به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، در واقع نوروتراپی مجموعه ای از روش های درمانی غیرتهاجمی با هدف اصلاح عملکرد مغز است.
مغز ما فرمانده بلامنازع حیات ذهنی و روانی است. زمانی که دچار اختلالاتی چون نقص توجه، اضطراب، افسردگی، مشکلات خواب و نقایص شناختی می شویم در واقع مغز ما از عملکرد نرمال خود خارج شده است و این بدکارکردی مغز مشکلات روانی و ذهنی گفته شده را ایجاد می کند.
در واقع این مغز ما است که مضطرب، افسرده، پرخور، بی توجه و یا تکانشگر می شود.
نورتراپی روش درمانی است که برای بهبود اختلالات ذهنی و روانی و افزایش کارآیی ما، مستقیم و بی واسطه سراغ خود مغز می رود و با تمرینهای خاص و روشمند، مغز را از حالت غیر طبیعی به حالت عملکرد طبیعی بر می گرداند.
نوروتراپی به عنوان یک روش درمانی روانشناسی
روش های درمانی متعددی برای درمان مشکلات روانی ایجاد شده است مانند انواع متدهای رواندرمانی و دارودرمانی.
در این روش ها هدف درمانی تغییر شناخت و ذهنیت فرد، رفتار یا تغییرات بیوشیمیایی مغز است. در نوروتراپی اما هدف اولیه و اصلی اصلاح عملکرد مغز به شیوه ای کاملا طبیعی و غیرتهاجمی است. پیشرفت دانش ما در مورد عملکرد مغز و همچنین پیشرفت روش های تکنولوژیک حوزه پزشکی این هدف را برای ما فراهم آورده است.
نوروتراپی بر اساس این آموزه علمی بنا نهاده شده است که مغز می تواند تغییر کند. به راستی هم چینین است. مغز اندام یادگیرنده وجود انسان است. مغز می تواند تغییر کند و این اصل و اساس تمامی درمان ها است. همچنین مغز ما می تواند یاد بگیرد. تغییر ذهنیت و شناخت و یا رفتار بتبع تغییر مغز می تواند اتفاق بیفتد. نوروتراپی بطور مستقیم از طریق فرایند یادگیری و انعطاف پذیری مغز می تواند در درمان اختلال های روانی و ذهنی به ما کم کند.
عوارض نوروتراپی
نوروتراپی یکی از روشهای درمانی است که تا به امروزه هنوز عارضه خاص نداشته است. این روش درمانی همانند دیگر روشهای درمانی، عوارض خفیفی دارد. استفاده از داروهایی خاص در زمان نوروتراپی نمیتواند خطر و مشکلی را برای شما همراه داشته باشد، از این رو میتوان گفت که با داروی خاصی تداخل نخواهد داشت.
ممکن است زمانی که درمان خود را آغاز میکنید، درد و سوزش شدیدی در ناحیهای که الکترود وصل شده است احساس کنید. اما این عارضه کوتاه مدت بوده و بعد از گذشت مدت زمان کوتاهی از بین خواهند رفت.
عوارض بسیار خفیف در جلسات درمانی ممکن است برای فرد ایجاد شود که در کوتاهترین زمان ممکن از بین خواهد رفت. سوزش پوست سر، خارش، سردرد و… از عوارضی هستند که در زمان وصل الکترود برای فرد ایجاد خواهد شد.
روش درمانی نوروتراپی ممکن است عوارض بسیار نادر دیگری چون حالت تهوع و استفراغ، منقبض شدن عضلات صورت، درد خفیف، اختلال در خواب، مشکلات شنوایی و….. را در بر داشته باشد. این عوارض بسیار نادر هستند و در کمتر مواقعی برای فرد ایجاد میشود.
فواید نوروتراپی
هدف از انجام نوروتراپی میتواند بهبود عملکرد مغز باشد. این روش درمانی همانطور که میتواند عوارض بسیار کمی برای بدن داشته باشد، میتواند با مزایای بسیاری هم همراه باشد. ازجمله مزایای این روش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
از بین بردن عادتهای بد
تقویت انگیزه
افزایش انرژی در انجام کارها
تسکین استرس و مدیریت اضطراب
بهبود خلق و خو و انعطافپذیری
بهبود توجه و تمرکز
بهبود عملکرد شناختی و یادگیری
از بین بردن فوبیا و ترس
رویکردهای نوروتراپی
به صورت کلی دو رویکرد و روش در نوروتراپی وجود دارد. در ادامه به معرفی این رویکردها می پردازیم:
نوروفیدبک
در رویکرد اول به فرد آموزش داده می شود که بر امواج مغزی خود مسلط شود. این روش نوروفیدبک نامیده میشود. در نورووفیدبک مراجع یاد می گیرد که می تواند بر قدرت و توان باندهای فرکانسی مغز خود که مرتبط با شرایط اختلال فرد است تسلط به دست بیاورد.
پژوهش ها نشان می دهد که قدرت امواج مغزی در اختلال هایی چون نقص توجه – بیش فعالی، اضطراب و افسردگی دچار نابهنجاری شده است و این بمعنی این است که مغز مراجع بی توجه، مضطرب و یا افسرده شده است. نوروفیدبک که یک روش غیر تهاجمی است این امکان را به مراجع می دهد که با قدرت خود مغز، بر این نابهنجاری در امواج مغزی پیروز شود و امواج مغزی را به حالت طبیعی و نرمال برگرداند. این فرایند، از طریق شرطی سازی عامل و بوسیله تکنولوژی های پیشرفته صورت می گیرد. نتیجه پژوهش ها نشان می دهد که درمان نوروفیدبک، به عنوان یک درمان مکمل، در بهبود اختلال های نظیر نقص توجه – بیش فعالی، اختلال یادگیری، اضطراب، افسردگی های خفیف، دردهای مزمن، مشکلات در خواب و مشکلات شناختی نظیر حافظه بسیار موثر است.
روش تحریک مغز یا tDCS
رویکرد دوم در نوروتراپی tDCS یا trans cranial Direct Current Stimulation مجموعه ای از روش های تحریک مغز است که شامل تحریک مغناطیسی و تحریک الکتریکی فراجمجمه ای است.
تحریک الکتریکی جریان مستقیم فراجمجه ای یک تکنیک غیر تهاجمی تحریک مغز است که بر اساس کاربرد جریان ضعیف، مستقیم از روی جمجمه می باشد. بدینوسیله سبب تغییر فعالیت مغز و القاء نوروپلاستیستی بر اساس نوع مونتاژ و پارامترهای تحریک می شود. این تکنیک بطور فزاینده ای در درمان برخی از اختلالات روانپزشکی و نورولوژیکی از جمله افسردگی، نقایص شناختی، اضطراب، میگرن، نقص توجه – بیش فعالی و دردهای مزمن استفاده شده است. جریانی که در اختلال تحریک الکتریکی به مغز داده می شود بسیار ضعیف و زیر آستانه تحریک نورون می باشد و پژوهش ها نشان داده اند که این روش ایمن و بی خطر است.
موارد درمانی نوروتراپی
منابع و پژوهش های علمی و همچنین تجارب بالینی نشان داده اند که نوروتراپی در درمان
افسردگی
اضطراب
نقص توجه/بیشفعالی
مشکلات خواب
دردهای مزمن
می تواند روش درمانی پربازده و بی خطری باشد.
نوروتراپی همچنین می تواند به انسان های با عملکرد نرمال کمک کند تا توانایی های شناختی (توجه، تمرکز، گوش به زنگی، سرعت پردازش، حافظه کوتاه مدت و بلندمدت)، هیجانی(مدیریت استرس، خودنظارتی، روش های کارآمد خود آرام سازی و ….) خود را ارتقاء بدهند. احتمالاً این خبر هیجان انگیزی برای یک مدیر، ورزشکار، مدرس و یا یک موسیقیدان خواهد بود.