• امروز : شنبه, ۸ دی , ۱۴۰۳
  • برابر با : Saturday - 28 December - 2024
امروز 0

اخبار ویژه

قوی‌ترین آهنربای ابررسانای جهان ساخته شد رژیم کانادایی چیست؟ بدبینی چیست؟ دست و پا زدن تروئیکای اروپایی برای ضربه به ایران/ بی‌اثری تصویب قطعنامه بر بازار ارز خوردن قارچ سمی بعد از پُختن هم خطر دارد اجرای دوره مشترک کارشناسی ارشد دانشگاه‌های ایرانی با خارج از کشور خطر اُفت هوشیاری در افراد گرمازده/ با اورژانس تماس بگیرید معضل جهانی به نام کودکان کار/ تفاوت کودک خیابان با کودک در خیابان چرا «نات کوین» و «همستر کامبت» طرفداران زیادی پیدا کردند؟ رژیم اتکینز یا ایت ایزلی چیست؟ اختلال شخصیت وسواسی اجباری یا ocd چیست؟ هیدروژل ابداعی محققان ایرانی با عفونت مقابله می‌کند تغییر اسم آزادراه شیراز – اصفهان به «آزادراه شاهچراغ» وظیفه شما در «احترام به مقام کودک» چیست؟ برنامه غذایی بیماران قلبی خودشیفتگی چیست؟ این ربات مانند سوسک می‌پرد! تمدید مهلت ارائه اسناد هزینه‌های درمانی ۱۴۰۳ بازنشستگان به «شرکت بیمه ملت» تا پایان خرداد سامانه توثیق سهام عدالت دستاورد بزرگ دولت مراقب پشه آئدس باشید/ علائم تب دانگ چیست؟ آیا رژیم دوکان روشی مطمئن برای کاهش وزن است؟ برونگرایی چیست؟ ویژگی‌های یک فرد برونگرا چیست؟ دغدغه‌های روحی افراد سالمند و بروز چند مشکل در دوران سالمندی آموزش خارق‌العاده مهارت‌های مختلف انسانی به ربات‌ها تامین مالی سخت و هوشمندانه دولت سیزدهم برای واردات واکسن رژیم دش چیست؟ درونگرایی چیست؟ رژیم غذایی خام خواری چیست؟ اختلال سازگاری یا انطباقی چیست؟ عمل بای پس معده چیست؟ توهم چیست؟ آیا اختلال توهم‌زا دارید؟ رژیم غذایی ویت واچرز یا ww چیست؟ اختلال بدریختی بدن چیست؟ نشانه‌های مسمومیت با قارچ سمی را بشناسید شب ادراری، دلایل و درمان این بیماری گلوتن چیست؟ استفراغ نوزاد و صفر تا صد آنچه باید بدانید فوبیا چیست؟ سوزش ادرار و شایع ترین دلایل آن را بشناسید خلط خونی نشانه چیست و چه درمانی دارد؟ استپ وزنی چیست؟ چاقی مفرط چیست و چه علائمی دارد؟ اختلال تجزیه‌ای هویت چیست؟ معاینه فیزیکی و چکاپ بدنی چه ضرورتی دارد؟ رژیم پالئو یا غارنشینی چه مزایا و معایبی دارد؟ ال اس دی (LSD) چیست؟ تغذیه چه اهمیتی در سرطان روده دارد؟ اختلال شخصیت مرزی یا بیماری بوردرلاین را بشناسید رژیم کتوژنیک ۷ روزه بهترین راه برای کاهش وزن سریع کلاستروفوبیا یا تنگناهراسی چیست؟ غذاهای مضر برای پارکینسون چیست؟ سندروم آسپرگر چیست؟ وضعیت نقش‌برجسته‌های ساسانی نگران‌کننده است رژیم غذایی مناسب وزوز گوش چیست؟ تست ریون و هر آنچه درباره آن باید بدانید اختلال شخصیت اسکیزوئید چیست؟ رهبر انقلاب بر پیکر رئیس‌جمهور شهید و همراهان ایشان نماز اقامه کردند اختلال شخصیت اسکیزوتایپال چیست؟ تشریح تمهیدات ترافیکی در تهران برای تشییع پیکر آیت‌الله رئیسی/ اعمال محدودیت‌ها از ۴صبح چهارشنبه گردشگری، نهال توسعه مدیریت منابع انسانی است آیا درمان افسردگی با دستگاه TDCS ممکن است؟ زردی نوزاد از چیست؟ دانستنی‌های ضروری برای والدین سابسیژن چیست؟ کاربرد، نحوه انجام، عوارض و مدت زمان اثر آن لوبوتومی چیست و چه کاربردی در درمان بیماری‌های روانی دارد؟ واریس پا چیست؟ بررسی ۸ روش درمانی+ علت و علائم زخم پای دیابتی چیست؟ چگونه به این زخم مبتلا نشویم؟ ورم پا نشانه چیست؟

0

انواع سردرد و راه های درمان آن

  • کد خبر : 14578
  • ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۴:۴۵
انواع سردرد و راه های درمان آن
آیا می‌دانید انواع سردرد چیست؟ راه‌های درمان این بیماری را می‌شناسید؟ با چه روش‌های خانگی یا گیاهی میتوان از شر آن خلاص شد؟

پایگاه خبری تسریر، آیا می‌دانید انواع سردرد چیست؟ راه‌های درمان این بیماری را می‌شناسید؟ با چه روش‌های خانگی یا گیاهی میتوان از شر آن خلاص شد؟ در این مقاله به بررسی کامل این موضوع می‌پردازیم.

انواع سردرد

میتوان گفت انواع سردرد به دو دسته اصلی اولیه و ثانویه تقسیم می‌شود که در ادامه بررسی می‌کنیم:

۱ – سردردهای اولیه

سردردهای اولیه انواعی از سردرد هستند که ناشی از بیماری دیگری نیستند. برخی از این انواع سردرد عبارت‌اند از:

سردرد تنشی

این رایج‌ترین نوع سردرد است که سه‌چهارم از افرادی که سردرد دارند را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این سردرد در اثر انقباض عضلات گردن، صورت و فک ایجاد می‌شود. مطالعه‌ای در سال ۲۰۲۰ نشان داد که سردرد تنشی ارتباط نزدیکی با استرس دارد.

فردی که به سردرد تنشی مبتلاست ممکن است این علائم را تجربه کند:

  • احساس این که یک باند محکم دور سرش پیچیده شده است
  • درد مداوم و خفیفی در دو طرف سر
  • احساس سفت شدن عضلات خصوصا در ناحیه پیشانی، فک، گردن یا شانه‌ها

افراد مبتلا به سردرد تنشی اغلب این سردرد را نادیده می‌گیرند زیرا درد آن خفیف تا متوسط ​​است، با فعالیت فیزیکی روزانه تشدید نمی‌شود و سبب ناتوانی نمی‌شود.

بااین‌حال، اگر سردرد تنشی درمان نشود ممکن است به یک اختلال مزمن (طولانی‌مدت) تبدیل شود که سبب بروز علائم و عوارضی همچون این موارد می‌شود:

  • اختلال خواب
  • اختلال در عضلات و مفاصل فک
  • اضطراب
  • افسردگی

 

علائم و نشانه های سردردهای تنشی

علائم و نشانه های متداول این نوع از سردردها عبارتند از:

  • دردی که از پشت سر و بخش فوقانی گردن شروع می شود و افراد آن را به صورت یک نوار فشار دهنده توصیف می کنند. این درد ممکن است دور تا دور سر را نیز در بر بگیرد.
  • بیشترین فشار در ناحیه شقیقه ها یا ابروها احساس می شود یعنی جایی که عضلات تمپورالیس و فرونتالیس قرار گرفته اند.
  • شدت درد متغیر است اما معمولا ناتوان کننده نیست. به این معنا که مانع انجام فعالیت‌های روزانه فرد نمی شود. درد در این نوع سردردها معمولا دو طرفه است.
  • درد با هاله، تهوع، استفراغ و یا حساسیت به نور و صدا همراه نیست.
  • درد به صورت گه گاه اتفاق می افتد. با این حال در برخی افراد هر روز و به صورت مکرر بروز می یابد.
  • درد اختلالی در عملکرد اکثر افراد ایجاد نمی کند.

سردردهای تنشی چگونه تشخیص داده می شوند؟

کلید تشخیص هر نوع سردردی، شرح حالی است که بیمار در اختیار پزشک قرار می دهد. پزشک در خصوص سردرد یک سری سوالات مطرح خواهد کرد تا به تشخیص برسد. این سوالات، کیفیت، کمیت و مدت زمان درد و علائم همراه را مشخص خواهند کرد.

افراد مبتلا به سردرد تنشی معمولا شدت درد خود را به صورت دردی خفیف تا متوسط توصیف می کنند که در دو طرف سر احساس می شود و با فعالیت بدتر نمی شود. همچنین عنوان می کنند که درد آنها با علائمی مانند تهوع، استفراغ یا حساسیت به نور همراه نیست.

معاینه فیزیکی، به ویژه بخش عصبی در سردرد های تنشی بسیار حائز اهمیت است. چرا که در این نوع سردردها معاینات عصبی کاملا طبیعی هستند. باید توجه کرد که گاهی مواقع ممکن است ناحیه گردن یا اسکالپ در اثر لمس احساس درد کند.

اگر پزشک در معاینات عصبی یافته غیر طبیعی را مشاهده کند باید تشخیص سردرد تنشی را به صورت موقت کنار بگذارد و دیگر دلایل ایجاد سردرد را مورد بررسی قرار دهد. پس از رد دیگر انواع سردرد می توان تشخیص سردرد تنشی را برای فرد مطرح کرد.

سردردهای تنشی چگونه درمان می شوند؟

سردردهای تنشی دردناک هستند و افراد ممکن است با شنیدن اینکه نوع سردرد آنها فقط از نوع تنشی است ناراحت شوند. اگر چه این نوع سردردها تهدید کننده حیات فرد نیستند. با این حال ممکن است انجام فعالیت‌های روزمره را تا حدی با مشکل روبرو کنند.

اکثر افراد با استفاده از مسکن های بدون نسخه سردرد تنشی خود را کنترل می کنند. داروهای ضد درد زیر برای اکثر افراد مفید هستند:

  • آسپیرین
  • ایبوبروفن
  • استامینوفن
  • ناپروکسن

در صورتی که این داروها موثر واقع نشوند، درمان های حمایتی دیگری نیز در دسترس هستند. درمان های جسمانی، ماساژ، بازخورد زیستی و کنترل استرس از جمله روش های تکمیلی برای کاهش سردردهای تنشی هستند.

توجه به این نکته حائز اهمیت است که اگر چه داروهای بدون نسخه ایمن هستند اما به هر حال دارو هستند و همانند همه داروهای دیگر دارای عوارض جانبی و تداخلات مختص خود هستند. اگر در خصوص مسکن مصرفی تان سوالی دارید بهترین کار این است که با پزشک خود مشورت کنید. این موضوع بسیار حائز اهمیت است چرا که مصرف داروهای مسکن بدون نسخه بسیار متداول است.

سردرد میگرنی

سردرد میگرنی به‌عنوان سومین بیماری رایج و هفتمین بیماری ناتوان‌کننده در سرتاسر جهان شناخته می‌شود. بر اساس پرسش‌نامه‌ای که در سال ۲۰۲۱ انجام شد، این بیماری تقریبا ۱۶% از جمعیت ایالات متحده را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

سردردهای میگرنی شامل درد ضربان داری هستند که اغلب در یک طرف سر رخ می‌دهد، اما گاهی ممکن است در سمت دیگر سر نیز رخ دهد.

برخی از رایج‌ترین علائم سردرد میگرنی عبارت‌اند از:

  • احساس سبکی سر
  • اختلالات حسی نظیر تغییراتی در بینایی که به‌عنوان “هاله یا اورا” شناخته می‌شود. تاری دید و سردرد میگرنی نیز با هم در ارتباط‌اند.
  • حساسیت به نور یا صدا
  • حالت تهوع
  • استفراغ

این سردردها می‌توانند به طور قابل‌توجهی روی کیفیت زندگی فرد تاثیر بگذارند. در صورت عدم درمان، یک اپیزود میگرن ممکن است بین ۴ الی ۷۲ ساعت طول بکشد. تکرر اپیزودها در هر فردی متفاوت است، اما بسیاری از افراد در هر ماه، ۲ الی ۴ اپیزود میگرن را تجربه می‌کنند.

سردرد خوشه‌ای

سردرد خوشه‌ای معمولا بین ۱۵ دقیقه الی ۳ ساعت طول می‌کشد و ممکن است ۱ الی ۸ بار در روز رخ دهد. این سردردها ممکن است به طور مکرر به مدت ۴ الی ۱۲ هفته رخ دهند و سپس ناپدید شوند. سردردهای خوشه‌ای، تقریبا در یک‌زمان مشابه در هر روز اتفاق می‌افتند.

بین اپیزودهای این سردرد معمولا فرد هیچ علائمی ندارد. دوره‌های بهبودی موقت ممکن است ماه‌ها یا حتی سال‌ها طول بکشند.

سردردهای خوشه‌ای اغلب شامل درد کوتاه اما شدیدی در اطراف یا پشت چشم و در یک سمت صورت هستند. این درد ممکن است به سایر قسمت‌های صورت نیز منتشر شود.

علائم سردرد خوشه‌ای عبارت‌اند از:

  • قرمز شدن یا آبریزش چشم
  • افتادگی یا ورم پلک
  • مسدود شدن بینی یا آبریزش بینی
  • کوچک‌تر (منقبض شدن) مردمک یک‌چشم
  • عرق کردن پیشانی
  • سوزش چشم و سردرد خوشه‌ای نیز گاهی با هم رخ می‌دهند.

علت سردردهای خوشه ای چیست؟

دلیل این نامگذاری این است که این نوع سردردها چند هفته یا بیشتر بروز پیدا می کنند و پس از آن به مدت چندین ماه تا چندین سال ناپدید می شوند. این سردردها در زمان مشخصی از روز اتفاق می افتند و معمولا فرد را نیمه شب از خواب بیدار می کنند. علت قطعی این نوع سردردها هنوز مشخص نیست اما ممکن است ناشی از آزادسازی ناگهانی هیستامین یا سروتونین در مغز باشد.

هیپوتالاموس که در قاعده مغز قرار گرفته است، مسئول تنظیم ساعت بیولوژیک بدن است و می‌تواند منشأ این نوع سردردها باشد. اسکن مغز بیماران، در هنگام تجربه این نوع سردردها، نشان دهنده فعالیت غیر طبیعی هیپوتالاموس می باشد. نکات زیر در مورد سردردهای خوشه‌ای صدق می‌کند:

  • به صورت خانوادگی به ارث می رسند که این موضوع مطرح کننده دخالت احتمالی عوامل ژنتیکی است.
  • ممکن است با تغییرات الگوی خواب تشدید شوند.
  • ممکن است با مصرف برخی داروها (نظیر نیتروگلیسرین که برای بیماران قلبی استفاده می شود) بدتر شوند.

اگر فردی در دوره ای با احتمال بالای وقوع سردرد خوشه ای قرار دارد باید بداند که این نوع سردرد با مصرف سیگار، الکل و برخی مواد غذایی خاص تشدید می شود.

 

سردردهای خوشه ای چگونه تشخیص داده می شوند؟

تشخیص سردرد خوشه ای با شرح حال ممکن است. توصیف درد و عود آن در یک ساعت مشخص به تنهایی برای تشخیص سردرد خوشه ای کافی است. اگر فرد در حین تجربه سردرد معاینه شود می توان آبریزش بینی یا چشم ها را در وی مشاهده کرد. در دیگر مواقع که بیمار دچار سردرد نیست، معاینه کاملا طبیعی می باشد. بنابراین تشخیص بر اساس شرح حال میسر خواهد بود.

سردردهای خوشه ای چگونه درمان می شوند؟

درمان سردردهای خوشه ای ممکن است بسیار دشوار بوده و با آزمون و خطا همراه باشد تا بهترین درمان اختصاصی برای هر بیمار شناسایی شود. از آنجایی که سردرد هر روز اتفاق می افتد. بنابراین از دو نظر نیازمند درمان است: کنترل درد و پیشگیری از وقوع مجدد سردرد. گزینه های درمانی اولیه این نوع از سردرد عبارتند از:

  • استنشاق غلظت های بالای اکسیژن
  • تزریق داروهای خانواده تریپتان ها نظیر سوماتریپتان، زولمیتریپتان و ریزاتریپتان که از داروهای متداول درمان میگرن هستند.
  • استفاده از اسپری یا قطره لیدوکائین در بینی که یک بی حس کننده موضعی است.
  • دی هیدرو ارگوتامین که باعث انقباض عروق می شود.
  • کافئین

 

۲سردردهای ثانویه

سردردهای ثانویه اغلب به دلیل برخی از بیماری‌ها و اختلالات رخ می‌دهند و نشان‌دهنده وجود یک بیماری زمینه‌ای هستند. برخی از انواع سردردهای ثانویه عبارت‌اند از:

سردردهای سینوسی

سردردهای سینوسی با درد عمیق و مداومی در استخوان گونه، پیشانی یا روی پل بینی همراه هستند. این نوع سردرد زمانی اتفاق می‌افتد که سینوس‌ها (حفره‌هایی در سر) ملتهب می‌شوند. سردرد سینوسی ناشی از عفونت سینوس‌ها است، به همین خاطر ترشحاتی که از بینی خارج می‌شوند زرد یا سبز هستند (بر خلاف ترشحات شفاف در سردردهای خوشه‌ای یا میگرنی).

برخی از علائم عفونت سینوس و سردرد سینوسی عبارت‌اند از:

  • تشدید درد، درصورتی‌که به سمت جلو خم شوید یا دراز بکشید.
  • آبریزش بینی
  • خستگی مفرط
  • احساس درد در دندان‌های بالایی
  • تب
  • ورم صورت

سردرد بعد از ضربه به سر

این نوع سردرد معمولا ۲ الی ۳ روز پس از ضربه به سر آغاز می‌شود. برخی از علائم این نوع سردرد عبارت‌اند از:

درد مداوم اما خفیفی که گاهی تشدید می‌شود.

  • سرگیجه
  • سبکی سر
  • مشکل در تمرکز
  • مشکلات حافظه
  • خسته شدن زودهنگام
  • کج‌خلقی

اگر این نوع سردرد در عرض چند هفته بهتر نشد، حتما به پزشک مراجعه کنید.

سردرد ناشی از مصرف بیش از حد دارو (MOH)

مصرف طولانی‌مدت و بیش از حد از دارو برای درمان سردرد می‌تواند منجر به بروز این نوع سردرد ثانویه شود. این سردرد را با عنوان “سردرد برگشتی” نیز می‌شناسند. یکی از دلایل بروز MOH این است که فرد برای مدتی بیش از ۳ ماه و در هر ماه ۱۰ روز مسکن مصرف کرده است. در این شرایط، داروهایی که فرد برای درمان سردردهای میگرنی مصرف می‌کند منجر به بروز سردردهای بیشتری می‌شوند. برخی از علائم MOH عبارت‌اند از:

  • حالت تهوع
  • اضطراب
  • تحریک‌پذیری
  • ضعف و سستی
  • بی‌قراری
  • مشکل در تمرکز
  • مشکلات حافظه
  • افسردگی

 

سردردهای ثانویه چگونه تشخیص داده می شوند؟

در صورت وجود وقت کافی، تشخیص سردردهای ثانویه با اخذ یک شرح حال کامل و سپس انجام معاینه فیزیکی و بررسی های آزمایشگاهی و رادیولوژی انجام می شود.

با این حال گاهی مواقع بیمار با علائم شدید و کاهش سطح هوشیاری یا ناپایداری علائم حیاتی ناشی از بیماری زمینه ای مراجعه می کند. در این شرایط، پزشک به جای منتظر ماندن تا آمدن نتایج آزمایشات تشخیصی باید به دنبال درمان یک عامل خاص باشد.

به عنوان مثال بیماری که با سردرد، تب، سفتی گردن و گیجی مراجعه کرده است، ممکن است به مننژیت مبتلا شده باشد. از آنجایی که مننژیت می‌تواند بسیار کشنده باشد، بنابراین باید قبل از رسیدن نتیجه آزمایش‌ها و انجام پونکسیون کمری به منظور تایید تشخیص، درمان آنتی بیوتیکی آغاز شود.

هر چند ممکن است در نهایت مواردی نظیر تومور مغزی یا خونریزی زیر عنکبوتیه تشخیص داده شود، با این وجود تجویز سریع آنتی بیوتیک بهتر از عدم تجویز آن می باشد.

معاینات و آزمایش‌های مربوط به سردردهای ثانویه

شرح حال بیمار و معاینه فیزیکی اولین سرنخ برای شناسایی علت سردرد ثانویه می باشد. بنابراین دریافت خدمات پزشکی و ارزیابی سردرد برای همه بیمارانی که سردرد آنها به تازگی شروع شده، الزامی است.

نوع آزمایش‌هایی که ممکن است به تشخیص بیماری زمینه ای عامل سردرد کمک کنند به ارزیابی پزشک و نوع بیماری یا آسیب احتمالی بستگی دارد. متداول‌ترین ایت آزمایش‌ها عبارتند از:

  • آزمایش‌های خونی
  • توموگرافی کامپیوتری گردن
  • MRI مغزی
  • پونکسیون کمری

آزمایش‌های خونی

آزمایش‌های خونی در کنار شرح حال و معاینه فیزیکی اطلاعات کمک کننده ای را در روند تشخیص بیماری در اختیار پزشک فوق تخصص مغز و اعصاب قرار می دهند. به عنوان مثال عفونت یا التهاب در بدن ممکن است منجر به افزایش تعداد گلبول های سفید، سرعت رسوب گلبول های قرمز(ESR) و پروتئین واکنش دهنده نوع C (به اختصار CRP) شود.

این دو یافته بسیار غیر اختصاصی هستند به این معنا که ESR و CRP به دنبال هرگونه مورد غیرطبیعی نظیر التهاب یا عفونت افزایش پیدا می کنند. ولی علت اصلی بیماری را مشخص نمی کنند. ESR معمولا برای تشخیص تجربی آرتریت تمپورال به کار می رود. آرتریت تمپورال معمولا در افراد بالای ۶۵ سال ایجاد می شود به نحوی که فرد با یک سردرد شدید و ضربان دار مراجعه می کند.

علت این بیماری، التهاب شریان تمپورال در یک سمت سر می باشد. آزمایش‌های خونی ممکن است برای ارزیابی اختلالات آب و الکترولیت و تعداد دیگری از مشکلات بالقوه که کبد، کلیه‌ها و غده تیروئید را درگیر می کنند، مورد استفاده قرار بگیرند. آزمایش‌های سم شناسی نیز ممکن است در مواردی نظیر سوء مصرف الکل یا مواد مخدر و برخی داروهای خاص مفید باشند.

 

توموگرافی کامپیوتری سر (CT-scan)

سی تی اسکن قادر است هرگونه خونریزی، تورم و تومور در مغز را شناسایی کند. همچنین می تواند شواهدی مبنی بر وجود سکته مغزی ارائه نماید. با تزریق داخلی وریدی ماده کنتراست (آنژیوگرام)، سی تی اسکن می تواند برای ارزیابی عروق مغز از نظر وجود آنوریسم مورد استفاده قرار بگیرد.

MRI مغز

ام آر آی قادر است تا آناتومی مغز، نخاع و لایه های پوشاننده آنها را به خوبی نشان دهد. ام آر آی بسیار دقیق تر از سی تی اسکن است ولی در همه بیمارستان ها موجود نمی باشد. علاوه بر این، انجام ام آر آی نیازمند زمان بیشتری است. همچنین برای انجام آن بیمار باید بی حرکت بماند و فاقد هرگونه جسم فلزی در بدن خود باشد.

پونکسیون کمری

می توان مایع مغزی – نخاعی را با استفاده از فرو کردن سوزن در بخش تحتانی کمر به دست آورد. این مایع از نظر وجود عفونت و خون در آن مورد بررسی قرار می گیرد. تقریبا در تمام موارد، قبل از انجام پونکسیون کمری، به منظور اطمینان از عدم وجود خونریزی، تورم و یا تومور در مغز، سی تی اسکن انجام می شود.

فشار مایع مغری – نخاعی را می توان با استفاده از سوزن وارد شده سنجید. پرفشاری این مایع در کنار شرح حال و معاینه فیزیکی مناسب می تواند مطرح کننده فشار داخل جمجمه ای ایدیوپاتیک باشد.

علل سردرد

رایج‌ترین دلایل سردرد عبارت‌اند از:

بیماری

این بیماری می‌تواند شامل عفونت‌هایی (نظیر عفونت گلو)، سرماخوردگی یا تب باشد. عفونت گوش و سردرد نیز گاهی با هم اتفاق می‌افتند.

استرس و فشار

فشار روحی و افسردگی، مصرف الکل، حذف وعده‌های غذایی و تغییر در الگوی خواب ممکن است منجر به بروز سردرد شوند. دیگر علت سردرد شامل کشیدگی گردن یا کمر به دلیل قرار داشتن بدن در یک وضعیت نامناسب هستند.

محرک‌های محیطی

قرارگرفتن در معرض دود تنباکو، بوی تند مواد شیمیایی خانگی یا عطرها، آلرژن‌ها و برخی مواد غذایی، همگی از محرک‌های محیطی محسوب می‌شوند. استرس، آلودگی، سروصدا، روشنایی و تغییرات آب‌وهوایی از دیگر محرک‌های محیطی احتمالی هستند.

ژنتیک

سردردها (خصوصا سردردهای میگرنی) گاهی ارثی هستند. حدود ۹۰ درصد از کودکان و نوجوانانی که مبتلا به میگرن هستند، حداقل یک عضو خانواده مبتلا به این بیماری دارند. زمانی که هم پدر و هم مادر سابقه میگرن داشته باشند، به‌احتمال ۷۰ درصد فرزندشان نیز به میگرن مبتلا خواهد شد. اما اگر فقط یکی از والدین سابقه این سردردها را داشته باشد، این خطر به ۲۵ الی ۵۰ درصد کاهش پیدا می‌کند.

 

علل سردرد بعد از بارداری

مطالعات نشان داده‌اند که حدود ۳۹ درصد از افراد، در اولین هفته پس از زایمان، سردرد را تجربه می‌کنند. دلیل سردرد بعد از زایمان طبیعی و سزارین، تغییرات در سطح استروژن است.

پس از بارداری، سطح استروژن به طور قابل‌توجهی کاهش پیدا می‌کند که این یکی از دلایل افسردگی پس از زایمان نیز هست.

اصلی‌ترین علل سردرد بعد از بارداری عبارت‌اند از:

  • استرس
  • کمبود خواب
  • خستگی مفرط
  • کم‌آبی بدن

گاهی اوقات، سردرد پس از بارداری می‌تواند نشان‌دهنده اختلالات جدی ای نظیر این موارد باشد:

  • پره اکلامپسی یا اکلامپسی
  • مننژیت
  • تومور
  • سردرد نخاعی
  • واکنش به یک دارو

 

 

نحوه تشخیص انواع سردرد

ممکن است پزشک برای تشخیص سردرد، یک معاینه فیزیکی انجام دهد. سایر مراحل برای تشخیص این عارضه عبارت‌اند از:

تجزیه‌وتحلیل تاریخچه پزشکی بیمار

پزشک سوالات مفصلی در مورد سردردهایتان می‌پرسد همچون:

  • زمان شروع آنها
  • تکرر اپیزودها
  • ویژگی‌های درد
  • محرک‌ها یا عوامل تشدیدکننده
  • علائم اورا
  • سابقه مصرف داروهای پیشگیرانه

مقایسه علائم با مقیاس طبقه‌بندی بین‌المللی اختلالات سردرد (ICHD-3)

پزشکان از مقیاس ICHD-3 برای تشخیص صحیح سردرد استفاده می‌کنند، زیرا انواع گوناگونی از سردرد وجود دارند که برخی از آنها علائم مشترکی دارند.

تعیین وجود اورا یا هاله

اگر قبل از بروز سردرد، اورا را تجربه می‌کنید، این نشانه‌ای است از این که سردردتان از نوع میگرنی است.

روش‌های تصویربرداری برای رد سایر علل

اگر پزشک شک کند که سردرد ثانویه دارید، ممکن است آزمایش‌های تصویربرداری از مغز (همچون سی‌تی‌اسکن یا MRI) را تجویز کند تا اطمینان حاصل کند که دلیل سردردتان اختلالاتی نظیر سکته مغزی یا تومور نیستند.

معاینه چشم

ازآنجایی‌که خستگی چشم و سردرد با هم در ارتباط‌اند، یک معاینه معمول چشم می‌تواند مشکلات بینایی که سبب بروز سردرد شده‌اند را تشخیص دهد. به یاد داشته باشید که مشکلاتی نظیر ورم ناشی از تومور مغزی یا التهاب نیز می‌توانند سبب بروز تغییراتی شوند که در طول معاینات چشم تشخیص داده می‌شوند.

آزمایش خون

آزمایش خون می‌تواند به پزشک نشان دهد که آیا مشکلی همچون عفونت وجود دارد یا خیر.

پونکسیون نخاعی

در برخی موارد، اختلالات مغزی نظیر التهاب و خونریزی ممکن است سبب بروز سردرد شوند. پونکسیون نخاعی شامل استفاده از یک سوزن بلند برای نمونه‌برداری از مایع مغزی نخاعی است. این نمونه سپس در آزمایشگاه مورد تجزیه‌وتحلیل قرار می‌گیرد.

 

درمان سردرد

هر سردردی نیاز به دارو ندارد. معمولا درمان‌های گوناگونی در دسترس‌اند که پزشک بسته به نوع سردرد، تکرر و علت آن، نوع مناسبی را به شما توصیه می‌کند.

گزینه‌های درمانی عبارت‌اند از:

کنترل استرس

مدیریت استرس، به شما راه‌های مقابله با موقعیت‌های استرس‌زا را یاد می‌دهد. برای کاهش استرس نیز تکنیک‌های ریلکسیشن انتخابی عالی هستند. می‌توانید از تنفس عمیق، آرام‌سازی ذهن و عضلات، تصویرسازی ذهنی و موسیقی برای کاهش سطح استرستان استفاده کنید.

درمان سردرد با بیوفیدبک

بیوفیدبک به شما کمک می‌کند که تشخیص دهید چه زمانی فشار عصبی در بدنتان ایجاد شده است. در طول این پروسه درمانی یاد می‌گیرید که چگونه بدن به موقعیت‌های استرس‌زا واکنش نشان می‌دهد و چگونه می‌توانید این واکنش‌ها را آرام کنید. در طول بیوفیدبک، سنسورهایی به بدن متصل می‌شوند. این سنسورها پاسخ‌های فیزیکی غیرارادی به سردرد را کنترل می‌کنند که شامل افزایش در این موارد است:

  • سرعت تنفس
  • نبض
  • ضربان قلب
  • دمای بدن
  • تنش عضلانی
  • فعالیت مغز

داروهای مفید برای درد سر

معمولا سردردها به‌خوبی به داروهای بدون نسخه پاسخ می‌دهند. اما توجه داشته باشید که استفاده زیاد از این داروها می‌تواند منجر به بروز سردرد طولانی‌مدت روزانه شود.

برای درمان سردرد شدید و مکرر، پزشک مصرف داروهای تجویزی را توصیه می‌کند.

داروهای پس از بروز سردرد

پس از شروع سردرد، می‌توانید از این داروها برای کمک به درمان سردرد و علائم آن استفاده کنید. برخی از این داروها عبارت‌اند از:

  • داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs)
  • اسپری‌های بینی

درمان‌های پیشگیرانه

این داروهای پیشگیرانه باید به طور مرتب مصرف شوند تا تعداد دفعات بروز سردرد را محدود کنند و شدت علائم را کاهش دهند. این داروها عبارت‌اند از:

  • داروهای ضدتشنج
  • داروهای ضدافسردگی
  • داروهای تزریقی نظیر امگالیتی (Emgality)
  • داروهای ضد روان‌پریشی
  • مسدود کننده‌های کانال کلسیم

طب سوزنی

طب سوزنی، به بهبود جریان انرژی مثبت در سرتاسر بدن کمک می‌کند. همچنین ادعا بر این است که این روش انرژی منفی که سبب بروز درد می‌شود را از بین می‌برد. از دیدگاه پزشکی مدرن، طب سوزنی سیستم‌های مختلفی را در بدن تحریک می‌کند. این روش ممکن است واکنش بهبود را نیز تحریک کند.

طب سوزنی، بدن را به یک سری نواحی و نقاط فشار تقسیم می‌کند. سوزن‌های آن بسته به علائمتان در نقاط فشار گوناگونی وارد می‌شوند. این نقاط معمولا نزدیک عصب‌ها در بدن هستند. این سوزن‌ها، عصب‌ها را تحریک می‌کنند تا هورمون‌هایی نظیر اندورفین را ترشح کنند که سبب تحریک واکنشی در بدن می‌شوند. این تحریک سیستم ایمنی و گردش خون، همان چیزی است که طبق ادعای طرف‌داران طب سوزنی، می‌تواند میگرن و سردردهای تنشی را تسکین دهد.

بر اساس نتایج بررسی ۲۲ آزمایش بالینی که روی ۴۹۸۵ نفر انجام شدند، طب سوزنی می‌تواند تکرر سردرد را در افراد مبتلا به میگرن کاهش دهد و ممکن است تأثیری مشابه داروهای پیشگیرانه داشته باشد.

ماساژ درمانی

طبق نتایج برخی از مطالعات، ماساژدرمانی می‌تواند یک درمان موثر برای میگرن باشد. ماساژدرمانی می‌تواند درد میگرن را کاهش دهد و کیفیت زندگی فرد را بهبود بخشد. یک تحقیق که در ایالات متحده روی افراد مبتلا به میگرن صورت گرفت، ۲۶ شرکت‌کننده را در دو گروه قرار داد. گروه کنترل، هیچ درمان پزشکی ای را دریافت نکردند، این در حالی بود که گروه دیگر دو بار در هفته به مدت ۵ هفته ماساژدرمانی دریافت کردند.

طبق نتایج، گروه آخر نتایج بهتری را دریافت کردند. این گروه موارد زیر را گزارش کردند:

  • درد میگرن بسیار کمتر
  • روزهای زیادی که بدون سردرد و علائم بودند
  • مشکلات خواب کمتر
  • سطوح بالاتری از هورمون شادی (سروتونین)

 

درمان خانگی سردرد

در این قسمت به برخی از رایج‌ترین درمان‌های خانگی برای سردرد اشاره کرده‌ایم:

مصرف آب کافی

طبق نتایج مطالعات صورت‌گرفته، کم‌آبی بدن از رایج‌ترین علل سردردهای تنشی و میگرن است. نشان‌داده‌شده است که مصرف آب می‌تواند در عرض ۳۰ دقیقه الی سه ساعت علائم سردرد را تسکین دهد.

کمپرس سرد

استفاده از کمپرس سرد به کاهش علائم سردرد کمک می‌کند. استفاده از کمپرس سرد یا یخ روی گردن یا سر، التهاب را کاهش می‌دهد، هدایت عصبی را کند می‌کند و رگ‌های خونی را منقبض می‌کند. تمام این موارد به کاهش سردرد کمک می‌کنند. برای درست‌کردن کمپرس سرد، یک کیسه ضدآب را با یخ پر کنید و آن را در یک حوله نرم بپیچید.

منیزیم و تاثیر آن بر کاهش سردرد

منیزیم یکی از مواد معدنی مهم برای بدن است که برای عملکردهای زیادی (از جمله کنترل قند خون و انتقال عصبی) نقش کلیدی دارد. منیزیم همچنین یک درمان ایمن و موثر برای سردرد در نظر گرفته می‌شود. طبق مطالعات، مصرف روزانه ۶۰۰ میلی‌گرم سیترات منیزیم خوراکی در روز به کاهش تکرر و شدت سردردهای میگرنی کمک می‌کند.

زنجبیل و سردرد

یک مطالعه اخیر نشان داد که مصرف زنجبیل، به همراه داروهای مسکن بدون نسخه، می‌تواند سردرد را افراد مبتلا به میگرن کاهش دهد. برخی از مطالعات دیگر نشان دادند که زنجبیل عملکردی همچون داروهای تجویزی میگرن دارد.

ویتامین‌های ب کمپلکس

ویتامین‌های B گروهی از میکرونوترینت‌های محلول در آب هستند که نقش‌های مهمی در بدن ایفا می‌کنند. برای مثال، به سنتز (ترکیب) انتقال‌دهنده‌های عصبی و تبدیل مواد غذایی به انرژی کمک می‌کنند.

برخی از ویتامین‌های B نقش محافظت‌کننده در برابر سردرد دارند. چندین مطالعه نشان داده‌اند که مکمل‌های ویتامین B نظیر ریبوفلاوین (B2)، فولات، B12 و پیریدوکسین (B6) به کاهش علائم سردرد کمک می‌کنند.

ویتامین‌های B کمپلکس حاوی هر هشت ویتامین B هستند و روشی بی‌خطر و مقرون‌به‌صرفه برای درمان طبیعی علائم سردرد محسوب می‌شوند.

کافئین و کاهش سردرد

می‌توانید برای بهبود سردرد، چای، قهوه یا هر چیز دیگری که حاوی کمی کافئین است را مصرف کنید. اگر فورا پس از شروع درد کافئین مصرف کنید، این ماده می‌تواند سردرد را به طرز چشمگیری کاهش دهد. کافئین همچنین می‌تواند به مسکن‌های بدون نسخه نظیر استامینوفن کمک کند که عملکرد بهتری داشته باشند.

درمان سردرد بعد از بارداری

برای درمان سردردهای بعد از بارداری نیز می‌توانید از روش‌های درمانی که در قسمت بالا ذکر شدند استفاده کنید.

پیشگیری از انواع سردرد

نکته کلیدی در پیشگیری از سردرد این است که بفهمید چه چیزی سبب بروز سردرد شده است. محرک‌های سردرد برای هر فردی با دیگری متفاوت‌اند. برای مثال چیزی که سبب بروز سردرد در شما می‌شود، ممکن است برای دیگران مشکل‌ساز نباشد. هنگامی که محرک‌ها را شناسایی کردید، می‌توانید از آنها اجتناب کنید یا آنها را به حداقل برسانید.

برای مثال، ممکن است متوجه شوید که برخی از رایحه‌های قوی سبب بروز سردرد شدید در شما می‌شوند. در این شرایط، پرهیز از استفاده از عطرها و محصولات معطر می‌تواند تفاوت زیادی در تعداد سردردهایی که تجربه می‌کنید ایجاد کند. همین موضوع در مورد سایر محرک‌های رایج مانند مواد غذایی مشکل‌ساز، کمبود خواب و وضعیت نامناسب بدن نیز صدق می‌کند.

بااین‌حال، بسیاری از افراد قادر به پرهیز از محرک‌ها یا تشخیص آنها نیستند. در این شرایط پزشک می‌تواند به شما کمک کند.

عوارض سردرد

در بیشتر مواقع سردردها سبب بروز عوارض جدی نمی‌شوند. اما گاهی اوقات برخی از انواع سردرد (خصوصا سردردهایی که ناشی از ضربه به سر یا عفونت هستند) سبب بروز عوارض خطرناکی نظیر این موارد می‌شوند:

  • گیجی یا نامفهوم بودن گفتار
  • تب
  • تشنج یا ازدست‌دادن هوشیاری
  • سفتی گردن، یا درد در گوش یا چشم
  • ضعف یا بی‌حسی

در صورت مشاهده این علائم فورا به پزشک مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید :

 

 

لینک کوتاه : https://www.tasrir.ir/?p=14578

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.