به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، الهام تابش در نشستی با خبرنگاران به مناسبت هفته پیشگیری از سرطان روده بزرگ (کولورکتال) که امروز (سهشنبه، ۳ خرداد) برگزار شد، با اشاره به اینکه سرطانهای گوارش سومین سرطان شایع دنیا هستند، اظهار کرد: سرطانهای گوارش در ایران هم جزو سرطانهای شایع هستند که متاسفانه طی ده سال اخیر رو به افزایش بوده و میزان بروز سرطان ۷ برابر شده است.
وی گفت: براساس آخرین آمار وزارت بهداشت در سال ۹۶، اصفهان جزو استانهایی است که بیشترین درگیری را داشته و نرخ بروز سرطان روده بزرگ در استان اصفهان تقریبا ۲۰ نفر در یکصد هزار نفر در سال بوده است.
عضو هیئت علیم دانشگاه علوم پزشکی اصفهان یکی از عوامل خطر در بروز سرطانها را سبک زندگی ناسالم برشمرد و افزود: مصرف گوشت قرمز و فرآوری شده میتواند ریسک سرطان را بالا ببرد، به طوری که براساس مطالعات انجام شده مصرف بیشتر از ۲۰۰ گرم گوشت قرمز و فرآوری شده در هفته میتواند عامل ایجاد خطر سرطان روده بزرگ باشد و هرچه گوشت قرمز بیشتر مانده یا فرآوری شده باشد خطر بیشتری دارد.
وی افزود: مصرف میوه و سبزیجات تازه دو تا سه نوبت در روز میتواند به پیشگیری از سرطان منجر شود، همچنین براساس مطالعات به این نتیجه رسیدیم هفتهای ۱۵۰ دقیقه وقت پیاده روی، یعنی روزی ۳۰ دقیقه تحرک میتواند فاکتور پیشگیری کننده از سرطان باشد.
تابش با یادآوری اینکه سبک زندگی سالم جلوی چاقی، دیابت و فشار خون را هم میگیرد، گفت: چاقی یکی از عوامل بروز سرطان است.
وی با بیان اینکه ممکن است ما مستعد خیلی از بیماریها باشیم، تصریح کرد: باکتریهای طبیعی در روده افراد یکی از عوامل موثر در سلامتی است، درحالی که مصرف آنتی بیوتیک بی رویه و بدون اندیکاسیون، میتواند باکتریهای روده را تغییر دهد و این تغییر میتواند باعث یکسری بیماریها ازجمله سرطان شود.
این پزشک فوق تخصص با اشاره به دو نوع پیشگیری اولیه و ثانویه، گفت: در پیشگیری اولیه تلاش میکنیم دچار بیماری نشویم، درحالی که در پیشگیری ثانویه میخواهیم قبل از بدیل ضایعه به سرطان جلوی آن را بگیریم. سرطان روده بزرگ قبل از اینکه ایجاد شود با تشخیص به موقع قابل پیشگیری است.
وی توضیح داد: پولیپ هایی در روده داریم که طی ۵ تا ۱۰ سال میتواند منجر به سرطان شود، اما اگر به موقع و به روشهای مختلف زائده های روده را تشخیص دهیم میتوانیم از ابتلا به سرطان روده پیشگیری کنیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه در حال حاضر افراد چاق و دیابتی بالای ۴۵ سال و تمام افراد بالای ۵۰ سال باید غربالگری شوند، افزود: افرادی که زمینه ارثی دارند و در خانواده شان سابقه سرطان وجود داشته، باید زودتر غربالگری را انجام دهند.
تابش همچین در مورد کولونوسکوپی گفت: کولونوسکوپی آمادگی قبلی میخواهد و فرد باید یکی دو روز قبل مایعات، قرص و پودرهای که تجویز میشود مصرف کند تا زمانی که مراجعه میکند روده تمیز باشد. معمولا به بیمار داروی خواب آوری داده میشود و جای نگرانی نیست.
زهرا روانخواه، مسئول ثبت سرطان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز یا اشاره به اجرای طرح سرطان غربالگری روده بزرگ در استان اصفهان، گفت: طرح غربالگری سرطان روده بزرگ به صورت پایلوت در شهرضا انجام شد و در حال حاضر استان اصفهان در خاورمیانه پیشگام این طرح شده است.
وی با بیان اینکه براساس دستورالعمل کشوری هر استان غربالگری سرطان روده بزرگ را برای ۵۰ هزار نفر اجرا کند، ادامه داد: تیم غربالگری معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تلاش نیروی انسانی متعهد این طرح را پیش برد و سال گذشته جامعه هدف یک میلیون نفری انتخاب شد.
روانخواه با بیان اینکه در حال حاضر ۶ سال است این طرح به صورت مستمر ادامه پیدا کرده، تأکید کرد: افراد ۵۰ تا ۷۰ سال یا مراجعه مراجعه مراکز بهداشت آموزش علل و علائم سرطان روده بزرگ و اقدامات پیشگیری را میبینند.
به گزارش ایسنا، وی با اشاره به اینکه یکی از اقدامات پیشگیری این است که خون مخفی در مدفوع را تشخیص دهیم، توضیح داد: گاهی خونریزی پولیپ ها یا تودههای سرطانی با چشم دیده نمیشود و بیمار از آن اطلاع ندارد، به همین دلیل تست فیت (FIT) به صورت رایگان انجام میشود.
مسئول ثبت سرطان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان خاطرنشان کرد: تست فیت ابتدا از روستاها شروع شد و بعد حاشیهنشینان و افراد کم بضاعت و در حال حاضر شامل تمام افراد میشود. تستهای فیت هم اکنون به صورت رایگان و با کمک خیرین سلامت در مراکز بهداشت استان تامین شده و برای افراد ۵۰ تا ۷۰ سال انجام میشود.