است.
سعی کنید قبل از انجام مزوتراپی نمونه کار کلینیک و افرادی که در آنجا، مزوتراپی انجام دادهاند را ببینید.
تست حساسیت
در مزوتراپی پوست، مو و لاغری ترکیباتی که با تزریق وارد بدن میشوند در بسیاری از موارد میتوانند باعث ایجاد حساسیت برای فرد شوند. بهترین کار آن است که قبل از انجام مزوتراپی در کلینیک از شما تست حساسیت گرفته شود. این تست نشان میدهد که آیا نسبت به مواد تزریقی حساسیت و آلرژی دارید یا نه. درصورتی که حساسیت داشته باشید نمیتوانید مزوتراپی انجام دهید و پزشک راه درمانی دیگری را مقابلتان قرار میدهد.
انجام دقیق مراقبت های بعد از تزریق مزوتراپی
بعد از انجام مزوتراپی بهتر است نکاتی را که پزشک به شما میگوید رعایت کنید. در صورت رعایت نکردن آنها عوارض مزوتراپی بیشتر میشود.
مراقبت های بعد از تزریق مزوتراپی صورت و پوست عبارتنداز:
- درصورت مشاهده قرمزی تا زمانی که رفع نشده از مصرف اسید گلیکولیک جلوگیری کنید.
- به دلیل خشک شدن پوست، بهتر است از یک مرطوب کننده مناسب پوستتان استفاده کنید.
- از محصولات آرایشی برپایه مواد معدنی استفاده کنید.
- تا ۵ روز پس از مزوتراپی، وارد آبی که حاوی کلر است نشوید.
- زمانی که در تماس مستقیم نور خورشید هستید از ضدآفتاب استفاده کنید.
- تا زمان بهبودی کامل از لایهبردار پوست و لیزر نباید استفاده کرد.
مراقبت های بعد از تزریق مزوتراپی مو عبارتنداز
- تا ۲۴ ساعت بعد از مزوتراپی از استفاده ماینوکسیدیل، حالت دهنده مو و مواد آرایشی مو جلوگیری کنید.
- تا هشت ساعت پس از مزوتراپی مو، حمام نروید. از روز سوم میتوانید با آب ولرم حمام کنید.
- درصورت هرگونه برآمدگی روی سرتان بهتر است با کلینیک تماس بگیرید. این برآمدگی بیشتر به دلیل تزریق محلول است.
- تا ۲۴ ساعت بعد از مزوتراپی از خوردن داروهایی چون آسپرین، ویتامینE و ایبوپروفن خودداری کنید.
- تا دو روز بعد از مزوتراپی، ورزش نکنید. ورزش کردن باعث میشود تا محلول تزریق شده از پوست سر به همراه تعریق خارج شود.
بیشتر بخوانید: